Društvo

Ko i gde u Srbiji može da primi četvrtu dozu?

Foto: Boom93/M. Veljković
Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj četvrtu dozu vakcine protiv kovida mogu da prime svi građani.

Većina država koja je odobrila drugi buster navela je da je ovaj vid zaštite mogu da iskoriste samo određene grupe stanovništva, pre svega oni koji iz različitih razloga ili imaju oslabljen imunitet ili su u posebnom riziku da se inficiraju.

Istovremeno, podaci iz određenih ispitivanja iz Izraela potvrđuju da četvrta doza donosi „marginalnu“ korist zdravim mladim osobama.

Ko treba da primi četvrtu dozu?

Prema poslednjoj odluci nadležnih u Srbiji četvrtu dozu mogu da prime svi građani kojima je prošlo pet meseci od primanja treće doze.

Ipak, naglašeno je da bi ovaj vid zaštite pre svega trebalo da dobiju stariji od 60, osobe sa imunodeficijencijom i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Kada je data preporuka o trećoj dozi, tada je rečeno da bi bilo najbolje da to bude RNK vakcina. Ovoga puta takvo uputstvo nije dato.

– Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao druga buster doza – piše u Stručno-metodološkom uputstvu koje se odnosi na vakcinaciju u Srbiji.

Govoreći o četvrtoj dozi prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, kazao je da bi o dodatnoj zaštiti u narednom periodu trebalo da razmišljaju pre svega inače ugrožene kategorije stanovništva, poput starijih.

– Jasno je da ako počnemo da dajemo četvrtu dozu, to će biti za osobe kojima je ona neophodna – pacijenti sa teškim hroničnim bolestima, onima kojima je imunitet ugrožen, da se obezbedi da ne dospeju u bolnicu. Ne verujem da ćemo ići na masovnu vakcinaciju četvrtom dozom, rekao je prof. dr Tiodorović za N1.

Blic je nedavno preneo da je do sada četvrtu dozu u Srbiji primilo 1.312 osoba, pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravlje Batut. Kako je Danasu potvrđeno u petak, četvrta doza daje se na vakcinalnim punktovima u Beogradu, uključujući Sajam.

Četvrta doza prvo je odobrena u Izraelu, a potom i u pojedinim evropskim državama poput Danske. Među onima kojima je četvrta doza preporučena uglavnom se nalaze stariji i osobe čiji je imuni sistem inače oslabljen.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend