Društvo

Kisić Tepavčević: Sve ide ka postepenom gašenju epidemije u Srbiji

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je jutros da se i dalje traga za svakim "potencijalnim rezervoarom" zaraze korona virusom ali da u ovom momentu sve ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije u Srbiji.

Screenshot (YouTube)

„Generalni zaključak je da je stanje u Srbiji stabilno, nastavlja se trend pada učestalosti oboljevanja u svim regionima naše zemlje“, rekla je Kisić Tepavčević za Radio televiziju Srbiju.

Ona je navela da su u poslednjem broju novozareženih u najvećem delu radi o osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima iz fabrike u Vranju, ali sve one imaju blage simptome ili nikakve.

Kako je potvrdila, Vladi Srbije je predloženo da usvoji odluku, na današnjoj sednici, po kojoj od sutra za ulazak u zemlju nije potrebno posedovanje negativnog testa na koronu.

Prema njenim rečima, od samog početka nije bilo konsenzusa među zemljama na koji način postupati sa putnicima u međunarodnom saobraćaju, ali se „granice sve više otvaraju i vraćamo se svakodnevim životnim aktivnostima, uključujući putovanja“.

„Znali smo od početka da tu nema neke idealne strategije, međutim, uočeno je i to prihvata jedna po jedna zemlja da nema bolje preventivne mere od osećaja lične odgovornosti i lične zaštite“, navela je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da su nekima izgedale banalne, čak i smešne, mere fizičkog distancijaranja, nošenja maski i pranje ruku iako to itekako ima efekta.

„Mere lične zaštite su na samom vrhu efikasnosti kad je u pitanju prevencija ove infekcije“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ali, naglasila je, nije sve prepušteno slučaju, jer i dalje postoji aktivan epidemiološki nadzor nad ovim oboljenjem, kao i zdravstveni nad svim osobama, kako je rekla, koje ispunjavaju indikacije za to.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend