Društvo

Kojim projektima opština Žagubica poboljšava uslove života građana?

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U opštini Žagubica trenutno se realizuje nekoliko projekata koji su od vitalne važnosti za samu opštinu, ali i njene građane, jer će nakon završetka dobit biti višestruka.

Borba za nova radna mesta svakodnevna

U ovoj opštini trenutno se izvode radovi na novom dalekovodu, a zahvaljujući njima jedan broj radnika našao je posao.

“Opština u ovim radovima učestvuje sa 100-tinak stubova koji su nam ostali iz nekog prethodnog perioda, elektrodistribucija daje svoj doprinos, kao i privatni partner iz Osanice koji trenutno zapošljava 60 radnika. Imamo postojeći dalekovod, ali je potrebno ojačati stubove i vod, a radi se u dužini od 6 kilometara, od Krepoljina do Osanice. Za nas je to dosta značajno jer se borimo za svako radno mesto jer nam je to rak rana”, navodi Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine.

Ivković dodaje da se trenutno radi na jednom od projekata, nakon čije se realizacije očekuje uvećana ušteda struje, što je jedna od mera koju je I Vlada Srbije predložila.

“Biće zamenjene sve ulične sijalice na našoj terotoriji oko 1.800 što je u trendu sa uštedama električne energije po studiji izvodljivosti kad smo aplicirali, ušteda će biti jedan prema sedam, ako smo sada davali 70 miliona dinara za električnu energiju sad ćemo davali 10.  Projekat led rasvete radimo u okviru prekogranična saradnja EU, a naš partner je grad Linehajn u Rumuniji. Očekujemo nabavku krajem godine ili početkom sledeće kad izaberemo izvođača za našu stranu”.

Jedini problem sa kojim se u okviru ovog projekta opština suočava je novac, odnosno učešće koje iz budžeta mora biti izdvojeno u iznosu od 50 miliona dinara, što je za budžet ove opštine visoka suma.

“Obzirom da su naši budžeti vrlo mali i ograničeni, početkom godine moraćemo da izdvojimo 50 miliona, što je za nas dosta. Međutim, već sad štedimo za to da bismo mogli tu investiciju da realizujemo koja je izvanredna kad se gleda dugoročno, jer nemamo održavanje tog sistema naredne 2 ili 3 godine, jer sve će biti u garanciji, a za uštedu dugoročnu da ne pričam koliko će to biti u našem budžetu“, naglašava on.

Zamenik predsednika se osvrnuo i na projekte koji su orijentisani na zaštitu životne sredine, a koji su takođe u agenda opštine.

Pre dve godine u naselju Milanovac, jedinom koje u ovoj opštini nije imalo nikakvu vodovodnu mrežu, započeli smo projekat ovođenja vodovodne mreže, a ujedno je bila uključena i rekonstrukcija vodovodne mreže za naselje Žagubica i Suvi Do u vrednosti od 2 miliona evra. Međutim, usled virusa korona ovaj projekat je stopiran, a u upravi opštine očekuju da će sada nakon formiranja Ministarstva za javna ulaganja, ovaj projekat uskoro biti opet aktuelan.

“Na proleće sigurno se kreće sa izvođenjem radova u Laznica, Žagubica i Krepoljinu u okviru projekta “Čista Srbija”. To nam je čvrsto obećano da kreće na proleće i ovo je ogromna investicija. Baš zbog ovog projekta, malo smo usporili sa rekonstrukcijom lokalnih puteva, jer nećemo afaltiramo pa posle da cepamo. Takođe, već je opredeljena velika kvota u budžetu za rasipavanje drumskih puteva, zakrpavanje rupa, a ostavljam uvek u rezervi novac baš zbog ovih projekata koji iziskuju učešće i od strane opština”.

Što se novih radnih mesta, prema rečima zamenika predsednika, za sada nema ništa konkretno, ali s druge strane imam par slobodnih industrijskih zona.

“Stalno je otvorena ponuda, ko god želi da dođe tu, imamo i infrastrukturu, struju i vodu, tu je I hala koja je nekad bila u industrijskom procesu, sve to je na izvolite svim investitorima. Problem je što smo mi mnogo udaljeni od glavnih centara, od autoputeva i to je naš najveći nedostatak”.

Šta je to što opština pruža svojim sugrađanima?

On je ponovio da je budžet opštine maksimalno okrenut ka socijalnim potrebama građana i da građani to prepoznaju.

“Besplatan prevoz, besplatan vrtić za svu decu na našoj teritoriji, učeničke stipendije za koje se iz budžeta izdvaja 4 miliona dinara, socijalna davanja, sve su to usluge koje opština pruža stanovništvu na svojoj teritoriji. Mislim da ljudi to prepoznaju i zato nas podržavaju i daju nam podršku”, zaključio je Ivković.