Društvo

Kon: Znao sam da će se velika količina vakcine protiv korone baciti

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Doktor Predrag Kon osvrnuo se na pandemiju korona virusa i Krizni štab, ali i na najnoviji talas majmunskih boginja, koje, kako kaže, ne mogu da se porede sa variolom verom samo zato što pripadaju istoj familiji.

„Zašto nisu proradili sistemi koji inače postoje, kao što su Republička komisija za zarazne bolesti, mreža instituta i zavoda i Zakon o vanrednim situacijama gde se pandemija izjednačava sa situacijama kao što su poplava ili zemljotres. Mi uopšte nismo na taj način radili tokom pandemije, da li to pokazuje da institucije nisu bile spremne na sve ili pokazuje neku parastrukturu koja je formirana da bi radila u korist nečega“, upitao je.

On je gostujući na K1 u „Uranku“ dodao da je formiranje Kriznog štaba jedina rekacija koja je bila viđena do tada i posle toga uvođenje vanrednog stanja, te da misli da je ovo što je urađeno najveći domet koji je u Srbiji mogao da se uradi.

Baner Boom93 Android aplikacija

Kon ja istakao da je za njega pandemija najveća prirodna katastrofa.

„I oduvek je izazivala reakcije potiskivanja, umesto da se krene napred u dogovor krene se masovno u svađe i politizaciju, pa se onda sve to gura pod tepih i na kraju zakopa. Neće ništa da se uradi povodom toga. Jedino će biti pojedinačnih analiza, kada sam pričao o pandemijama pre nego što je ovo nastalo svi su na to gledali kao na interesantan film. Ja nemam više snage, da tražim nešto neću, nije to moje pitanje“, objasnio je.

Kon naglašava da je morao da prihvati da bude u Kriznom štabu, jer je, kako kaže, to etički i njegova dužnost.

„Onaj ko je odbio tu društvenu obavezu neka se preispita. Radiću sve ono što se bude tražilo od mene, a ako nisam koristan onda je bolje da ne radim“, naveo je Kon.

Doktor smatra da treba da naučimo da zdravstveni sistemi postoje i prihvatimo činjenicu šta je javna zdravstvena opasnost i šta je vandredna situacija.

„To su termini sa kojima smo se susretali i na koje treba da se naviknemo. Još nijednom nije procenat zaraženih pao ispod 3 odsto, tek ispod 3 posto može čovek da smatra da je nivo zaraženosti spušten na endemičan nivo. Ne možemo da kažemo da je korona nestala niti da će nestati, ovaj virus je preživo i ostao na planeti i imaćemo ga stalno u narednih nekoliko desetina godina“, rekao je i dodao da nikako ne sme da nas iznenadi pojava majmunskih boginja.

On smatra da majmunske boginje ne mogu da se porede sa variolom verom, jer pripadaju istoj familiji, virusa, zbog čega je sve potpuno isto kao kod velikih boginja. Zato je i testirano da li od majmunskih boginja štiti vakcina protiv variole.

„Majmunske boginje imaju daleko manju smrtnost i postoje dve loze jedna iz Centralnoafričke Republike, a druga iz Zapadne Afrike i ta blaža varijanta koja se širi nema nijedan smrtni slučaj izvan tih zemalja, a tamo može doći do 10 odsto smrtnosti. Zdravstveni radnici moraju biti spremni ako se pojavi, da li smo spremni zavisi od ukupne spremnosti društva“,  rekao je dr Kon u „Uranku“.

Ovom prilikom osvrnuo se i na vakcinaciju.

„Oni koji nikada nisu primili vakcinu nemaju tu zaštitu kao oni koji jesu. Jednostavno mi nismo naučili da je izlaz iz svih pandemijskih situacija isključivo vakcina. Vakcine kojima prođe rok moraju da se unište. Uvek je bilo značanjnije koliko bacamo vakcine a ne koliko smo se zaštitili, značanije je koliko košta, a ne koliko je života spasilo. Sve vreme sam znao da će se velika količina baciti, ali niko nije pričao o tome jer bi to postala glavna tema, a ne što pola populacije nije vakcinisano. Ja ne znam koliko će tačno vakcina biti bačeno niti je to pitanje za mene, mi imamo jedan ozbiljan uticaj antivakcinalnog delovanja u zemlji i to je ozbiljan problem u perspektivi, ja to govorim od 2012. godine“, zaključio je član kriznog štaba.