Društvo

Koliki su troškovi sahrane u Požarevcu?

Novo groblje u Požarevcu. FOTO: M. Veljković / Boom93

Novo groblje u Požarevcu. FOTO: M. Veljković / Boom93

Smrtni slučaj u svakoj porodici nosi sa sobom emotivni gubitak, ali nažalost u današnje vreme i priličan izdatak za porodicu ukoliko se zna da veće deo građana radi za minimalnu zaradu.

Takođe, naš narod od davnina sa kolena na koleno prenosi gotovo identične običaje sahranjivanja koji su opstali čak i nakon primanja hriščanstva. Kult mrtvih se poštuje na poseban način, a ukoliko se poslednji ispraćaj preminule osobe ne obavi kako dolikuje članovi porodice smatraju da su na taj način izneverili kako pretke tako i pokojnika.

Sve ovo pred porodicu, pored gubitka voljene osobe stavlja ogroman pritisak kao i raskorak između želja, običaja, „onoga što je red“ i realnih mogućnosti.

Čak i kada porodica sakupi novac za osnovnu pogrebnu opremu i sve što uz nju ide (sanduk, krst, pokrov) i to plati oko 36.000 dinara, koliko najjeftiniji paket u Požarevcu košta, ovo podrazumeva tek deo sume koju treba izdvojiti da se podmire svi troškovi sahrane.

Opelo pravoslavnog sveštenika je između pet i osam hiljada dinara.

Ukoliko se ovde doda i važeći cenovnik Javnog komunalnog preduzeća „Komunalne službe“  Požarevac- to onda izgleda ovako. Obavezni troškovi sahranjivanja su kopanje grobnog mesta koje košta 5.684 dinara. Korišćenje kapele je 689 dinara, naknadu za postavljanje nadgrobnog spomenika 861, a isto toliko treba izdvojiti i za prenos pokojnika od kapele do crkve, a zatim i do grobnog mesta košta, dok korišćenje stola za parastose po satu košta 120 dinara.

Staro groblje u Požarevcu. FOTO: M. Veljković / Boom93

U obavezne troškove koji se dalje plaćaju su i zakup mesta od 86 dinara kao i 120 dinara za održavanje glavnih staza, grobnica i opsega na godišnjem nivou. Sve iznete cene su bez PDV-a.

Ukupno oko 45.000 dinara, a ako se ovome dodaju još neki osnovni troškovi uz određene običaje koji u našem narodu postoje, veoma brzo se dolazi do sume u vrednosti dve minimalne zarade.

Prema važećem cenovniku JKP „Komunalne službe“ sahranjivanje u grobnici je nešto jeftinije od iskopa grobnog mesta i košta 4.823 dinara bez i 5,684 sa ulazom. Izrada opsega oko grobnog mesta je od 23.900 do 38.200 u zavisnosti od dimenzija opsega, dok je izgradnja grobnice od 81.790 do 269.695 dinara.

Kako su nam u jednom od privatnih pogrebnih preduzeća u gradu rekli, ono što je olakšavajuća okolnost za porodicu u ovim teškim trenucima je mogućnost da pogrebno preduzeće podnese zahtev za povraćaj novca od PIO fonda, a onda fond u ime porodice refundira sredstva njima, tako da porodica ne mora I time da se opterećuje.

Inače u ovom preduzeću su za Boom93 rekli da najjeftiniji paket koji koriste korisnici socijalne pomoći iznosi 36.791 dinar, dok najskuplji paket može da bude i oko 300.000 dinara.

U paket ulaze sanduk (11.990 – 261.450 dinara), krst, čija cena se kreće od 1.900 – 10.250 dinara, garnitura-pokrov, od 3.700 – 19.500 dinara i slova za krst, cene su od 10 dinara po slovu do 68 dinara.

U razgovoru sa sugrađanima saznali smo da se na ovu sumu koju treba izdvojiti za pogrebnu opremu, kao i za troškove prema JKP “Komunalne službe”, treba dodati I troškove ručka koji porodica organizuje nakon sahrane, a u zavisnosti od broja ljudi koji budu prisutni suma do koje se na kraju dolazi u najboljem slučaju iznosi preko 100.000 dinara.