Društvo

Kon: Završnica pandemije, očekivano popuštanje mera

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je pandemijski tok kovida-19 u završnici i da je očekivano da dolazi do popuštanja protivpandemijskih mera.

„Ovo je završnica jednog pandemijskog toka bolesti, ne samo ovo što se dešava nama nego čitavom svetu. U toj završnici je normalno da dolazi do popuštanja svih mera, tamo gde ste uradili sve što je bilo moguće“, rekao je Kon za RTS.

On je dodao da nije moguće živeti sa merama kakve su bile na snazi prethodne dve godine.

Kon je istakao da je Srbija izašla iz maksimuma novoinficiranih koronavirusom.

„Nije jednako u celoj Srbiji, ali se ne može zanemariti da je reprodukciona stopa ispod jedan, iz nedelje u nedelju biće manje zaraženih“, naveo je epidemiolog.

Kon je naveo da koronavirus, koji izaziva bolest kovid-19, neće nestati i da je to epidemiolozima postalo jasno u junu prošle godine kada su vakcinisani protiv kovida-19 ipak počeli da dobijaju virus korona.

On je rekao da je efektivnost treće doze te vakcine 75 odsto i dodao da „ne može da se kaže da je to mala efektivnost“.

Kon je kazao da kolektivni imunitet neće moći da bude dostignut na drugi način osim vakcinacijom.

Epidemiolog je apelovao na građane koji će ići na odmor iduće nedelje da budu svesni rizika od zaražavanja i mogućnosti prenošenja virusa po povratku sa odmora.

Kon je rekao da su prošle godine uvedene kovid propusnice za ulaske u kafiće uveče, prvo od 22 sata a zatim od 20 sati, koje su na snazi i dalje, a dodao je da razređenje u kafićima nakon 20 sati postoji ali ne svuda.

On je rekao da je „svestan“ da se u većini mesta ne kontroliše posedovanje kovid propusnica, ali da drugog načina za sprovodjenje te mere nema.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend