Društvo

Kentaur se širi Evropom, epidemilozi prognoziraju kad se očekuje vrh talasa

FOTO: Boom93 / R. Momirović
Srbija je prešla broj od 3.000 zaraženih virusom korona na dnevnom nivou. Ubrzanje širenju infekcije dale su nove podvarijante omikrona BA.4 i BA.5, koje su registrovane u zemlji.

Dodatno brine pojava još jedne subvarijante BA. 2.75 nazvana „kentaur“, koja je već postala dominantna u Indiji, a registrovana je Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, SAD, Australiji piše Euronews Srbija.

U Srbiji „kentaur“ laboratorijski, zvanično još nije potvrđen, ali jesu podvarijante BA.4 i BA.5 koje se brzo šire. Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže da aktuelna situacija nije za paniku, ali je za oprez. Očekuje da će broj zaraženih rasti i u narednom periodu, a smirovanje situacije i vrh letnjeg talasa do polovine avgusta.

Njegov kolega iz Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac dr Zoran Bekić smatra da se ove nedelje može očekivati oko 4.000 zaraženih na dnevnom nivou.

U Institutu za javno zdravlje Batut za Euronews Srbija kažu da je sekvenciranjem dokazano prisustvo BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 omikron soja virusa korona. Ono što karakteriše nove podvarijante omikrona je da se višestruko (do 19 puta) brže prenose od prve varijante. Lekari kažu da je sreća što nagli rast broja zaraženih ne prati i povećanje pacijenata na bolničkom lečenju, pacijenata koji su na respiratoru i umrlih.

Zbog povećanog broja zaraženih Ministarstvo zdravlja produžilo je rad kovid ambulanti, a dve ambulante u Beogradu dežuraju 24 sata.

„Usred aktuelne epidemijske situacije, od danas (18. jula) će radno vreme kovid ambulanti ponovo biti od sedam do 20 časova. U Beogradu kovid ambulante u ulici Cara Dušana 178 u Zemunu i u Knez Danilovoj 16 na Paliluli, radiće 24 časa svakoga dana“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Tiodorović: Situacija nije za paniku, ali je za oprez

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović za Euronews Srbija kaže da se ovakva situacija mogla očekivati s obzirom na to da je sezona godišnjih odmora, mnogi putuju na more, ali i iz zapadne Evrope stižu građani koji su na privremenom radu.

Navodi da na lečenju u kovid bolnicama najviše ima starijih ljudi, hroničnih bolesnika, osoba sa oslabljenim imunitetom, te da se o tim kategorijama posebno mora voditi računa.

Podseća da se težina talasa ne meri samo brojem zaraženih, već koliko osoba završi na bolničkom lečenju, koliko njih ima tešku kliničku sliku, koliko je preminulo. Ti parametri se, za sada, drastično ne povećavaju.

Tiodorović smatra da je broj zaraženih u ovom momentu sedam, osam puta veći od zvaničnog, jer mnogi inficirani nemaju nikakve simptome ili imaju blagu kliničku sliku, te se ne javljaju u kovid ambulante.

„U SAD, Velikoj Britaniji došlo je do zaravnjenja krive, ali na visokim brojevima. To će se desiti i kod nas, očekujem do polovine avgusta, ali videćemo na kojim brojevima. To sve moramo da pratimo, ali daleko je od toga da može da izazove težek scenario. Iza toga ćemo imati smanjenje broja zaraženih“, rekao je Tiodorović.

Podseća da u septembru deca polaze u školu, mnogi se vraćaju sa odmora na posao te da povratak u kolektiv u epidemiološkom smislu predstavlja rizik.

Dodaje da se novi talas očekuje na jesen u oktobru, novembru, ali ne očekuje da će biti značajan i naneti veće probleme.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend