Društvo

Koje koncentracije amonijaka u vodi su opasne po živi svet?

Pixabay/Ilustracija
Amonijak koji i dalje curi nedaleko od Pirota, veoma je opasna materija koja, prema rečima stručnjaka, napada prvo oči i respiratorne organe. Doktor Đurađ Milošević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu objasnio je kako utiče amonijak na živi svet i koje koncentracije u vodi su opasne.

Prvo smo dobili informaciju da je amonijak upao u korite reke, pa je posle rečeno da do toga ipak nije došlo, podseća Milošević. Međutim, kako kaže, površinske vode su u kontaktu sa atmosferom i gasovi dospevaju i u samu vodu. Amonijak se lako rastvara i prelazi u svoj toksični oblik i efekat može biti akutni i hronični, kaže. Ukazuje na to da su dozvoljene doze amonijaka u vodi 0,5 miligrama po litru, a da je sve preko 0,5 pa do 25 miligrama po litru – takve količine mogu da budu toksične i da imaju efekat na živi svet. Najoseljiviji organizmi u vodi su ribe, zatim neki akvatični insekti koji su bitni za samo funkcionisanje ekosistema, pa tek onda vodene biljke, pa fitoplankton, dodao je.

„Olakšavajuća okolnost trenutno je što se radi lotičkom sistemu, i brzo će se smanjiti koncentracija amonijaka u vodi i vazduhu, prednost je što se ovo desilo u zimskim mesecima, pa se toksičnost amonijaka smanjuje sa padom temperature. Bilo bi dobro da smo u mogućnosti da vodu pustimo iz Zavojskog jezera, ali vode nema, naveo je.

Čuli smo da je Zavod za javno zdravlje vršio merenja na nekih 15 km od samog lokaliteta i da nisu našli povećane koncentracije amonijaka u vodi, dodaje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Da li je amonijak upao u korito reke ili nije treba na vreme da se preduzme zastita ljudi od ovog gasa, zato pod hitno treba da nabave nobel aparat za preciscavanje vode koji ce pomoci u zastiti od otrova i drugih hemikalija. A gradjani ce da piju cistu i kvalitetnu vodu a pritom spreciti da se mnogi ne razbole od amonijaka.

%d bloggers like this:
Send this to a friend