Društvo

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani samo u Bratincu

komarci
foto/ilustracija komarci
Na teritoriji grada Požarevca, u okolnim selima nedavno je utvrđeno prisustvo komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila,a ovu informaciju požarevački Zavod za javno zdravlje dobio je od Zavoda za biocide i medicinsku biologiju. Po izveštaju  ovog Zavoda virus je registrovan samo u selu Bratinac, potvrdila je direktorka Regionalnog zavoda, Ana Jovanović.

Nedavno smo dali informaciju da su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani u nekoliko sela na teritoriji grada Požarevca, dok u samom gradu nije zabeleženo prisustvo zaraženih komaraca. U međuvremenu smo dobili detaljan izveštaj Zavoda za biocide i što se tiče naša dva okruga Braničevskog i Podunavskog samo je u selu Bratinac potvrđeno prisustvo zaraženih komaraca virusom Zapadnog Nila.“ – rekla je dr  Jovanović.

Po njenim rečima u pitanju je manji broj komaraca, a situacija će se pratiti i u narednom periodu.

Podsećamo da je ranije u izjavi za Boom 93 Jovanović rekla da je u junu postojala sumnja na  zaražavanje groznicom Zapadnog Nila sa infektivnog odeljenja Opšte bolnice. Od strane Zavoda je izvršen nadzor, pacijent je uzorkovan, ali su rezultati bili negativni tako da virus za sada nije registrovan kod ljudi u Braničevskom okrugu.

Groznica Zapadnog Nila

Groznica Zapadnog Nila virusno oboljenje koje se najčešće prenosi na ljude ili životinje ubodom zaraženog komarca, a simptomi se javljaju od dva do 14 dana nakon uboda. Većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Кod manjeg procenta zaraženih osoba simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom I limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • pa vežite ih za vrbu da ne prelete za Požarevac.Nemojte da ih prskate vratićete više para za Beograd

%d bloggers like this:
Send this to a friend