Društvo

Koliko je direktora u v.d. stanju u javnim preduzećima u Požarevcu?

Toplifikacija zastave
Foto:Boom93/T.S. Toplifikacija
Direktori javnih preduzeća u v.d. stanju ostaju i duže od godinu dana, što je i maksimalno predviđen zakonski rok. Od pet javnih preduzeća u Gradu Požarevcu, u dva su na funkciji v.d. direktori sa produženim mandatima od po godinu dana. 

Funkciju v.d. direktora javnih preduzeća  imaju Marko Marjanović iz  “Komunalne službe” i Slaviša Stojković iz  “Toplifikacija”.

V.d. direktoru  “Toplifikacije“ Slaviši Stojkoviću produžen je mandat prošle godine u septembru. Slaviša Stojković je pre VD direktora Toplifikacije bio član gradskog veća zadužen za socijalnu politiku i zdravstvo.

Na funkciji vršioca dužnosti direktora Komunalnih službi, od 1.januara 2021. je Marko Marjanović. Njemu je produžen mandat vršioca dužnosti u decembru prošle godine.

Prema Zakonu o javnim preduzećima ista osoba ne može dva puta biti imenovana za vršioca dužnosti direktora.

Članom 52. važećeg Zakona o javnim preduzećima, kojim je regulisan vršilac dužnosti, kaže se:

Vršilac dužnosti direktora može se imenovati do imenovanja direktora javnog preduzeća po sprovedenom javnom konkursu. Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine. Isto lice ne može biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti direktora.

Inače, JP “Toplifikacija” je bez izabranog direktora od 2019.godine. U Toplifikaciji je 2013.godine izabran Zoran Repedžić koji je razrešen za manje od godinu dana. Na njegovo mesto postavlja se Dejan Dačić koji u martu 2015.godine biva imenovan za direktora. Dačić je nakon isteka mandata u dva navrata bio vršilac dužnosti (mart 2019. i mart 2020.), da bi nakon ostavke v.d. funkciju preuzeo Slaviša Stojković. Na sednici skupštine na kojoj je Stojković postavljen za v.d. direktora, doneta je i odluka da se van snage stavi odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Toplifikacije. Odluka o sprovođenju tog javnog konkursa bila je doneta još 26.decembra 2019.godine. Stavljena je van snage zbog toga što je tekst konkursa u Službenom glasniku Republike Srbije objavljen  nakon zakonski propisanog roka za objavljivanje oglasa o javnom konkursu.

Komunalne službe sa jednim direktorom tokom sedam godina. Komunalne službe su od 2013. do 2021.godine imale jednu osobu na funkcijama direktora i vršioca dužnosti direktora. To je Slobodan Jović koji je izabran konkursom u dva navrata 2013. i 2018.godine. U međuvremenu je bio vršilac dužnosti. Nakon održanih lokalnih izbora i konstituisanja nove vlasti, Jović odlučuje da ode u penziju nakon dve od četiri godine novog mandata. Za novog v.d.direktora se imenuje Marko Marjanović.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend