Društvo

Da li je lava nekad tekla Braničevskim okrugom?

Foto: Pixabay/Ilustracija
Velika erupcija podvodnog vulkana kod pacifičkog ostrva Tonga pokrenula je masovne talase koje su pogodili ovu ostrvsku republiku.

Boom93 je istraživao da li je u geološkoj istoriji Srbije bilo aktivnih vulkana u blizini Požarevca i Braničevskog okruga.

Baner Boom93 Android aplikacijaNajbliži tragovi vulkasnke aktivnosti kod Požarevca nalaze se u timočkom području, od Majdanpeka na severu do Knjaževca na jugu. U vreme gornje krede obrazovano je dosta istaknutih vulkanskih kupa složene građe – stratovulkana.

Baner Boom93 Android aplikacija

Danas su brojni ostaci gornjokrednih stratovulkana u tom području: Crni vrh, Tilva Njagra, okolina sela Jasikovo i Vlaole, okolina Brestovačke Banje, Čoka Marin i druga mesta. Promeni reljefa i prvobitnog vulkanogenog pejzaža doprineo je i sam čovek. Na predelu gde se nekad uzdizao borski stratovulkan Tilva Roš danas je površinski kop prečnika od nekoliko kilometara.

Foto: Google maps/Ugašeni vulkan na planini Rudnik

Prema Beogradu i Šumadiji se takođe nalaze ostaci vulkanske aktivnosti koja je bila intenzivna pre 40 miliona godina. Sreću se vulkanske oblasti na Fruškoj gori i u Šumadiji, kao i na Avali, Kosmaju, Žutom oglavku i Klještevici. Stene vulkanskog porekla nalaze se i na severu Vojvodine gde su prekrivene mlađim sedimentima taloženim u Panonskom moru. Vulkanizam u doba tercijara bio je veoma raznovrstan pa se može reći da je bilo gotovo svih poznatih vulkanoloških procesa. Pojedine eruptivne faze na Radan planini ili na Rudniku bile su poput najjačih vulkanskih erupcija koje su ikad zabeležene.

Vladica Cvetković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu je rekao za BBC da je vulkanizam ovde bio najsnažniji u periodu od 40 do pre 20 miliona godina, kada je Srbija bila jedno od „vulkanski najaktivnijih područja današnje Evrope“.

Foto: Google maps/Ugašeni vulkan kod Bora

„To je svaki geomorfološki istaknut reljefni oblik koji izgrađuju stene vulkanskog porekla, bez obzira da li je obrazovan primarnim vulkanskim procesima i neposrednom post-vulkanskom erozijom ili dugotrajnim spiranjem, milionima godina posle vulkanske aktivnosti“, navodi za BBC na srpskom Vladica Cvetković.

On navodi da je neophodno da „vrele stenske mase ispod litosfere“ prevale kilometre vertikalnog rastojanja da bi ponovo potekla lava ovim krajevima.Takav put, dodaje, i u slučaju najvećeg ubrzanja, ne može se savladati za kraće od milion godina.

„Ako govorimo o geološkom vremenu, neki oblik vulkanizma na ovom prostoru je sasvim izvesna stvar, ali sa stanovišta vremena trajanja poznatih civilizacija, možemo slobodno reći da ovde više neće biti živih vulkana“, zaključuje Cvetković.

Oblast Požarevca bila pod Panonskim morem

Veći deo Braničevskog okruga je pre 12 miliona godina bio pod Panonskim morem. Pre oko 66 miliona godina okean Tetis prekrivao je deo Evrope i Sredozemnog mora. Dramatične promene se dešavaju između 24 i 20 miliona godina kad se usled jakih tektonskih pomeranja izdižu masivi kao što su Alpi, Dinaridi i Karpati. Dotadašnji jezerski sistemi koji su se nalazili u sadašnjem Panonskom basenu bivaju prekriveni morskom vodom. To more se zvalo Paratethys, odnosno Panonsko more.

Foto: Wikipedia

Povlačenjem, Panonsko more je iza sebe ostavilo veoma plodno tlo, pa se zbog toga ovaj basen naziva još i „žitnicom Srbije“.

Izvor: Wikipedie i BBC

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odlično napisano Markoni! Odličan iskorak u naučnu oblast!
    Aktivna vulaknska dešavanja u dalekoj prošlosti,objašnjavaju izuzetne sisteme termalnih voda,koje se u našem području nalaze na dubinama od 140 do 200 metara! Što je ogromni potencijal za razvoj postrojenja iz oblasti Zelene energije!

%d bloggers like this:
Send this to a friend