Društvo Ekonomija

Koliko zaista zarađujemo mesečno i gde se uklapamo u priči o prosečnoj plati?

Boom93/N.Stojićević
Prema statističkim podacima, u martu prosečni građanin u Srbiji zaradio je 65.289 dinara.

Prosečna neto plata je od 2012. godine do sada porasla za 19.119 dinara, ali je skočila i lična potrošnja domaćinstava na osnovu poskupljenja ne samo potrošačke korpe, već i troškova za komunalije i druge obaveze. Naime, nedavno su skočile cene ulja, a uskoro će poskupeti i hleb, uz stalni rast cena goriva.

Što se tiče plata u Braničevskom okrugu, za sada i dalje prednjače zaposleni u Gradskoj opštini Kostolac čija je prosečna zarada u martu iznosila 77.216 dinara i koji se jedini mogu pohvaliti platom koja je iznad republičkog proseka. Najniža zarada je u opštini Veliko Gradište 48.924 dinara.

Požarevac je po proisečnoj plati malo ispod republičkog proseka, a prosečni građanin u našem gradu je u martu zaradio 64.725 dinara.

Međutim, dokaz da prosečan građanin ne živi uz pomoć prosečne plate je drugi statistički podatak koji prati Republički zavod za statistiku. To je medijalna zarada – iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih građana Srbije. Medijalna zarada je u martu iznosila 49.328 dinara neto, što znači da još uvek polovina građana Srbije može samo da sanja o prosečnoj zaradi od 555 evra.

Takođe, prema podacima zavoda za statistiku, i dalje najveće zarade imaju zaposleni u nekoliko oblasti.  Pored zaposlenih u vazdušnom saobraćaju, proizvodnji duvana i osiguranju, među njima su i zaposleni koji rade na poslovima eksploatacije uglja čija je prosečna zarada u martu bila oko 98.000 dinara, a ovo se odnosi i na najveći broj zaposlenih koji rade u Gradskoj opštini Kostolac koja i ima najveću zaradu u Braničevskom okrugu.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend