Društvo

Kome građani mogu prijaviti narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti bacanjem petardi?

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Pirotehnička sredstva mogu biti opasna po ljude i decu i štetna za životinje i okolinu, ali se u Srbiji i dalje koriste. Svake godine, najčešće za vreme novogodišnjih praznika, izazivaju više povreda i drugih problema.

Iako je zakonom zabranjena i prodaja pirotehnike maloletnim licima, neretko se po ulicama mogu videti deca koja bacaju petarde. Kod njih postoji i najveća opasnost od povreda. S jedne strane, upotreba pirotehnike u Srbiji regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, a s druge strane građani imaju mogućnost da ih kupuju u specijalizovanim radnjama.

Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem pirotehničkih sredstava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Ukoliko je troje ili više ljudi učestvovalo u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana, navodi se u tekstu zakona.

Boom 93 posetio je jednu od prodavnica pirotehnike gde su nam prodavci rekli da petarde mogu da kupuju samo punoletna lica. Pakovanje od 100 komada košta oko 250 dinara, u zavisnosti od vrste petardi.

Opasnost od petardi ne zaobilazi ni životinje. Godišnje čak 5.000 životinja, pasa i mačaka često umire od srčanog udara izazvanog stresom zbog preterane buke, navelo je ranije Udruženje za zaštitu životinja.

Građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge naprave komunalnoj miliciji na broj  012/510 899 ili 064/897 58 29. Takođe, mogu prijaviti inspekcijskim ili drugim organima Ministarstva unutrašnjih poslova  na broj 012/222-199 ili 192.