Društvo

Koliko bi koštalo da Grad Požarevac uvede besplatan vrtić?

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

U opštini Inđija vrtić bi trebalo da bude besplatan od 1. januara, kako su najavili u toj lokalnoj samoupravi, uradili su analizu i blizu su tog rešenja, prenosi eKapija. Boom 93 je izračunao koliko bi Grad Požarevac trebalo da izdvoji novca iz budžeta, ukoliko bi se odlučio za ovu meru i olakšicu roditeljima.

Ideja da vrtić bude besplatan postoji dve godine, ali do sada nisu postojali uslovi za to, izjavio je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija. Sada roditelji plaćaju 20 odsto od cene vrtića, dok lokalna samouprava finansira 80 odsto cene, piše Nova ekonomija.

„Uradili smo dodatnu analizu, oko 48 miliona dinara je još potrebno da izdvoji opština iz budžeta kako bi vrtić bio potpuno besplatan za svu decu. Mislim da smo nadomak rešenja. verujem da će puno značiti roditeljima. Nakon ove odluke ostaje nam proširenje kapaciteta vrtića kako bi sva deca bila upisana“, rekao je Gak.

Veoma smo blizu toga, mogu da kažem da ćemo iduće nedelje imati konačnu matematiku koliko je sredstava još potrebno odvojiti. Mi smo do sada sufinansirali 80 odsto za cenu boravka dece u vrtićima, a sada ćemo dodati još 20 odsto, rekao je on.

„Uveren sam da će od 1. januara vrtić biti besplatan, a pre toga odluka će proći skupštinsku proceduru“, rekao je on.

Grad Požarevac izdvaja preko 37 miliona dinara za subvencionisanje privatnih vrtića, na isti način kao i državni. Roditelji plaćaju 3800 dinara (20%), dok lokalna samouprava ostatak odnosno 80% ili 15.200 dinara.

Na teritoriji Grada Požarevca radi 5 privatnih predškolskih ustanova, od kojih jedan vrtić u Kostolcu.

Ukupni kapaciteti u privatnim vrtićima su 402 deteta, a upisano je 245 deteta. U državnim vrtićima je upisano oko 320. Prema trenutnom broju upisane dece, Grad Požarevac bi iz budžeta morao da izdvoji nešto više od 100 milliona dinara godišnje za besplatan vrtić. Nije poznato da li Grad razmišlja da na ovaj način roditeljima olakša i obezbedi ovu povlasticu.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 19. februara izneo najavu da se razmišlja da od 1. septembra država preuzme plaćanje državnih i privatnih vrtića i da bi ta pronatalitetna mera koštala državu oko 70 miliona evra.

„Razmišljamo da mi preuzmemo na sebe plaćanje i državnih i privatnih vrtića i da sve bude besplatno, da time za decu obezbedimo veću odgovornost… Postoje dve vrste rashode – jednokratni i stalni. Nije problem da li imamo sada 70 miliona evra, ali vi time preuzimate obavezu za 10-15 godina. Onda morate da sabirate sve svoje prihode da vidite da li mozete da zaradite toliko novca“, rekao je tokom jednog televizijskog gostovanja predsednik Vučić i dodao da se razmišlja da se krene sa time od septembra.

Međutim, ta odluka  nije doneta.