Društvo

Ko su Đaci generacije srednjih škola u Požarevcu?

Odličan uspeh nakon rada i truda kroz školovanje u srednjoj školi je po sebi velika nagrada, a napore svojih najboljih učenika škole itekako prepoznaju. Pogledajte ko su učenici generacije srednjih škola u školskoj 2021/2022. godini.

Milica Mihajlović je učenica generacije Požarevačke gimnaziju društveno-jezičkog smera, IV2. Upisala je  novinarstvo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Od širokog spektra nagrada koje je osvojila iz različitih oblasti, najponosnije, kako kaže, na treću nagradu na Fakultetu savremenih umetnosti za esej i treću nagradu na Republičkom takmičenju iz sociologije za naučno-istraživački rad ,,Stereotipne rodno zasnovane uloge“. Ljubav prema jeziku i pisanju usadila joj je baka, nastavnica. Mozaik svih mojih  interesovanja doveo je do ljubavi prema novinarstvu, kaže Milica za Boom 93, te je između ostalog i članica uredničkog tima portala Youth Vibes.  U svojoj karijeri zalagaću se za profesionalno i odgovorno izveštavanje, za šta smatram da je glavni interes javnosti, dodaje.

Nikola Živić je završio je Požarevačku gimnaziju na prirodno-matematičkom smeru kao Đak generacije. Upisao je Eletrotehnički fakultet u Beogradu.  Kaže da još od malih nogu zabavu pronalazio u matematici i sportu. Tokom osnovne i srednje škole posećivao je različite matematičke kampove koje su održavali Matematička gimnazija i Društvo matematičara Srbije. Posebno bih istakao mentorski rad sa profesorom matematike Zoranom Gligorijevicem, zbog koga sam mnogo napredovao. Od slobodnih aktivnosti volim tenis i kosarku, a u poslednje vreme počeo sam da igram i šah, kaže Nikola.

FOTO:Boom93/S.Lisac
Nikola Živić

 

Marija Cakić izabrana je za učenicu generacije srednje muzičke škole “Stefan Mokranjac” u Požarevcu. Osvajala je brojne nagrade na takmičenjima, a na međunarodnim naročito treba spomenuti: „Citta di Gorizia“ (Italija) 2012. II nagrada, finalista takmičenja „Petar Toperzer“ u Košicama (Slovačka) 2017, Banjalučki bijenale (Republika Srpska) 2016. I nagrada, Ohridski biseri (Makedonija) 2016. II nagrada, Memorijal Matusja Blum (Sarajevo) 2019. I nagrada. Od takmičenja u zemlji treba spomenuti: laureat međunarodnog takmičenja „Muzički trenuci“ u Bačkoj Topoli 2015, II mesto za kategoriju cele niže muzičke škole na smotri talenata u Sremskim Karlovcima, I nagrada na Republičkom takmičenju 2019, I nagrada na međunarodnom takmičenju „Sirmium fest“ 2021. u Sremskoj Mitrovici, kao i osvojene prve nagrade na takmičenjima u Šapcu, Bijeljini, Zrenjaninu i Beogradu, što bi ukupno dalo 13 prvih nagrada. Nakon audicije održane u galeriji Kolarca, Marija 2013. postaje deo projekta ART LINK, koji ima za cilj razvoj mladih talenata kroz rad sa iskusnim muzičarima. Višegodišnji je primalac stipendije za mlade talente „Dositeja“ na osnovu svojih postignutih uspeha. Jedno od značajnijih je i učešće na „Piano conference“ u Novom Sadu, gde je Marija dobila besplatan masterklas sa prof. Jelenom Vladiković – Arizona, SAD.

Foto: privatna arhiva/muzička škola

 

Petar Pavlović je đak generacije Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ u Kostolcu koju je upisao je školske 2018/19. godine. Osim što je ostvario odličan uspeh iz svakog nastavnog predmeta na kraju svake školske godine, učestvovao je u brojnim aktivnostima i ostvario je zapažene rezultate iz matematike i svih stručnih predmeta. Najbolje rezultate ostvario je iz stručnih predmeta. Posebno se istakao na časovima praktične nastave i na vežbama iz stručnih predmeta. Učestvovao je na takmičenjima u organizaciji Stručnog veća prirodnih nauka, zatim iz Osnova elektrotehnike i Matematike, gde je ostvario zapažene rezultate. Angažovan je na školskim manifestacijama, izložbama i prezentacijima škole.

Foto: Ivana/ Foto Boban plus

 

Medicinska škola izabrala je Nikolu Nestorovića za učenika generacije. Nikola kaže da je medicinska škola veliki izazov za učenike. Medicinska škola predstavlja jedan kompaktan tim, kojim rukovodi direktorka, koja je izuzetno profesionalna i posvećena. Veliki uticaj na moje odeljenje i mene imala je moja razredna. I ako je u mnogim situacijama bila stroga, ona je od nas napravila mudre, pametne i dobre ljude. Uvek ću pamtiti njene reči, da upornošću, radom i disciplinom možemo postići uspeh, kaže Nikola. Nikola smatra da je ključ svakog uspeha dobra organizacija i ako postoji  dobra organizacija, biće vremena za druženje, sport i prvenstveno školu. Želja mu je da upiše stomatologiju ili medicinu.

Foto: privatna arhiva

 

Odlukom Nastavničkog veća Poljoprivredne škole sa domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu za učenika generacije proglašen je Luka Kojić, obrazovni profil veterinarski tehničar. Sva četiri razreda, Luka Kojić završio je sa opštim uspehom 5,00. Tokom školovanja, učenik je učestvovao na brojnim takmičenjima, a među njima osvajao je i jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima. U prvom razredu osvojio je treće mesto na republičkom takmičenju iz istorije, dok je u četvrtom razredu osvojio drugo mesto na 21. Republičkom takmičenju iz oblasti veterinarske medicine koje je održano u Futogu. Luku Kojića možemo opisati kao svestranog, marljivog, vrednog i odgovornog učenika, dobrog druga koji se tokom školovanja isticao svojim znanjem, skromnošću, ponašanjem prema drugima. Prema svim radnim zadacima u procesu nastave, ali i u vannastavnim aktivnostima odnosio se odgovorno i dosledno, kažu iz poljoprivredne škole.

Foto: privatna arhiva

 

Učenika Milana Novića je Politehnička škola proglasila Đakom generacije. Politehničku školu je upisao školske 2018/2019 godine, opredelivši se za smer tehničar drumskog saobraćaja.U prvoj godini osvojio prvo mesto na Književnoj olimpijadi – opštinskom nivou, a zatim i drugo mesto na okružnom takmičenju. Učenik je na Republičkom takmičenju saobraćajnih škola, održanom u Nišu školske 2021/22 postigao značajne rezultate, gde je u kategoriji tehničar drumskog saobraćaja (TDS), u pojedinačnom plasmanu zauzeo peto mesto, u plasmanu parova treće mesto, a u ukupnom plasmanu škola prvo mesto. Milan je komunikativan, druželjubiv, dobar drug, koji hoće da pomogne kad zatreba, ali i učenik koji ima odličan odnos sa nastavnicima, sa kojima komunicira ponosno, ali uz puno poštovanja, čime dodatno potvrđuje da je baš on pravi izbor za učenika generacije Politehničke škole, školske 2021/2022. godine.

Foto: Ivana/FotoBoban plus

 

Jovan Milosavljević je đak generacije u Ekonomskoj školi u Požarevcu. Ekonomsko-trgovinsku školu je izabrao zbog smera kuvar na koji se upisao školske 2019/2020. godine kao prvi na rang listi. Veoma tih, miran i povučen dečak, već na početku školovanja je privukao pažnju odeljenjskog starešine i ostalih predmetnih nastavnika svojim visokim ocenama. U odeljenju u kome ima još dobrih, vrednih i marljivih đaka, uspeo je da sačuva svoje mesto najboljeg sve tri godine. Za svoje učenje i angažovanje, na kraju svake godine je imao odličan uspeh i prosek (5,00), što mu je omogućilo da dobije status ,,Vukovca“. Pored kuvarstva,Jovan ima i dodatna interesovanja, pre svega vezana za sferu muzike. Pohađa časove i uči da svira saksofon i voleo bi da se bavi muzikom.

Foto: privatna arhiva

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend