Društvo

Ko održava dečija igrališta u gradu?

Foto:Boom93/N.Stojićević
Za razliku od ranijih godina kada se o dečijim igralištima gotovo niko nije starao, trenutno nadzor nad bezbednošću istih u gradu vrši Odeljenje za komunalne delatnosti, potvrđeno je za Boom93 iz Gradske uprave.

Prema rečima Ivane Perišić, rukovodioca ovog odeljenja, određeno je lice koje je zaduženo za nadzor i kontrolu ispravnosti dečijih igrališta.

„Izvršili smo popis svih igrališta, obzirom da je nedavno stupio na snagu Pravilnik o bezbednosti i u narednom periodu radićemo na usklađivanju svih igrališta sa evropskim standardima koji su propisani, a na igralištima koja ne ispunjavaju propisane uslove vršiće se uklanjanje mobilijara, što ranije nije bio slučaj“, navodi Perišić.

Boom93 Android aplikacijaOna dodaje da je u najavi saradnja sa civilnim društvom i udruženjima upravo na temu održavanja igrališta i mobilijara.

„Hoćemo da propišemo pravila ponašanja na tim igralištima, a biće odštampane i table o kućnom redu na svim lokacijama, da se ne bi dešavalo da deca za čiji uzrast i težinu nije predviđeno igralište, koriste nepravilno te sprave.

Boom93/N.Stojićević

Na koji način se vrši nadzor i popravka oštećenog mobilijara

Perišić dodaje da su igrališta vrlo nepredvidiva kategorija jer nikada se ne zna šta će biti oštećeno i u kom trenutku.

„Naš nadzor izađe i napravi popis šta bi otprilike trebalo da se radi na tim igralištima, a na bazi toga mi budžetiramo iznos i već u januaru donosimo program održavanja, pokrećemo javnu nabavku i biramo izvođača. Kada se utvrde oštećenja, nadzor izdaje naloge šta treba da se uradi na tim igralištima i izvođač to popravlja“, kaže ona.

Boom93/N.Stojićević

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta od pre dva dana u punoj primeni

Pravilnikom je definisano da će biti potrebno tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, što znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima, a stara će za te tri godine morati da se prilagode.

Foto:Boom93

Nakon isteka propisane tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u ispravno stanje biće zabranjena za korišćenje, a lokalne samouprave biće u obavezi da vode evidenciju i da obaveštavaju ministarstvo o tome kako će i kada izvršiti prilagođavanje postojećih igrališta kako bi što manji broj igrališta bio zatvoren.

„Mi zbog toga zadržavamo koliko god možemo igrališta koja su u nekoj funkciji. Ima dosta tih mikrolokacija gde je postavljena jedna klackalica i ljuljaška i ukoliko su u funkciji mi ih zadržavamo.  Međutim, videćemo šta će reći i eksterni nadzor, jer ćemo biti u obavezi da angažujemo sertifikovano telo koje će doći i odlučiti koje igralište može da ostane i šta treba da se uradi. Moramo da sačekamo šta će nam i oni reći, da li ćemo da zadržimo i šta ćemo zadržati u narednom periodu“, zaključuje Perišić.

Podsetimo, prema poslednjim dostupnim podacima popravku mobilijara u Požarevcu i Kostolcu, koja se odnosila i na dečija igrališta, vršio je Kazneno-popravni zavod u Zabeli još 2017. godine na osnovu ugovora koji je sa gradom zaključen, a tada je ovo održavanje plaćeno milion dinara, bez PDV-a.

Boom93/N.Stojićević

U gradu postoje igrališta koja godinama ne odgovaraju standardima, a i dalje su u upotrebi, pa se postavlja pitanje kada će ona doći na red za popravku, budući da su sva popisana. Jedno od njih je i  igralište u Jug Bogdanovoj ulici, koje je još 2019. godine dobilo nove sprave, ali još uvek nije postavljena i gumena podloga koja je bila najavljena još tada. Kako je Boom93 već pisao o tome, iz gradske uprave su nam tada rekli da je 2018. godine bilo opredeljeno 3 miliona dinara za nabavku podloge za dečija igrališta, da je javna nabavka više puta raspisivana, ali da nije realizovana jer nije bilo ponuđača.

Bilo da su već po standardima ili su u planu za popravku, iz gradske uprave najavljuju da će sva dečija igrališta koja postoje u gradu, proći nadzor i potrebne popravke, a sve u cilju što bolje bezbednosti dece.

Foto:Boom93

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend