Društvo

Kinezi traže podizvođače za gradnju mostova i na drugoj deonici brze saobraćajnice Požarevac-Golubac

FOTO: Boom93/R. Momirović
Kineska kompanija China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd, ogranak Beograd, koja gradi brzu saobraćajnicu Požarevac-Golubac (Dunavski koridor), raspisala je tender za gradnju mostova i propusta na drugoj deonici koridora.

Posao obuhvata nabavku, tranport i instalaciju materijala za izgradnju 8 mostova ojačanih betonskim gredama, 4 mosta sa čvrstim okvirom, isto toliko propusta kutijastih profila i 3 propusta cevastih profila.

Rok za izvršenje posla je 18 meseci.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine dalo je nedavno saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu izgradnje 2. deonice brze saobraćajnice Požarevac-Golubac.

Kuda će proći brza saobraćajnica

Nova saobraćajnica počinje od isključenja sa autoputa kod požarevačke petlje i uglavnom prati postojeću trasu takozvanog „beogradskog puta“ i obilaznice za Veliko Gradište, a nakon prelaska Mlave samo u nekim delovima prati sadašnju saobraćajnicu, obilazeći sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Postojeći put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Širina jedne vozne trake bi trebalo da bude 3,50 metra, a zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima planirana je izgradnja većeg broja različitih objekata, kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti.

U koridoru novog državnog puta Prve-be (IB) kategorije moguće je formiranje odmorišta sa prostorom za parkiranje, benzinskim pumpama, javnim govornicama i po potrebi restoranima i prodavnicama. Obostrano, na 66 kilometru saobraćajnice planom je predviđeno formiranje odmorišta .

Biće dozvoljeno zadržavanje postojećih stanica za snabdevanje gorivom, pri čemu će svi elementi uređenja lokacija i njihove rekonstrukcije biti definisani izradom urbanističkog projekta.

U pitanju su stanice na 6.kilometru sa desne strane kod Male Krsne, na 6.kilometru sa leve strane kod Male Krsne, na 10.kilometru sa desne strane kod Dragovca. Takođe, pumpa na izlazu iz Požarevca sa desne strane u smeru ka Beogradu, na izlazu iz sadašnjeobilaznice se zadržava u funkciji.

Prostornim planom je utvrđen položaj ukupno 24 raskrsnica i petlji, kao i 22 podvožnjaka i nadvožnjaka na budućoj trasi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend