Društvo

Ko obavezno treba da dođe u kovid ambulantu, dr Bekić dao savet roditeljima

Foto: Youtube/RTS/Printscreen
Koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima Zoran Bekić rekao je za RTS da je imunizovano nešto više od 58,8 odsto populacije, tri miliona i 120.000 stanovnika, a 33 odsto je primilo treću dozu. Ocenjuje da će polazak u školu povećati broj inficirne dece jer se omikron brzo širi.

Đaci se sutra vraćaju u školske klupe. U nižim razredima osnovne škole nastava je neposredna, a stariji osnovci i srednjoškolci nastavu slušaju po kombinovanom modelu.

U porastu su podaci. U Srbiji od 14.000 do 18.000 svaki dan, brojevi su duplo veći zato što ne dođu svi na pregled, neki ostanu kod kuće jer očekuju da će to proći zbog blažeg soja, ukazao je doktor.

Savet roditeljima

Bekić je dao savet roditeljima – potrebno je da se imunizuju jer će tako najbolje zaštiti svoje dete, ovaj talas epidemije doneo je veliki broj hospitalizovane dece.

Populacija dece od 12 do 17 godina je najmanje imunizovana, 3,8 odsto je imunizovno, odnosno 15.000 – to je relativno mali broj, kaže doktor.

Ko obavezno da dođe u ambulantu

Dr Bekić kaže da je potrebno da stignu svi, primarna zdravstvena zaštita adaptira se postojećim uslovima.

„Ne mogu građani da ocene da li će nešto ući u komplikaciju ili neće. Pokušavamo da pružimo uslugu svim građanima. Pre svega treba da dođu stariji grđani koji imaju komorbiditete jer su najrizičnija grupa. Za sada mladi i radno sposobno stanovništvo su najviše u kovid ustanovama, ali kada virus počne da mnogo više ciruliše kroz stariju populaciju očekujem da će biti potencijalni problem“, kaže Bekić.

Sigurno je da su zdravstveni radnci umorni, na prvoj liniji su fronta, kaže on i dodaje da je u Domu zdravlja Savski venac 12 odsto radnika na bolovanju, ali ne nedostaje motiva i entuzijazma da se sve uradi na pravi način.

„Svako će imati adekvatnu uslogu“, rekao je on.

Kako teče vakcinacija u Srbiji

Bekić kaže da je imunizovano nešto više od 58,8 odsto populacije, tri miliona i 120.000 stanovnika, 33 odsto je primilo treću dozu.

Prema njegovim rečima, brojevi su usporeni, manje je interesovanje za imunizaciju.

„Od 1. do sada aplikovali smo manje doza nego što smo aplikovali samo jednog dana u februaru ili martu 2020. godine, kada je bilo 80.000 doza, sada ni 80.000 doza za 20 dana“, izneo je podatak gost Jutarnjeg dnevnika.

I dalje je imunizacija jedini put da se izborimo sa koronom, podvlači Bekić i dodaje da je na Sajmu aplikovano oko 555.000 doza, 238.000 prvih, 220.000 drugih i 94.000 trećih doza.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Pa kako da odu svi, ja sam se danas javila da zakazem, i pcr testiranje mi je u petak!!! A do tada, sta da radim ako bude komplikacija? Opsti haos, svi smo prepusteni sami sebi, cemu placamo zdravstveno tolike godine???

%d bloggers like this:
Send this to a friend