Društvo

Koliko je stanovnika prema poslednjem popisu živelo u Požarevcu?

Foto: Sanja Lisac

Foto: Sanja Lisac

Popis stanovništva počinje 1. oktobra, a u Požarevcu je za potrebe istog izabrano 139 popisivača, dok je za teritoriju Gradske opštine Kostolac izabrano njih 27.

Poslednji podaci iz popisa datiraju iz 2011. godine, te je prošlo 11 godina od poslednje detaljne, sveobuhvatne analize stanovništva Republike Srbije.

Za tih 11 godina za očekivati je da je došlo do mnogo promena, naročito u broju stanovnika.

Grad Požarevac je, prema poslednjem popisu sa Gradskom opštinom Kostolac I pripadajućim naseljima, imao 75.334 stanovnika. Međutim, već godinama se u javnosti zaključuje da je Požarevac kraj iz kog se veliki broj građana iseljava što zbog studiranja i posla, a najviše zbog odlaska u inostranstvo, po čemu je ovaj kraj poznat. Prema očekivanjima, predstojeći popis koji počinje 1. oktobra, pokazaće koliko se zaista ljudi iselilo iz grada i okolnih naselja, a koliko doselilo.

Prema poslednjim podacima popisa, u Požarevcu živi 36.276 muškaraca i 39.058 žena. Prosečna starost Požarevljana je 50 godina, zvanični su podaci iz prethodnog popisa.

Požarevac je dom za 25.321 domaćinstava.

Interesantan podatak odnosi se na broj nastanjenih stanova. Takvih je u 2011. godini bilo 31.968 na nivou Grada Požarevca.

Popisivači spremni za 1. oktobar

Kako je za Boom93 rečeno iz Gradske uprave, popisivači su u petak preuzeli laptopove, potpisali ugovore, preuzeli identifikacione kartice i sve ostalo što im treba.

“Nakon toga svaki od instruktora, kojih za teritoriju grada Požarevca ima 20, a 4 za teritoriju gradske opštine Kostolac, sa svojim popisivačima obilazi svoje popisne krugove“, rekla je Slađana Petrušić zamenica predsednika popisne komisije grada Požarevca

Ona je pojasnila da će popisivači imati oko osam dana da sa instruktorima obiđu popisne krugove kako bi bili spremni za početak popisa koji je zakazan za 1. oktobar.

Zašto se radi popis?

Popis služi da bi se prikupili podaci do najnižeg teritorijalnog nivoa u nekoj državi, a to su naseljena mesta i delovi naselja. To pruža preciznije podatke o specifičnim grupama stanovništva i informacije o polu, starosti, obrazovnoj strukturi, bračnom statusu, ekonomskom statusu…

Ovakvi podaci služe ne samo za sagledavanje opšte populacione situacije, već su osnov za neka uža istraživanja poput ekonomskog stanja i migracionih tokova, a služe i za izradu dugoročnih strategija (poput strategije ulaganja u pojedine delove zemlje, u oblasti poput poljoprivrede, nauke, zaštite životne sredine, obrazovanja i dr).