Društvo

Klaničari nezadovoljni vladinom odlukom o pojeftinjenju mesa, proizvođači ogorčeni

meso
FOTO: Pixabay ilustracija
Većina prodavaca mesa u Srbiji smatra da će zbog odluke Vlade Srbije da vrati cene nekih kategorija svinjskog mesa na niži nivo za 20-30 odsto poslovati sa gubitkom, za retke klaničare to je ispravna odluka, a proizvođači tovljenika su ogorčeni i tražiće hitan sastanak sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

Suvlasnik Mesne industrije Matijević Zoran Matijević rekao je za Betu da od jutros meso u prodavnicama te kompanije prodaju po propisanim cenama i da je samo za jedan dan razlika izmedju tih i dosadašnjih, slobodnih cena četiri miliona dinara.

Vlada Srbije je, izmenom postojeće Uredbe o ograničavanju visine cena osnovnih životnih namirnica propisala da cena svinjskog buta od danas ne sme biti viša od 709 dinara, plećke od 699 dinara, a meso od svinjskog vrata sa kostima moći će da se prodaje za maksimum 595 dinara, koliko će koštati i svinjska slabina sa kostima.

Matijević je rekao da se tržište nikad ne može urediti uredbama, već slobodnom konkurencijom.

-Svinjsko meso nije socijalna kategorija. Vraćanju cena verovatno je doprinela povika da je meso od svinjskog buta preko 1.000 dinara, ali je povećana i otkupna cena žive stoke sa 240 na 270 dinara po kilogramu – rekao je Matijević.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend