Društvo

Kon: Od 1. avgusta moguće nove mere

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)
Epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoje novi podaci o kovid19 koji "uznemiravaju" i da je jedini način da se protiv korone borimo vakcinacija.

„Već je počelo punjenje bolnica, a povećaće se broj zaraženih. Tako je u 20 zemalja Evrope, posebno u Britaniji. Moramo da shvatimo da ćemo, ako se ne vakcinišemo, imati borbu s ovim jako dugo. Postoje novi podaci koji uznemiruju, u visokovakcinisanim zemljama imamo visok broj hospitalizovanih“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, čekanje oko vakcinacije postaje opasno.

Kon je dodao da očekuje uvođenje treće doze nekih vakcina i kod nas, kao i da će ta tema „brzo biti na dnevnom redu“.
Kada je reč o narednoj sednici Kriznog štaba koja će se održati 1. avgusta, očekuje se predlog o obaveznoj vakcinaciji medicinskih radnika, a Kon je odgovorio na pitanje koliko je do sada vakcinisanih među zdravstvenim radnicima.
Zaustavljena je vakcinacija zdravstvenih radnika, sada je na oko 50 odsto. To je posebno među mlađima, a pogotovo među ženskim osobama, zbog straha od teške zablude da vakcina može uticati na sposobnost rađanja, što nema veze s istinom“, rekao je Kon.
Na pitanje da li je Štab odustao od novih mera, Kon je odgovorio:
„Nije se odustalo od pooštravanja mera, pitanje je samo da li se mere poštuju. Imaćemo više zaraženih i nećemo moći da uđemo u avgust sa istim merama koje imamo sada i to mora svima da bude jasno.
On je za RTS rekao da će 1. avgusta, kada očekuje sednica Kriznog štaba, situacija biti drugačija i da će verovatno biti donete nove mere.
„I dalje će se, na žalost, broj zaraženih povećavati, ne možemo dočekati četvrocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada, to mora svakom da bude jasno“, naveo je Kon.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend