Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 „Live blog“ o pandemiji koronavirusa.

 • U Srbiji je na snazi vanredno stanje
 • Uveden je policijski čas od 17h do 5 sati ujutru,
 • Vikendom policijski čas traje od petka u17h do ponedeljka u 5h ujutru
 • Dozvola za šetnju ljubimaca je od 23h do 01h
 • 74 osobe je preminula od posledica koronavirusa
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa: 3.380
 • Osobama starijim od 65 godina zabranjen je izlazak
 • U Braničevskom okrugu 11, u Požarevcu 9 potvrđenih slučajeva
 • Ukinut je javni prevoz, zatvoreni su tržni centri i ugostiteljski objekti
 • Zatvoreni su svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj
 • Obavezna izolacija za sve koji dolaze iz inostranstva, kazna za kršenje do 150.000 dinara
 • Brojevi telefona za pomoć starijim licima – Gradska uprava: Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51 u Kostolcu 061/173-81-85, Crveni krst Požarevac 012/542-066.
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu:

Najnovije informacije možete pročitati OVDE.

19:39 Direktor vladine Kanclerije za Kosovo u Metohiju Marko Đurić izjavio je da je na severu Kosova još jedna osoba preminula od posledica koronavirusa.

„Smrt drugog Srbina na Кosovu i Metohiji od posledica infekcije koronavirusom podseća na to koliko je važno blagovremeno se javiti našim zdravstvenim službama i sprečiti da bolest uznapreduje“, naveo je Đurić.

On je apelovao da se građani jave zdravstvenim ustanovama već sa pojavom prvih simptoma i da nikako ne čekaju da dođe do težeg stanja koje ih može dovesti u smrtnu opasnost.

18:27 U poslednja 24 sata u Novom Pazaru potvrđena su još dva slučaja oboljenja od koronavirusa. Tako su danas u Novom Pazaru ukupno zaražene 34 osobe, saopštio je Zavod za javno zdravlje.

Od „poslednjeg preseka“ – kako je saopšteno, ukupno je testirano 40 osoba, a dve su pozitivne.

18:15 Od ukupno laboratorijski ispitanih 148 uzoraka na području Pirotskog okruga, 23 su pozitivna.

Te osobe su na lečenju ili u kućnoj izolaciji. Među njima je 20 iz Pirota, dvoje iz Babušnice, i jedan iz Bele Palanke, saopštili su Zavod za javne zdravlje Pirot i Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu.

U saopštenju se navodi da je u odnosu na prethodni izveštaj, laboratorijski ispitano još 20 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan na Covid 19.

17:56 U sredinama u kojima Srbi na Kosovu čine većinu u poslednja 24 sata potvrđena je zaraženost koronavirusom kod još četiri osobe, tako da je do sada ukupno zaraženo 43 osobe, saopšteno je danas.

Od juče do danas su umrla dva pacijenta, jedan iz Kosovske Mitrovice, i jedan iz Leposavića.

Od početka epidemije koronairusa u Severnoj Mitrovici zaražene su 23 osobe, u Zvečanu 11 , Zubinom Potoku 4 i jedna osoba iz sela Dobrotin kod Lipljana.

16:53 Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Petrović izjavila je da je sedmoro zdravstvenih radnika u toj ustanovi zaraženo koronavirusom, da su svi sa lakšom kliničkom slikom izolovani i smešteni u studentskom domu u Nišu.

Petrović je za agenciju Beta izjavila da je testiranje zaposlenih u Domu zdravlja u Kuršumliji usledilo nakon što je deset zaposlenih uzelo bolovanje a svi su imali simptome koji ukazuju na kovid 19.

Nakon testiranja pozitivno na korona virus bilo je sedmoro zdravstvenih radnika.“Oni su sa lakšim i blagim simptomima svi smešteni u studentskom Domu medicinskog fakulteta u Nišu“, kazala je Petrović.

Danas je testirano još 20 zdravstvenih radnika iz Kuršumlije, koji su bili u kontaktu sa zaraženima a rezultati će biti poznati u ponedeljak.

16:48 Dr Kon: U izolaciji je 215 korisnika domova za stare, za 147 se očekuju rezultati testiranja na prisustvo virusa. Takođe, u izolaciji je i 94 zaposlenih, dok 40 očekuje rezutate testa.

U Smederevu su preminula dva korisnika doma za stare, ali nije potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Kada dođe do pojave slučaja, oni koji budu imali ozbiljnije oboljenje idu u bolnicu, oni u neposrednom kontaktu idu u izolaciju. Zaposleni takođe moraju u izolaciju, zajedno sa korisnicima doma. Čim se pojavi neko obolenje i tegobe ako se potvrdi virus, svaki put se za 14 dana produžava period izolacije.

16:17 U Severnoj Makedoniji su još dve osobe umrle od koronavirusa, pa je ukupan broj umrlih u toj zemlji 34, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju je umro pacijent iz Prilepa (73), a u Kumanovu na Klinici za hematologiju novodijagnistikovani pacijent star 76 godina.

Ministar je na Fejsbuku naveo da je registrovano 49 novih slučajeva koronavirusa i da sada ukupan broj dijagnostifikovanih pacijenta od pojave te zaraze iznosi 760.

16:09 Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, izjavio je danas da je 441 zaraženi zdravstveni radnik među 2.436 građana, koliko je od početka epidemije koronavirusa do danas bilo hospitalizovano.

Lončar je na konferenciji za medije, održanoj bez prisustva novinara u Palati Srbija, rekao da je od tog broja 258 zdravstvenih radnika smešteno na bolničko lečenje, sa srednjom ili težom kliničkom slikom.

Lončar je rekao da je najveći broj pacijenata sa korona virusom u bolnicama u Beogradu: na Zvezdari – 341 i u Zemunu – 340, zatim u KBC Dragiša Mišović – 258, potom u KC Niš – 163, KBC Vojvodina u Novom Sadu – 137, a na Infektivnoj klinici u Beogradu trenutno se leči 119 građana.

Po njegovim rečima u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu su 323 pacijenta s lakšom kliničkom slikom, na novosadskom Sajmu 127 pacijenata i u hali „Čair“ u Nišu 361.

„U domovima za stare 32 korisnika su pozitivna na korona virus i oni su zbrinuti, 13 zaposlenih u tim domovima je pozitivno i oni su takođe zbrinuti“, rekao je ministar.

15:36 U Srbiji je koronavirusom zaraženo dvadeset sedmoro dece.

Sva deca su dobrog stanja, na posmatranju su i pratimo njihovo stanje, rekao je ministar Zlatibor Lončar.

15:33 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je na konferenciji za medije u Beogradu da dve osobe koje su umrle u gerontološkom centru u Smederevu nisu imale koronavirus, već tešku upalu pluća.

15:26 U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa novoobolelih od koronavirusa 39, oporavljenih 92 i nije bilo umrlih, pa je u zemlji ukupno 1.534 zaraženih, oporavljenih 323, a umrlih 21, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

„Naše brojke su zadovoljavajuće, ali opuštanja ne sme da bude… Shvatimo ovu izolaciju kao kratkotrajni trenutak koji će biti uspešan element u borbi protiv ove ugroze i nadamo se da neće dugo trajati“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

15:14 U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.380 potvrđenih slučajeva COVID 19. Opširnije u posebnoj vesti OVDE.

14:47 Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da je tražnja za artiklima koji su bili najatraktivniji kao što su brašno, ulje, šećer i toalet papir pala. Beleži se rast svežeg i pakovanog mesa, ribe i jaja. Кako kaže, kategorija hemije ima negativan trend i pad.

U pogledu najtraženijih proizvoda u odnosu na prve dane epidemije, Malinović kaže da su u prvom vikendnu 14. i 15. marta zabeležili ubedljivo najveću tražnju u odnosu na 30. i 31. decembar po svim artiklima, a od 16. marta tražnja se stabilizovala, ali skok je juče i prekjuče bio zbog trodnevne zabrane kretanja. Opširnije OVDE.

14:26 Uprava Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ saopštila je da su u zaštićenoj zoni zatečeni posetioci koji su kampovali bez dozvole tokom policijskog časa.

„Uprkos svim apelima i propisanoj zabrani kretanja, u toku prepodneva na području zaštitne zone NP Fruška gora dežurna Čuvarska služba i patrole policije zatekli su posetioce kako u toku vanrednog stanja i propisanog policijskog časa bez dozvole kampuju, piknikuju i rekreiraju se“, navodi se u saopštenju.

Te osobe su legitimisane i protiv njih su preduzete sve zakonom propisane mere.

14:11 U poslednja dva dana u Gornjem Milanovcu nema novoobolelih od koronavirusa, a od šest osoba koje se leče od koronavirusa u gornjomilanovačkoj bolnici jedna je poslata u Klinički centar u Kragujevac, saopštio je opštinski Štab za vanredne situacije.

U Kliničkom centru u Kragujevcu od ranije se nalazi jedna osoba iz Gornjeg Milanovca koja je obolela od koronavirusa.

Od početka epidemije koronavirusa do sada u Gornjem Milanovcu je obolelo osam ljudi.

13:50 Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. maja, po redu srpski, matematika i kombinovani test, najavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

Dodaje da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika.

Šarčević je Tanjugu kazao da će se mala matura izvesti tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati jako puno vremena, odnosno 12 sati. Opširnije OVDE.

13:35 Novopazarci su za samo tri dana opremili privremenu bolnicu koja je kapaciteta 150 kreveta.

Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom koji su u prethodnom periodu prebačeni na Beogradski sajam, sinoć su vraćeni i smešteni u privremenu bolnicu u Novom Pazaru. Njih je sada 16, rekao je Faruk Pašović, rukovodilac privremene bolnice i dodao da su svi pacijenti bez simptoma.

13:23 U KBC “Dragiša Mišović” povećan je broj pacijenata obolelih od korona virusa, tako da ih je trenutno 309, rečeno je Tanjugu u toj covid bolnici.

Na respiratoru je trenutno 48 pacijenata.

Tri pacijenta su u međuvremenu skinuta sa mehaničke ventilacije.

U KBC “Dragiša Mišović” danas stižu tzv. brzi testovi, što je važno za testiranje pacijenata koji su na prvom testiranju bili negativni, ali i dalje imaju lošu kliničku sliku.

Ðorđe Lalošević, načelnik radiologije u KBC “Dragiša Mišović” kaže da se svakodnevno uradi i više od 30 CT pregleda, skenerom, čija je pouzdanost 92 odsto.

13:18 Čačanski Radni tim za praćenje koronavirusa saopštio je da je prva žrtva koronavirusa u ovom gradu muškarac star 44 godine. Njemu je koronavirus potvrđen pre dvadesetak dana i lečio se u Kliničkom centru u Kragujevcu.

13:15 Četiri nova pacijenta primljena su u Opštu bolnicu u Čačku, a jedna osoba koja je bila na respiratoru, poslata je u Klinički centar u Kragujevac, saopštio je gradski Radni tim za praćenje koronavirusa.

Ta četiri pacijenta imaju upalu pluća, nisu na respiratoru i oni će u toku dana biti prebačeni u Klinički centar u Kragujevac.

U čačanskoj bolnici smešteno je 20 pacijenata obolelih od koronavirusa, od kojih su dva na raspiratorima.

12:52 Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić izjavio je da je sigurno da do 15. maja neće biti realizovani ranije uplaćeni turistički aranžmani i da se razmatra da prva putovanja krenu od juna ili od početka jula.

Seničić je za televiziju Prva ponovio da za otkazana turistička putovanja neće biti moguće dobiti povraćaj novca, ali da će biti ponuđeni vaučeri u istom iznosu koji će moći da se iskoriste već u toku zimske turističke sezone.

12:25 U Sloveniji je u petak preminulo još pet osoba usled infekcije korona virusom, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj zemlji povećan na 50.  Testirane su juče 1.232 osobe i potvrđeno je 28 novih infekcija, čime je broj potvrđenih slučajeva povećan na 1.188.
Broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega povećan je za jedan, na 37.

12:18 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević obišao je Dom za smeštaj starih lica u Smederevu zbog sumnje na prisustvo koronavirusa. Hospitalizovano je deset osoba, a dvoje je preminulo usled pogoršanja stanja.

Ministar je rekao da će danas biti testirani svi zaposleni i korisnici doma.

„Od tih deset, čak nisu neki ni zbog povišene temperature, neki su zbog nekih drugih simptoma,  imamo i ortopedsku povredu. Doneta je uredba juče na Vladi, da gerontološki centar od prvog trenutka kada se pojavi sumnja faktički ulazi u izoplaciju u izolaciji što znači da će zaposleni i oni koji su korisnici doma, biti sada na jednom mestu, tako da rizik za zarazu bude nula“, rekao je Đorđević.

11:42 U Beograd je stiglo 6.000 testova za utvrđivanje novog koronavirusa kao donacija SAD uz posredstvo Svetske zdravstvene organizacije.

„Od početka krize adaptirali smo tekuću podršku srpskoj Vladi i nabavljamo dodatnu pomoć, kako bi ublažili efekte ove pandemije i pomogli da se spasu životi građana. Zbog toga smo u partnerstvu sa SZO, a preko Američke agencije za međunarodni razvoj uspeli da nabavimo 6.000 testova, ova pomoć ide Ministarstvu zdarvlja“, rekao je Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

11:25 Zaključno sa današnjim danom, u Južnobanatskom okrugu koronavirusom zaraženo je ukupno 113 ljudi.

Najviše zaraženih je u Pančevu 49, sledi Vršac sa 34 pacijenta, Bela Crkva 10, Alibunar 7, od kojih je jedna osoba izlečena, u Кovinu 7, Кovačici 4, od kojih je takođe jedna osoba izlečena, i Plandištu 2.

U Opovu nema zaraženih.

U Južnobanatskom okrugu u samoizolaciji je 2.056 osoba.

11:21 Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Vladu Srbije da ponovo razmotri odluku prema kojoj novinari ubuduće neće moći da prisustvuju konferencijama na kojima lekari i državni zvaničnici odgovaraju na pitanja o epidemiji koronavirusa.

Ta organizacija navodi da su redovne konferencije za novinare služile da umire strah građana, a da je ključno omogućiti da novinarim direktno postave pitanja i potpitanja stručnjacima i tako dođu do podataka do kojih na drugi način nije moguće doći. Opširnije OVDE.

11:11 Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da postoje precizni podaci o broju obolelih vojnika od koronavirusa, ali da se te informacije neće predstaviti javnosti.

On je gostujući na TV Hepi izjavio da „99,9 odsto“ vojnika obolelih od COVID-19 ima lakše simptome bolesti i da se nalaze u karantinu.

Govoreći o situaciji u prihvatnim centrima u Srbiji, koje tokom vanrednog stanja obezbeđuje vojska, Vulin je rekao da nijedan migrant nije zaražen koronavirusom usled oštrijih mera karantina koje su na snazi.

10:56 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je u jednom državnom gerontološkom centru u Smederevu zbog, još uvek nepotvrđenih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, hospitalizovano deset osoba, a da je dvoje preminulo usled pogoršanja stanja.

U Smederevu su se pojavilo simptomi koji nisu ličili na koronavirus, u međuvremenu još petoro je prebačeno u bolnicu, pratilo ih je povraćanje, rekao je ministar za RTS.

„Dvoje od deset su u bilnici preminuli noćas. Dali smo nalog da se svi testiraju. Tražili smo da bude urađem test na sve“, rekao je Đorđević i dodao da se jedna medicinska sestra se 6. aprila javila da ima temeraturu, konstatovana je upala pluća. Opširnije OVDE.

10:52 Direktor GAК Višegradska dr Aleksandar Stefanović kaže da imaju i do 50 odsto više porođaja nego inače, jer su ostali klinički centri zatvoreni, osim „Narodnog fronta“.

Ističe da su se spremili za ovakvu situaciju i da svakome na ulazu mere temperaturu i daju da se popuni anketa kako bi utvrdili imaju li neki od simptoma Кovida-19. U slučaju da ih imaju, sprovode se u izolacionu ambulantu gde se vrši trijaža, ultrazvučne i laboratorijske analize.

Imaju spremljenu i posebnu salu u izolovanom delu klinike za slučaj da neka od pacijentkinja ima koronavirus.

10:26 Devetoro zdravstvenih radnika Opšte bolnice „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci pozitivno je na virus korona.

Na korona virus u opštini Smederevska Palanka pozitivno je osamanaest osoba. Od toga je devetoro pacijenata i devetoro zaposlenih u OB „Stefan Visoki“. Oni su iz kućne izolacije upućeni na Sajam, izjavila je za Novosti dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.  Opširnije OVDE.

09:56 Gastarbajteri čije zarade hrane mnoge porodice na Zapadnom Balkanu, odjednom više nisu dobrodošli i njihove domovine ih doživljavaju kao teret, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao je još korak dalje i direktno ih optužio za širenje pandemije i zloupotrebu zdravstva, piše nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung).

„Dok druge države pokreću sve poluge i brojne avione kako bi svoje državljane koji su ‘nasukani’ u inostranstvu ponovo doveli u domovinu, sa Balkana odjekuju sasvim drugačiji signali“, piše list. Opširnije OVDE.

09:49 Od 936 zaposlenih na Institutu za onkologiju i radiologiju, 17 njih je pozitivno na koronavirus, kao i šest pacijenata. Institut će primati nove pacijente od ponedeljka, ali redukovano.

„Molimo pacijente za malo predaha, to ne znači da nećemo raditi, samo malo redukovani prijemi, juče su pozvani svi pacijente koji su bili zakazani za sledeću nedelju. Molimo one koju su febrilni da ne dolaze, da se ne ljute ako imaju temperaturu 37,1 ako ih vraćamo“, rekla je za RTS direktorka Instituta Danica Grujičić.

09:30 U Crnoj Gori registrovano je još pet slučajeva koronavirusa i od početka epidemije ukupno su zaražene 262 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Od jučerašnjeg preseka pa jutros do 8:00 laboratorije Instituta su završile analizu 160 uzoraka među kojima je pet novopozitivnih slučajeva infekcije novim korona virusom, prenela je RTCG.

Svi oboleli su iz Podgorice.

09:12 Prvi pacijenti koji su pobedili koronavirus otpušteni su iz kruševačke bolnice. U Кruševcu je, inače, najveći broj zaraženih, 79.

08:30 Zaključno sa današnjim danom u Pirotskom okrugu potvrđeno je da su 23 osobe pozitivne na korona virus od ispitanih 128 uzoraka, od kojih je 20 iz Pirota, dvoje iz Babušnice, i jedan iz Bele Palanke, koji su na lečenju ili kućnoj izolaciji, saopštili su  Zavod za javno zdravlje u Pirotu i Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu. U saopštenju se dodaje da ne na žalost, od poslednjeg izveštaja, jedna osoba preminula.

Pomenuti statistički brojevi nisu i broj zaraženih, zbog čega apelujemo na poštovanje preporuka i propisanih mera.

Broj obolelih, tačnije, onih slučajeva koji imaju simptome virusa Covid 19, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, je 173, i svi su u izolaciji.

U pirotskoj Opštoj bolnici trenutno je hospitalizovano 11 obolelih lica, i svi su u stabilnom stanju.

“Sa područja okruga danas je uzorkovano još 20 briseva, koji će sutra biti poslati na analizu, a za pet ranijih uzoraka koji su poslati, još uvek se čekaju rezultati. Situacija u Pirotu i susednim opštinama je pod kontrolom svih nadležnih institucija”,kaže se u saopštenju.

08:10 Broj osoba preminulih od posledica zaraze novim korona virusom danas je prešao 100.000. Zaraza novim korona virusom potvrđena je kod više od 1.670.000 ljudi širom sveta, od kojih je umrlo više od 101.500.

Prema podacima sa sajta worldometers.info, od bolesti kovid-19 koju izaziva novi korona virus izlečeno je više od 372.000 ljudi.

Zvaničnici i politički i verski lideri širom sveta upozoravaju građane da tokom uskršnjih praznikane krše zabrane kretanja i pravila takozvanog socijalnog distanciranja, kako ne bi doprineli novom talasu širenja virusa.

U Evropi je više od 815.000 potvrđenih slučajeva zaraze i više od 69.800 smrtnih ishoda.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Severnoj Americi kod više od 522.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 19.000.

U Aziji je potvrđeno više od 274.000 slučajeva zaraze i više od 10.200 smrtnih ishoda.

SAD imaju najviše osoba kod kojih je utvrđena bolest kovid-19, blizu 490.000, u Španiji je zaraza potvrđena kod više od 157.000 ljudi, dok je na trećem mestu Italija, sa više od 147.000 zaraženih.

U Francuskoj je registrovano nešto manje od 125.000 zaraženih, a u Nemačkoj gotovo 120.000.

Kina, gde se novi korona virus pojavio krajem decembra, objavila je da je registrovala oko 82.000 zaraženih, od kojih je umrlo više od 3.300.

Najviše mrtvih, više od 18.800, ima u Italiji, gde je prvi smrtni slučaj od posledica zaraze korona virusom registrovan 21. februara.

U SAD je umrlo više od 18.000 zaraženih, u Španiji gotovo 16.000, na četvrtom mestu je Francuska sa gotovo 13.200 smrtnih slučajeva, a potom sledi Velika Britanija sa nešto manje od 9.000 mrtvih.

08:05 U Domu za smeštaj odraslih ometenih u razvoju Trbunje u Blacu korona virusom zaraženo je sedmoro zaposlenih i četiri štićenika. Kako je saopšteno iz Kriznog štaba te opštine, u poslednjih dva dana došlo je do naglog povećanja broja obolelih sa dva na 13 u toj opštini.

Rezultati testiranja 30 osoba pokazali su da je 11 osoba iz Doma za ometene u razvoju zaraženo korona virusom. Ranije je saopšteno da je kod jedne radnice tog doma koja živi u Kruševcu potvrđeno prisustvo virusa, a da je još jedna osoba pod sumnjom.

„Ovakvo stanje zabrinjava i po hitnom postupku biće testirani svi zaposleni i štićenici u Doma u Trbunju kao i osobe sa simptomima koje su bile u kontaktu sa obolelima“, izjavio je predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić.

On je apelovao na sve meštane koji osećaju simptome slične virusu ili su imali kontakte sa obolelima da se odmah jave Domu zdravlja, ambulanti za kovid-19, koja radi od 7.00 do 22 sata.

08:00 Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZ) saopštio je večeras da su na Kosovu potvrđena 23 nova slučaja zaraze od korona virusa, dok je 14 izlečeno, čime je ukupan broj zaraženih 250, a izlečenih 52. Od 23 nova slučaja, 18 slučajeva su iz opštine Uroševac, dva su iz opštine Vitina, i po jedan slučaj iz General Jankovića, Prizrena i Prištine.

„Od 8. februara do 10. aprila 2020, u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZ RT-PCR metodom testirano je ukupno 2.876 uzoraka, a ukupno je 250 pozitivnih testova“, navodi se u saopštenju i dodaje da je umrlo sedam osoba koje su imale i druge bolesti.

Od 13. marta 2020. godine, kada su potvrđena prva dva slučaja, NIJZ 24 sata kontinuirano nadgleda sve slučajeve kontakta, kao i kontakte kontakata, obavezujući ih da se samoizoluju i potraže lekarsku pomoć ako imaju simptome.

Do danas je kontaktirano 4.176 slučajeva koji su pod nadzorom.

Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend