Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

20:45  U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leči 68 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih su na respiratore priključena četiri pacijenta, saopšteno je iz ove ustanove. Iz KCV navode da se kod velikog broja ostalih pacijenata, zbog težine bolesti, primenjuje i intenzivna kiseonička podrška.


19:20  Pod pokroviteljstvom Nacionalne organizacije turističkih agencija (Juta), Udruženja vodiča iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca je, u isto vreme, u ta četiri grada, održana manifestacija „10 minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“.

U sklopu manifestacije i u pratnji licenciranih vodiča, organizovana je panoramska vožnja gradovima do centralnih gradskih trgova gde je pročitan „Apel za spas turističke privrede“.
Prema rečima direktora Jute Aleksandra Seničića, za trenutno stanje niko nije kriv i u pitanju je, kako navodi, viša sila, ali turistički radnici žele da apeluju na katastrofalno loš položaj sektora

18:50  Trenutna epidemiloška situacija u Novom Pazaru, imajući u vidu broj zaraženih, može se okarakterisati kao blagi predah u odnosu na prvobitno stanje, rečeno je na sastanku članova Stručno operativnog tima Gradskog štaba za vanredne situacije.

Iz Štaba su apelovali na građane i privrednike da se strogo se pridržavaju propisanih mera zaštite i da kontakte svedu na minimum.

„Pojačana opreznost neophodna je i zbog predstojećeg polaska dece u školu, a o spremnosti da po prijemu đaka ispoštuju sve mere zaštite (redovna dezinfekcija, fizička distanca i drugo) pisanim putem će se izjasniti direktori novopazarskih osnovnih i srednjih škola, koji će Školskoj upravi, odnosno Gradskom štabu za vanredne situacije dostaviti detaljnu procenu svojih ljudskih i tehničkih resursa“, saopšteno je iz Štaba.

Operativni tim je zatražio od svih zdravstvenih i drugih ustanova kompletan izveštaj o onome što im je neophodno, kako bi što spremnije dočekali eventualno povećanje broja obolelih i treći talas, koji bi mogao uslediti na jesen.

Dodaju da zdravstveni sistem u Novom Pazaru, uzimajući u obzir da je reč o regionalnom centru, priprema 500 postelja za kovid pacijente, odgovarajuće zalihe kiseonika, kao i dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.


18:38  U prethodna 24 časa na području Šumadijskog okruga, laboratorijski su potvrđena četiri slučaja infekcije koronavirusom od obrađena 283 uzorka.

Među novoinficiranima su tri osobe iz Kragujevca i jedna iz Batočine.

U Kliničkom centru Kragujevac trenutno se leči 25 kovid pacijenata, od kojih je dvoje na respiratorima.

Iz te zdravstvene ustanove su juče otpuštena dva pacijenta iz Kragujevca i jedan iz Gornjeg Milanovca.

U kućnoj izolaciji na području Šumadijskog okruga je 105 osoba, a najviše ih je u Kragujevcu – 80.

Od početka epidemije u tom gradu i šest šumadijskih opština testirani su uzorci 20.202 osobe, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 2.371 osobe.


17:35  U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte Bolnice Čačak svakodnevno je smanjen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije. U toku dana je pregledano 16 pacijenata.

Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovana su ukupno 22 pacijenta.

U formiranom respiratornom centru, gde su pacijenti sa teškom kliničkom slikom, trenutno je dvoje pacijenata, a od toga je jedan na respiratoru.


17:20  U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovane su 293 novozaražene osobe koronavirusom i 13 preminuih pacijenata.

U Republici Srpskoj je, kako je saopšteno, prisustvo koronavirusa utvrđeno je kod 59 uzoraka od testiranih 445, a umrlo je pet pacijenata.

Sa druge strane, u Federaciji BiH biloj je 234 zaraženih i osam umrlih.

Novozaraženi u FBiH su identifikovani među 1.526 testiranih uzoraka na koronavirus.

Trenutno je aktivno 3.006 inficiranih.


16:53 U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji registrovano je 127 novozaraženih, dok je njih petoro preminulo, prenosi portal Plusinfo.

Najveći broj zaraženih, 38 registrovano je u glavnom gradu Skoplju. Ukupan broj zaraženih od početka epidemije iznosi 13.799.

Do sada je ozdravilo 10.210, dok su 573 pacijenta preminula. U ovom trenutku aktivan broj slučajeva je 3.016.


16:23  Odlaganje početka nastave opravdano je u onim jedinicima lokalne samouprave u kojima škole nisu u mogućnosti da blagovremeno ispoštuju sve zdravstveno-bezbednosne preporuke, ocenili su iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost.


 16:14 Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema privremenih prištinskih institucija, u poslednja 24 časa preminulo je osam osoba obolelih od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 488 osoba, koje su prema navodima lekara imale i druge prateće bolesti.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 137 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 471 uzorka.

Ukupno su 12.683 osobe inficirane na KiM od izbijanja epidemije. Izlečeno je 8.788 a aktivno je 3.407 slučajeva.

 


16:12  Pet novih slučajeva u Mačvanskom okrugu. Dve novozaražene osobe su iz Šapca, i po jedna iz Loznice, Ljubovije i Krupnja.

U šabačkoj kovid bolnici na lečenju su 42 pacijenta, jedan je primljen u poslednja dvadeset četiri časa, a četiri otpuštena.

U kovid ambulnati juče je urađeno 79 pregleda, 20 pacijenta javilo se sa simptomima, ostali zbog kontrole.


16:04  U Hrvatskoj je u protekla 24 časa evidentirano još 219 zaraženih koronavirusom, dok je dvoje ljudi preminulo, objavio je Nacionalni štab Civilne zaštite.

U bolnicama je 167 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru.


15:56  U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, koronavirusom je inficirano 118 korisnika i 39 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


15:54  Kompanija NIS saopštila je da je donirala je 20.000 litara pijaće vode Jazak bolnicama u Beogradu i Zrenjaninu. Kako se ističe, donacija je namenjena Kliničko bolničkom centru Dr Dragiša Mišović, KBC Bežanijska kosa, KBC Zvezdara, kao i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Dr Vasa Savić u Zrenjaninu.

Donacija je izraz zahvalnosti medicinskim radnicama koji su na prvoj liniji borbe sa korona virusom, kao i način da se olakšaju bolnički dani obolelih od kovida. U akciju doniranja vode za piće Jazak, koja se proizvodi u pogonima NIS-a na Fruškoj gori, uključili su se generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, kao i zaposleni i članovi Kluba volontera NIS-a.


15:30  U poslednja 24 časa u Srbiji su zvanično još četiri osobe preminule od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 705, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 8.646 osoba, a registrovano je 106 novih slučajeva.

Na respiratorima je 36 osoba. U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno ukupno 30.820 slučajeva infekcije.

Ukupno su 772 osobe hospitalizovane. Procenat smrtnosti je 2,29 odsto.

Do 15 časova 25. avgusta u Srbiji je testirano ukupno 885.575 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.


13:59 U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je 13 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa, čime se ukupan broj žrtava od početka epidemije povećao na 555. U Federaciji BiH preminulo je osam osoba, a u RS pet.


13:20 Prema današnjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac registrovan je samo jedan novi slučaj Covida -19 u opštini Žagubica. Opširnije OVDE 


13:15  Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku sada su smeštena 22 pacijenta, saopštio je čačanski Radni tim za praćenje koronavirusa.

Sa teškom kliničkom slikom na kovid odeljenjima su dva pacijenta, od kojih je jedan priključen na respirator.

U poslednja 24 sata u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledane su 32 osobe sa simptomima kovid infekcije, od kojih je troje zadržano na bolničkom lečenju.

Sa kovid odeljenja čačanske bolnice u poslednja 24 sata 10 pacijenata je otpušteno na kućno lečenje.


11:54 Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice biće danas i sutra prebačeni u privremenu bolnicu „Arena“, KBC „Bežanijska kosa“ i „Dr Dragiša Mišović“, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, naveo da će zemunska bolnica nakon dezinfekcije i kompletnog sređivanja vratiti u redovan režim rada.

Ortopedska bolnica „Banjica“ od sutra počinje da prima pacijente sa malignitetima, a prve operacije u toj zdravstvenoj ustanovi zakazane su za ponedeljak.

Lončar je naveo da je epidemijska situacija i stanje u bolnice i ambulante bolje, da je to rezultat odgovornog ponašanja, ali i da ne sme biti opuštanja.

Rekao je da će od danas na svim graničnim prelazima, građanima koji ulaze u Srbiju, deliti brošure sa uputstvom o ponašanju.


11:08 Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore Višnja Orban izjavila je da je najviše putnika sa graničnih prelaza vraćeno zbog neodgovarajućeg testa. To se, objasnila je Višnja Orban za TVCG, dešavalo u prvim danima nakon otvaranja granica, da bi kasnije putnici dolazili sa adekvatnim testom koji je neophodan za ulazak u Crnu Goru.


10:46 I dalje se smanjuje broj hospitalizovanih u kovid bolnicama u Vranju. Ukupan broj pacijenata je 29, od čega kovid pozitivnih 13, saopštava gradski štab. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 151. Na kućno lečenje otpuštena su tri pacijenta.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 109 pregleda, od čega prvih pregleda 27, a kontrolnih 82.

Uzorkovana je krv kod 62 pacijenta i sačinjena 63 RTG pluća. Takođe, urađeno je 25 brzih testova i 22 pi-si-ar testa.


10:17 Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen. Prema njegovim rečima, eventualno donošenje odluke o karantinu za državljane Srbije po povratku sa godišnjih odmora ne može se doneti „preko kolena“, već se mora dobro razmotriti. Opširnije OVDE.


9:24  Prethodnih dana redovi ispred Instituta „Torlak“ bili su ogromni. Danas je situacija drugačija, testiranje na lični zahtev čekalo je nekoliko desetina osoba.

Kako prenosi RTS, uglavnom je reč o putnicima koji se testiraju kako bi putovali van zemlje.


9:20  Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen.

Navodi da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju. Reč je o zabrani okupljanja više od 10 osoba, zabrani rada bašta kafića posle 23 časa, obavezno nošenje maski.

 


9:15  Posle šest nedelja ukinuta je vanredna situacija u Leskovcu, u skladu sa preporukom gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Epidemiloška situacija u poslednje dve nedelje znatno je bolja, poslednja četiri dana nema nijednog novoobolelog.

I u bolnici i u kovid ambulanti ima znatno manje pacijenata. Pre mesec dana bilo je hospitalizovano 160 pacijenata, sada 20.

Gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović rekao je za RTS da je sada prioritet polazak najmlađih u školu.

Počeće se sa prikazivanjem bioskopskih i pozorišnih predstava, ponovo se otvara biblioteka, a u običajen rad vraćaju se i ugostiteljski objekti.

Maske ostaju obavezne u institucijama i javnom prevozu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend