Društvo

Koliko koštaju namirnice u gradu nakon „zamrzavanja“ cena?

Foto:Boom93/N.Stojićević

Foto:Boom93/N.Stojićević

Prvog dana od kako je država “zamrzla” cene, litar ulja se u većim prodavnicama u Požarevcu prodavao u rasponu od 179 do 230 dinara, kilogram šećera od 79 do 94 dinara, brašno tip 400 od 64 pa do 93 dinara za kilogram. Dugotrajno mleko je, u zavisnosti od trgovine i proizvođača koštalo od 85 do 120 dinara, dok cena kilograma svinjskog buta na pojedinim prodajnim mestima premašuje 600 dinara.

Obilaskom prodavnica nakon stupanja na snagu državne uredbe o ograničavanju cena proizvoda, u prodavnicama su rafovi popunjeni tako da na osnovu onoga što smo videli, ulja, šećera i brašna ima u dovoljnim količinama.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiKada je reč o cenama, značajnijih odstupanja među različitim trgovinama ima samo kod određenih proizvoda na akciji.

I dalje su najjeftiniji proizvodi pod oznakom „robne marke“ koju svaki veći trgovinski lanac ima. Ulje pod trgovačkom markom svuda  je ispod 200 dinara, najčešće oko 180 dinara i ne prelazi 190 dinara.

Foto:Boom93/N.Stojićević

Pojedine prodavnice „zamrzle“ su cene ulja  svih proizvođača na 199,99 dinara, a većina uvek ima na akciji zejtin jednog proizvođača (u različitim prodavnicama su uglavnom na akciji ulja različitih proizvođača).

Foto:Boom93/N.Stojićević

Kristal šećera u prodavnicama uglavnom ima od tri vrste proizvođača, a ni ju jednoj prodavnici cena za kilogram ne prelazi 100 dinara. Razlika u ceni je oko 15 dinara po kulogramu.

Cena mekog brašna tip 400 u trgovinama u Srbiji je najčešće od 64 do 85 dinara.

Kada je reč o dugotrajnom mleku od 2,8 odsto masnoće, cene u trgovinama variraju za oko 30 do 35 dinara. I tu je, uglavnom, na akciji jedan proizvod jednog proizvođača – što se razlikuje od jednog do drugog prodajnog mesta.

Foto:Boom93/N.Stojićević

Najskuplji proizvod u ovom paketu od pet namirnica je svakako meso. Vlada je uredbom ograničila rast cena svinjskog buta. Cena kilograma ovog mesa varira za više od sto dinara u zavisnosti od prodajnog mesta – često je na akcijskom sniženju pa je kilogram danas u više različitih prodavnica koštao od 499 pa do 570 dinara, dok tamo gde nije na akciji cena premašuje 600 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije je na 60 dana zamrzla cene za pet grupa namirnica, na nivou od 15. novembra ove godine. To znači da tokom dva meseca neće postojati jedinstvena maksimalna cena za kristal šećer, brašno tip 400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i dugotrajno mleko sa 2,8 odsto masnoće, već će se vrednost proizvoda razlikovati u zavisnosti od prodajnog mesta. Svaki trgovac moći će na rafovima da drži ovu robu sa cenom koja ne sme da premaši onu iz njegovog cenovnika na dan 15. novembar 2021.