Društvo

Koliko su pacijenti zadovoljni zdravstvenim uslugama: Medicinske sestre prošle bolje od lekara

FOTO: Boom93/S. Lisac
Odnos medicinskih sestara prema pacijentima koji su tokom prošle godine bili hospitalizovani u dve bolnice u okrugu bio je bolji od načina na koji su se tokom lečenja prema pacijentima odnosili lekari. Ovo je rezultat istraživanja koje je među pacijentima u Braničevskom okrugu sproveo požarevački Zavod za javno zdravlje.

Pacijenti koji su tokom lečenja bili smešteni na odeljenjima Opšte bolnice Požarevac I bolnice u Petrovcu na Mlavi su medicinske sestre ocenili sa 4,79 što pokazuje njihovo visoko zadovoljstvo negom koja im je pružena.

Lekari su prošli nešto lošije, ali je i njihova ocena visoka, budući da sui h građani koji su u ispitivanju učestvovali ocenili sa 4,65.

U istraživanje je bilo uključeno 1.306 pacijenata iz osam domova zdravlja i 885 njih iz dve opšte bolnice.

Uslugama domova zdravlja najviše je zadovoljnih u Golupcu – 84,1 odsto, a najmanje u Žabarima – 46,4 odsto. Najveći broj pacijenata zadovoljan je radnim vremenom, brojem mesta za sedenje u čekaonici, mogućnošću pregleda istog dana – kod lekara u slučaju hitnosti – i opštom higijenom u ustanovi, dok je najviše primedbi izrečeno na nedostatka parking-mesta.

Pacijenti koji su bili hospitalizovani, najzadovoljniji su obaveštenjima dobijenim prilikom otpusta, a najmanje zadovoljni organizacijom poseta, jer su u većem delu godine one bila zabranjene zbog pandemije. Bolničku ishranu su ocenili sa 4,01, higijenu u toaletima sa 4,13, a u sobama 4,30. Ukupna srednja ocena koju su dali iznosila je 4,42, što je nešto više nego 2020, kada je to bilo 4,39.

Novo pitanje u istraživanju se, ovoga puta, odnosilo na skrining preglede raka grlića materice, debelog creva i dojke. Većina anketiranih nije obavila takve preglede, pa je data preporuka da ustanove više rade na podizanju svesti o neophodnosti preventive…

Kako su zadovoljni lečenjem u kovid ambulantama?

Najviše zadovoljnih ovim uslugama bilo je u Žagubici – 79,8 odsto, a najmanje u Velikom Gradištu – 12,7 odsto.

Pacijenti koji su zbog težih kliničkih slika lečeni u kovid-bolnicama, u vezi sa sumnjivom ili potvrđenom zarazom, uslugama dijagnostike i lečenja dali su odličnu ocenu.

Pacijenti u bolnicama dali veću prosečnu ocenu

Prosečna ocena zadovoljstva pacijenata iz Braničevskog okruga prošle godine je u odnosu na 2020. godinu nešto manja u službama opšte medicine, pedijatrije, ginekologije, kod specijalista u domovima zdravlja i na stomatologiji, a nešto veća kod bolničkih pacijenata.

Boom93 je prošle godine sproveo anketu pod nazivom “Da li ste zadovoljni zdravstvenom zaštitom u gradu? Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 494 ispitanika govore da većina pacijenata nije zadovoljna radom pojedinih ustanova u zdravstvu.

Koji su rezultati ankete koju je Boom93 sproveo možete pogledati na linku.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend