Društvo Ekonomija

Koliki je raspon plata IT stručnjaka u Srbiji?

Foto: Envato elements
Prosečna zarada IT stručnjaka u Srbiji je 1.600 evra, a njih oko 10 odsto zarađuje i više od 3.000, pokazuje istraživanje „Puls Srpske IT zajednici“ koje su sproveli najveći sajt za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi na uzorku od 1.328 profesionalaca i početnika u oblasti IT industrije.

Zarade IT stručnjaka su, pokazalo je istraživanje, nastavile rast, a najveće plate su pet puta više od prosečne zarade u Srbiji.

Osim visokih plata, sve je uočljivije da kandidat u IT industriju ulaze sa srednjim obrazovanjem, što pokazuje podatak da je svaki četvrti stručnjak u IT oblasti završio samo srednju školu.

Čak sedam od 10 zaposlenih u IT industriji je, pokazuje anketa, zadovoljno svojim poslom i smatraju svoju kompaniju dobrim mestom za rad.

Međutim, tek oko 60 odsto je spremno da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana, što ukazuje da je zadovoljstvo samo jedan od pokretača koji utiču na zadržavanje zaposlenih u kompaniji, navodi u saopštenju HelloWorld.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend