Društvo Ekonomija

Korak po korak do subvencije za novi model fiskalizacije

Foto: Boom 93
Prijava poreskih obveznika za dobijanje državnih subvenika kao podrška tokom prelaska na novi model fiskalizacije uveliko je u toku.
Zainteresovani obveznici svoje prijave mogu podneti preko portala Poreske uprave. Uredbom Vlade, koja je ranije usvojena , definisano je da da obveznici mogu dobiti 100 EUR državne pomoći po prodajnom mestu i isto toliko novca za svaki dodatni fiskalni uređaj. Obeveznici koji nisu u sistemu PDV-a dobiće 20% više novca.
U međuvremenu, dok traje prijava o zainteresovanosti za državnu pomoć, Poreska uprava objavila je detaljno korisničko uputstvu koje korak po korak objašnjava kako se podnosi zahtev.
U uputstvu se navodi da obveznik samo jednom može podneti jednu izjavu za dobijanje finansijske pomoći. Takođe, dodaje se da pravo na pomoć imaju samo obveznici fiskalizacije kojem je Poreska uprava dodelila jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije.
Korisnik koji želi da iskaže zainteresovanost za finansijsku podršku to može učiniti preko portala ePorezi. Nakon unošenja informativnih podataka i broja žiro računa na koji se želi uplata sredstava, za registraciju fiskalnih uređaja ručno se unoci identifikaciono broj fiskalnog modula fiskalne kase (IBFM).
Zaintresovani obveznici svoje prijave mogu podneti preko portala Poreske uprave. Uredbom Vlade, koja je ranije usvojena , definisano je da da obveznici mogu dobiti 100 EUR državne pomoći po prodajnom mestu i isto toliko novca za svaki dodatni fiskalni uređaj. Obeveznici koji nisu u sistemu PDV-a dobiće 20% više novca.
Napominje se da je tokom unošenja identifikacionih brojeva moguće brisati i ispravljati upisan tekst, a broj IBMF-a mora da odgovara ukupnom broju fiskalnih uređaja.
Prelazni period za uvođenje novog modela fiskalizacije traje do kraja aprila naredne godine, a od maja. maja 2022. godine svi poreski obvezni su dužni da pređu na novi model fiskalizacije.
Detalje korisničkog uputstva sa obnjašnjenjem „korak po korak“ možete pogledati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend