Društvo

Knjige Gorana Dakića pred Požarevljanima

FOTO: G. Jovanović

FOTO: G. Jovanović

Banjalučki književnik i novinar predstavio je u Narodnoj biblioteci ‘’Ilija M. Petrović’’ svoje romane ‘’Dalj’’, ‘’Petodinarke’’ i ‘’Mrlje na šanku’’

Cenjeni novinar Goran Dakić književni ugled stekao je svojim proznim delima u realističkom ključu, u dobroj meri zasnovanim na sopstvenim iskustvima i proživljenim situacijama.

Kao što je za Markesa Makondo, za Gorana Dakića je to slavonsko mesto Dalj, gde je proveo šest-sedam godina svog detinjstva i deo tih inicijacija kraj Dunava, preneo u svoje knjige “Dalj“ i “Petodinarke“. Knjiga “Mrlje na šanku“, o boemima, kozerima i poslednjim kafanskim legendama, vezana je za atmosferu jedne banjalučke kafane.

Kaže da nešto od svog književnog oblikovanja duguje uzoru kao što je Đorđe Balašević. Takođe smatra da je pisanje, kao uostalom i čitanje, duboko intimni čin, i da ne insistira previše na samopromociji. Jer ono što je želeo da kaže, već stoji između korica njegovih knjiga.

Naš novinar Goran Jovanović napravio je intervju sa Goranom Dakićem za emisiju Supermarket kulture, koja će biti emitovana na talasima radija Boom 93 u nedelju, 4. decembra u 9 sati. Tom prilikom od Dakića ćete čuti dosta toga zanimljivog, osim o njegovom književnom stvaralaštvu, i o medijskoj sceni u Banjaluci i Republici Srpskoj. Nakon emitovanja na radiju, intervju će biti dostupan  na našem portalu.