Društvo

Koliko je štetan dim sa deponije?

Foto: Boom93/MMV
Po nalogu gradskog Štaba za vanredne situacije izvršeno je merenje vazduha na zagađujuće čestice povodom požara na deponiji "Jeremijino polje". Merenja su u toku, čekaju se rezultati.

Požar na Jeremijinom polju izbio je ponovo 9. septembra u popodnevnim satima. Po nalogu Štaba za vanredne situacije, Zavod za javno zdravlje je nakon 24 sata, u petak, 10. septembra postavio aparate za merenje vazduha na lokaciji portirnice  Opšte bolnice u Požarevcu.

Načelnik odeljenja za sanitarnu hemiju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Zoran Pavlović rekao je za Boom 93 da će rezultati merenja dolaziti sukcesivno, te će se prvo znati da li je bilo prekoračenja PM čestica, metana i benzo-pirena, a ostale analize sumpor-dioksida, azotovih oksida i čađ biće poznate za par dana.

Nakon izbijanja požara na Jeremijinom polju u julu ove godine izmerene vrednosti bile su ispod propisanih graničnih vrednosti. Međutim, ekološko udruženje “Sova” je tada reagovalo i konstatovalo  da je potrebno postaviti više mernih mesta i postaviti ih što ranije, a ne posle 14 sati požara.

“Merna mesta je trebalo postaviti u naseljima koje okružuju deponiju “Jeremijino polje“, koje su najviše bile pogodjenje ovim požarom, naselja koja su najviše bila pod dimom usled strujanja vetra”, navelo je tada udruženje  “Sova”.

Sova smatra da su građani uskraćeni za informacije o vrednostima dioksina i furana, koje se nalaze u vazduhu, jer naš zavod nije sertifikovan za detektovanje dioksina i furana, koje su mutagene i kancerogene materije i koje nastaju spaljivanjem otpada.”

Inače, kada je reč o požarima na deponijama, profesorka interne medicine i pulmologije dr Dragana Jovanović za portal Nova S otkrila da dim sa deponije uništava organizam čoveka. Ona je komentarišući slučajeve čestih požara na deponijama navela je da dim može da dovede do različitih oboljenja srca i drugih organa, ali i šloga. Ukoliko se ovakvi požari često ponavljaju mogu dovesti i do pojave ozbiljnih hroničnih, ali i malignih bolesti.

Profesorka interne medicine i pulmologije objašnjava za Nova.rs da je nekontrolisano sagorevanje otpada posebno opasno, jer se ne može predvideti tačno šta se sve može osloboditi iz širokog dijapazona hiljade toksičnih jedinjenja, a ekstremno toksičan i kancerogeni agens ulaskom u atmosferu predstavlja rizik ne samo za one koji rade na deponiji, nego i za stanovništvo u bližoj i donekle daljoj okolini.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend