Društvo

Ko može da primi četvrtu dozu vakcine protiv kovida?

Foto: Boom93/MMV
Profesorka Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta je navela da je NITAG (Nacionalni komitet za imunizaciju) dao preporuku da četvrtu dozu mogu da prime sve osobe sa oslabljenim imunitetom -pacijenti na hemioterapiji, zatim sa transplantiranim organom, pacijenti sa HIV/AIDS-om, oni koji su na hemodijalizi, od 18 godina i starije, kod kojih je od davanja buster doze prošlo najmanje pet meseci.

„Četvrta doza se preporučuje osobama sa primarnom i sekundarnom imunodeficijencijama koji u okviru primo vakcinacije primili dve doze vakcine i buster dozu nakon toga, zatim starijima od 60 godina, osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama koje dolaze u kontakt sa velikim brojem inficiranih pacijenata“, kaže Jovanović.

NITAG je savetodavno telo i daje preporuku, ali se čeka usvajanje viših instanci- Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

Dodatna doza uz preporuku lekara

I do sada su četiri doze vakcine mogle da prime osobe sa oslabljenim imunitetom, ali samo na preporuku lekara specijaliste. Naime, oni su treću dozu vakcine primali kao dodatnu 28 dana nakon druge doze, a zatim buster dozu (četvrtu) tri meseca kasnije.

„Kod tih pacijenata se preporučuje primena dodatne doze vakcine posle najmanje 28 dana od aplikovanja druge doze vakcine, pri čemu se kao dodatna doza daje dostupna mRNK vakcina, uz mišljenje nadležnog lekara specijaliste“, rečeno je ranije za Euronews Srbija u Institutu Batut.

Trenutno je treća buster doza preporučena za odraslo stanovništvo i daje se tri meseca nakon druge doze.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend