Društvo

Kon: Majmunskih boginja je bilo i ranije, ali nikad se ovako brzo nisu širile

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su "male epidemije" majmunskih boginja bile zabeležene i sedamdesetih godina prošlog veka, ali da se, istorijski posmatrano, ta bolest prvi put ovako brzo širi među ljudima.

Kon je za televiziju Pink izjavio da se radi o „bolesti životinja koja se prenosi na ljude, koja je vezana za majmune i to prvenstveno u Centralnoj i Zapadnoj Africi“.

„To je bila bolest profesionalaca, ljudi koji su boravili u Africi. Pripada familiji gde pripada i virus variole“, kazao je Kon i dodao da je „neobično i da traži dodatnu pažnju“ to što se otkrivaju i slučajevi oboljevanja osoba koje nisu bile na putovanju, ali su bili u kontaktu sa obolelima.

Istakao je da se majmunske boginje prenose u bliskom kontaktu „koža na kožu“, ali da mogu da se prenesu i kapljično.

„U trenutnom preseku (obolelih) dominiraju muškarci, i to koji imaju odnose sa muškarcima. Bolest jako liči na velike boginje, sa daleko manjim smrtnim ishodom. U Evropi nikada nije bilo smrtnog ishoda“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, po pitanju epidemije koronavirusa, Srbija je „trenutno u stabilnoj situaciji“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend