Društvo Mladi

Koliko mladi danas čitaju?

Ilustracija/pixabay
U Srbiji mobilni telefon ima skoro 5 miliona ljudi, a gotovo da nema školarca koji nema neku pametnu spravu u džepu. Gde je u svetu informacionih tehnologija i sve bržeg razvoja mesto staroj dobroj knjizi? Usled prelaska na onlajn nastavu i slušanja časova ispred ekrana, da li se zainteresovanost dece za knjigu promenila? Proveravali smo šta i koliko čitaju današnja deca i mladi.

Situacija sa koronavirusom delimično je uticala na čitalačku publiku. Prema rečima Jelene Čobić, bibliotekarke na odeljenju za mlade u Gradskoj biblioteci „Ilija M. Petrović“, čitava situacija sa virusom je donekle i pozitivno uticala na mlade.

„Imamo mlade čitače koji su kasno došli prvi put u biblioteku, međutim, upravo zbog sedenja pored kompjutera su videli određene naslove i rešili da krenu sa čitanjem i aktivni su već godinu dana. To je dobra strana ove čudne situacije“, navodi Čobić.

Prema njenim rečima broj članova biblioteke se u poslednjih godinu dana čak i poveća, jer je kako kaže nekima knjiga ustvari jedini izlaz, odnosno prozor u svet.

Boom93/N.Stojićević

„Mislim da su ljudi uopšte, a među njima i mladi željni odmora kroz čitanje, a posebno je ova situacija učinila da se svest o tome probudi“.

Kako Čobić navodi što se tiče mlade čitalačke publike, mogu se izdvojiti dve grupe. U prvoj grupi su oni koji imaju naviku čitanja, koji su čitali od malih nogu i koji su čitali i pre korone i u toku vanredne situacije tako da postoji ta grupa koja čita bez obzira na uslove.

“Oni stalno dolaze i zaista čitaju knjige. Imamo i tu drugu grupu za koju mislim da je korona zaista uticala na njih, jer imate decu koja su baš zbog onlajn nastave i sedenja pored ekrana i telefona naišli na dobre preporuke baš preko društvenih mreža i onda iz znatiželje došla i tražila baš određene naslove s tim da pre toga nisu bili neki strastveni čitaoci. Dešavalo se da su neki od njih prva godina srednje škole a prvi put dolaze u biblioteku. Međutim, nakon prve knjige često se dešava da se oni navuku na čitanje i uvek postoji ta prva knjiga koja čini da se čovek zalepi“, ističe ona.

Boom93/N.Stojićević

Mlađu čitalačku publiku privlače knjige koje govore o društvu, druženju, zajedničkim avanturama, kao što su Doživljaji Nikoletine Bursaća ili Orlovi rano let, iako je to starija lektira, ali mladima su interesantni ovi naslovi jer govore o nečemu što je blisko njima.

Stariji tinejdžeri se najviše odlučuju za distopijske romane, koji govore o društvima u fikciji, koja trpe ugnjetavanje ili kontrolu od nekoga ko vlada.

„U tome nalaze ventil za bunt jer je mladima svojstveno da budu buntovnici i revolucionari, da imaju želju da menjaju svet, a baš tako nešto se nalazi u tim distopijskim romanima gde imamo neko društvo koje je ugnjetavano koje želi da nešto promeni  i traži način kako da to promeni. E to je nešto što je opet svojstveno i blisko mladima. Tu su naravno i romani epske fantastike, dok su ljubavni romani više poslastica ženske publik, ali najviše se traže ekranizovane knjige po kojima su snimljene serije i filmovi“, kaže Čobić.

Boom93/N.Stojićević

Njena preporuka je da se u mlađim godinama čita sve što padne pod ruku, a kasnije kroz čitanje i kvalitetne literature, ali i one loše mladi će izgraditi ukus, ali ono što je najbitnije jeste da pre svega mlasi steknu naviku čitanja.

Mladi u proseku pročitaju do 6 knjiga godišnje.

Kada je reč o tome koliko u proseku mladi pročitaju knjiga na godišnjem nivou, naša sagovornica ističe da i ovde postoje dve grupe čitalačke publike.

Prva grupa u koju spadaju mladi koji imaju naviku čitanja od malih nogu u proseku pročitaju oko 60 knjiga godišnje.

„Takvi čitači su retki, ali ih ima. Ovi srednji čitači, koji imaju periode kada čitaju, a zatim jedan period ne čitaju, da bi se zatim opet vratili knjizi, oni u proseku pročitaju do 6 knjiga godišnje, ali imate i one kojima je jedna knjiga u toku godine dovoljna“, zaključuje Čobić.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend