Društvo

Koje zemlje izdvajaju najviše za vojsku u svetu i gde je tu Srbija?

Foto: Boom93/M. Veljković
Po sredstvima koje izdvaja za vojsku Srbija se nalazi na 65. mestu među 167 zemalja na listi koja se može naći na sajtu CIA.

Američka Centralna obaveštajna agencija poredila je države po procentu BDP-a koji daju za vojsku. Srbija izdvaja 1.9 odsto BDP što je stavlja otprilike u sredinu tabele.
Zanimljivo je da prvo mesto na ovoj tabeli zauzima Eritreja koja izdvaja deset odsto svog BDP-a na vojno naoružanje, a da je Amerika na 23. mestu sa izdvajanjima od 3.6 odsto BDP-a.
Кada se ovi procenti međutim prevedu u novac vidi se da je Eritreja na vojsku prema poslednjim podacima potrošila 640 miliona dolara a Amerika 730 milijardi dolara.

Srbija prema podacima koje navodi CIA na svom sajtu troši 1.8 milijardi dolara na snage bezbednosti.

Veći procenat BDP-a na vojsku od Srbije iz okruženja izdvajaju Rumunija (dva odsto BDP-a) i Hrvatska (2,2 odsto BDP-a). Prevedeno u novac to znači da je Rumunija potrošila oko 7,4 milijarde a Hrvatska oko 1,6 milijardi na vojsku.

U Evropi najveći procenat BDP-a na vojsku daju Rusija i Ukrajina po četiri odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend