Društvo

Kisić Tepavčević: Inspekcija utvrdila da u Linglongu nije bilo zlostavljanja radnika

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)
Za sve radnike Linglonga koji u momentu inspekcijskog nadzora nisu imali odgovarajuća dokumenta podnete su odgovarajuće prijave i u ovom momentu sve nepravilnosti su rešene.

To je izjavila ministarka za rad Darija Кisić Tepavčević na konferenciji za medije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Ona je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla da je u toku izrada svih dokumenata za one radnike koji ih nisu posedovali u trenutku kontrole.

Кada je reč o tvrdnjama o zlostavljanju radnika, rekla je da su inspekcije kontinuirano kontrolisale uslove rada i mere koje se odnose na bezbednost i zdravlje na radu, i da u tim oblastima nisu uočene nikakve nepravilnosti.

Slučaj vijetnamskih radnika u fokus javnosti došao je nakon izveštaja organizacija Astra i A11, u kome se navodi se da su u razgovoru sa radnicima iz Vijetnama njihovi aktivisti saznali da ih je većina došla preko agencija za posredovanje, kojima su platili uslugu, kao i da niko od njih nije imao pasoš kod sebe.

Prema rečima aktivista koji su razgovarali sa radnicima, vijetnamski državljani rade u smenama od devet sati, 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, nisu isplaćeni za ceo taj mesec. Od plate im poslodavac, kako se navodi, odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad.

Organizacije Astra i A11 su u izveštaju ukazale da je više od 400 radnika iz Vijetnama smešteno u improvizovanom naselju u blizini gradilišta „Linglonga“. Aktivisti koji su obišli barake u kojima su smešteni strani radnici, naveli su da oni borave u neodgovarajućim i lošim uslovima, u hladnim prostorijama, bez tople vode.

Radnici su potom premešteni u drugi smeštaj, a zaštitnik građana je saopštio da ne može da tvrdi da je u njihovom slučaju bilo trgovine ljudima kako su to sugerisale nevladine organizacije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend