Društvo

Koji su problemi koji koče početak radova na rekonstrukciji Čikoša?

Još uvek nije izvesno kada će početi rekonstrukcija platoa Čikoš. Trenutno se radi na izmeni projekta, jer su uočene nepravilnosti za odvod vode i navodnjavanje.

Postoje dva glavna problema kada je u pitanju plato Čikoš, čija rekonstrukcija još uvek nije počela. Projektom je predviđeno postavljanje štampanog betona, a nije definisano kako će se navodnjavati zelenilo na tom prostoru. Problem je i odvodnjavanje.

Prema rečima Zorana Đorđevića,  građevinskog inženjera koji je stručni saradnik u službi za investicije gradske uprave u projektu nisu definisani padovi.

Pre nego što Grad Požarevac pokrene radove na rekonstrukciji platoa Čikoš, mora da izmeni projekat. Po tom projektu nisu definisani padovi, a predviđeno je postavljanje štampanog betona. Postojao bi problem da imamo bare na toj površini, što je nedopustivo, rekao je Đorđević za Boom 93 i podsetio na postojeće lokale u tom delu,  u koje će ulaziti voda, ukoliko se projekat.ne izmeni.

Projektom nije rešeno ni zalivanje stabala.

Kad postavite štampani beton, postavili ste jednu vodonepropusnu površinu, a biljka treba da uzima vodu. Moraće da se postave neke rešetke, navodi Đorđević.

Razmatra se da se iz projekta, zbog zauzimanja velikog prostora, izuzmu tipski drveni boksevi za letnje bašte.

Podsetimo, radovi na uređenju Čikoša su ugovoreni za nešto više od 32 miliona dinara sa porezima i povereni preduzećima Jović gradnja Požarevac, Biodekor Novi Beograd i International Stonecrete Company sa Zvezdare.

Urbanistički projekat za Čikoš izradila je firma BMD Bau iz Beograda za skoro 2 miliona dinara, a rešenje o potvrđivanju urbanističkog projekta za „Čikoš“  izdato je 2019.

Nakon što je potvrđeno rešenje projekta za “Čikoš”, naknadno je utvrđeno da je potrebno uraditi rekonstrukciju vodovodne i fekalne mreže. Posao su radili JKP „Belosavac“ iz Žagubice za vodovodnu mrežu i „Milanić“ iz Sopota za fekalnu kanalizaciju.

Prostor bi trebalo da bude popločan. Izbor materijala je štampani beton sa dezenom kamenih ploča i bordurom sa dezenom kamenih kocki. Vizuelno, ovo rešenje izgleda kao detalj sa šahovske table sa oivičenim poljima. Čikoš bi trebalo da ima javni toalet, fontanu, centralni plato, dečiji mobilijar i uređene letnje bašte.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend