Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 „Live blog“ o pandemiji koronavirusa.

 • U Srbiji je na snazi vanredno stanje
 • Uveden je policijski čas od 17h do 5 sati ujutru,
 • Vikendom policijski čas traje od petka u 17h do ponedeljka u 5h ujutru
 • Dozvola za šetnju ljubimaca je od 23h do 01h
 • 74 osobe je preminula od posledica koronavirusa
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa: 3.380
 • Osobama starijim od 65 godina zabranjen je izlazak
 • U Braničevskom okrugu 11, u Požarevcu 9 potvrđenih slučajeva
 • Ukinut je javni prevoz, zatvoreni su tržni centri i ugostiteljski objekti
 • Zatvoreni su svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj
 • Obavezna izolacija za sve koji dolaze iz inostranstva, kazna za kršenje do 150.000 dinara
 • Brojevi telefona za pomoć starijim licima – Gradska uprava: Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51 u Kostolcu 061/173-81-85, Crveni krst Požarevac 012/542-066.
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu:

17:53 Vojna bolnica u Nišu primaće pacijente iz Kliničkog centra koji nisu inficirani kovidom 19, a ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je ta bolnica snabdevena i opremljena ljudstvom i tehnikom, da pruži sve zdravstvene usluge potrebne građanima tog grada.

Vulin je posetio bolnicu, koju su dezinfikovali vojni stručnjaci ABHO jedinica Oružanih snaga Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Mogli ste da vidite najnovije rendgene, skenere i sve što medicinska nauka može da ponudi i zato će svi koji budu dolazili u nišku vojnu bolnicu dobiti najbolju moguću zdravstvenu uslugu, istakao je Vulin.

U veoma kratkom roku razveli smo gasove i obezbedili mogućnost smeštaja za 50 najtežih pacijenata na respiratorima, a ukoliko je potrebno možemo da obezbedimo i 100 mesta, istakao je Vulin.

Upravnik Vojne bolnice Niš Jovica Stanojković istakao je da je Vojna bolnica Niš prvobitno zamišljena kao kovid bolnica, ali je njega uloga kasnije promenjena.

Odlukom Kriznog štaba, primaćemo pacijenata iz Kliničkog centra koji nisu inficirani kovidom 19, tako da ćemo relaksirati njihove kapacitete i omogućiti da daju značajniju podršku gradu što se tiče zbrinjavanja inficiranih, objasnio je Stanojković. Stacionarni deo Vojne bolnice Niš uključuje 215 bolničkih postelja i svi kapaciteti biće stavljeni u funkciju lečenja građana Niša, dodaje se u saopštenju.

17:00 Dve štićenice Doma za stare u Smederevu preminule su tokom protekle noći usled koronavirusa, potvrđeno je iz Zavoda za zaštitu javnog zdravlja Smedereva.

16:18 U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa novoobolelih od koronavirusa 66, a umrlih dvoje i sada je ukupno 1.600 zaraženih i 23 umrlih, objavio je Nacionalni štab civine zaštite.

Hospitalizovano  je 367 obolelih i da se njih 34 nalazi na respiratoru.

16:13 Građani Srbije, njih, kako navode, 65 među smeštenima u Sajmu, koji su od 24. marta u toj privremenoj bolnici, za N1 kažu da će stupiti u štrajk glađu, jer još uvek ne dobijaju rezultate prvog testiranja, koje im je, kako tvrde, urađeno pre više od dve nedelje. Navode da ukoliko ne dobiju informacije do večeras, sutra stupaju u štrajk glađu.

15:55 Dr Goran Stevanović je rekao da su izlečene osobe koje imaju potpuno razrešenje kliničkih simptoma i dvostruki negativni test, a takvih je u Srbiji nešto više od 400.

“Imamo i pacijente koji su potpuno klinički izlečeni, ali i dalje imaju pozitivan test, što može da traje nekoliko nedelja, oni se ne mogu po definiciji smatrati izlečenima, ali oni jesu izlečeni”, rekao je Stevanović.

15:45 Kisić je kazala da se u privremenim bolnicama kao što je beogradski sajam nalazi nešto manje od 1.000 ljudi. Oni su svi lakši slučajevi i nakon što dobiju drugi negativan test moći će kući.

15:36 “Građani koji su doputovali iz inostanstva, a istekala im je izolacija od 28 dana, ako nisu u međuvremenu imali simptome, a ističe im vreme za samoizolaciju, mogu da se vrate životnim aktivnostima, ali treba da budu vrlo obazrivi, a to je i apel za sve”, kazala je dr Kisić.

15:22 U Srbiji je do danas u 15 sati registrovano još 250 osoba pozitivnih na koronavirus, saopšteno je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, kojoj kao ni prethodnog dana po odluci Vlade nisu prisustvovali novinari. Preminule su još šest osobe, pa se broj umrlih od COVID-19 popeo na 80. Opširnije informacije u posebnoj vesti OVDE.

14:48 U Sloveniji je umrlo još troje obolelih od Kovida-19, urađena su 572 testa na koronavirus i otkriveno je 53 novozaraženih, objavila je slovenačka vlada.

Broj ukupno zaraženih popeo se na 1.205, a umrlih na 53, mesec dana nakon što je 12. marta proglašena epidemija, prenosi Hina.

14:32 Za N1 je potvrđeno da je Dragoslav Kosmajac (67), koji je javnosti postao poznat kada ga je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić 2014. godine označio kao najvećeg narko dilera u zemlji, preminuo od posledica Covid-19.

Kako saznaje N1, Kosmajac je krajem marta smesten u kliniku “Dragiša Mišović” i zbog pogoršanog zdravstvenog stanja stavljen je na respirator. Opširnije OVDE.

14:27 Za privatni dom za stare “Nana” u Beograd stiglo je 38 rezultata od oko 80 testova, koji su pokazali da su pozitivna dva korisnika doma i troje zaposlenih, koji su potpuno bez simptoma, objavio je portal B92.

14:15 Vojni sindikat Srbije pozvao je predsednika Aleksandra Vučića da kao glavnokomandujući vojsci naredi da se odmah obustave  sveaktivnosti u vojsci koje nisu „preko potrebne“ i usmerene isključivo na borbu protiv epidemije korona virusa i održavanje operativnosti Vojske Srbije.

U poslednja dva dana Vojni sindikat Srbije, dobio je nekoliko pritužbi pripadnika Vojske Srbije, u kojima se navode primeri nepoštovanja mera za zaštitu od pandemije virusa korona, koje je propisala i naredila Vlada Srbije, navedeno je u saopštenju.

14:03 Muškarac (74) koji je bio zaražen korona virusom preminuo je danas u Jedinici intenzivne nege Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), saopšteno je iz tog centra.

Kako se navodi, pacijent je, osim novog virusa korone, imao druge pridružene bolesti.

13:37 U Zubinom Potoku registrovana je još jedna osoba inficirana koronavirusom, saopšteno je iz Кriznog štaba u Кosovskoj Mitrovici. Sa tom osobom broj zaraženih u srpskim sredinama na КiM je 45, od kojih su dve osobe ranije preminule.

Najviše zaraženih je u Mitrovici 23, Zvečanu 11, Leposaviću 5, Zubinom Potoku 5 i Gračanici jedna osoba.

13:31 Pozitivan test na koronavirus potvrđen je kod šest slučajeva u Prokuplju, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 30.

Kako je saopšteno iz Kriznog štaba u tom gradu, 15 pacijenata je smešteno na Infektivnom odeljenju prokupačke bolnice. Dodaje se da se pacijenti kod kojih se utvrdi zaraza, šalju u Niški klinički centar ili u improvizovanu Kovid bolnicu u hali Čair.

13:28 Četiri nova pacijenta primljena su u poslednja 24 sata na infektivno odeljenje Opšte bolnice u Čačku zbog koronavirusa i sada se na tom odeljenju nalaze 22 pacijenta sa tim oboljenjem, saopštio je gradski Radni tim za praćenje koronavirusa.

Tri pacijenta na infektivnom odeljenju su na respiratoru, dok je 19 sa lakšom kliničkom slikom.

Policijska uprava u Čačku saopštila je da se u samoizolaciji u kući nalazi 416 Čačana.

Prema podacima Radnog tima od početka epidemije do sada u Čačku je 37 osoba obolelo od koronavirusa.

13:14 Od početka policijskog časa koji je počeo u petak popodne gotovo 97 odsto građana poštuje mere zabrane kretanja, napisao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na Tviteru. Zahvalio je građanima na disciplini koju pokazuju.

12:58 Od početka vanrednog stanja u Srbiji, koje je proglašeno zbog epidemije koronavirusa, povećan je broj SOS poziva koje upućuju žene žrtve nasilja u porodici, kažu sagovornice N1 u emisiji Novi dan.

Zbog toga je, kažu, vrlo važno reagovati pravovremeno na pozive žena i izricati i sprovoditi mere koje će im pomoći i sprečiti dalje nasilje.

12:34 Dok se zdravstveni zvaničnici širom sveta trude da dobiju što više respiratora da leče pacijente od koronavirusa neki lekari nastoje da izbegnu upotrebu tih mašina za disanje gde god mogu.

Razlog je to što su neke bolnice prijavile neuobičajeno visoke stope smrtnosti za pacijente od koronavirusa na respiratorima, i neki lekari brinu da bi te mašine mogle da škode nekim bolesnicima, prenosi AP.

12:19 U Bosni i Hercegovini broj zaraženih koronavirusom porastao je na 953, a od tog broja oporavilo se 139 osoba, dok je 37 je preminulo.

U Republici Srpskoj registrovano je 29 novih slučajeva koronavirusa, čime je broj zaraženih povećan na 421, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

11:54 Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će se nastojati da se upis na fakultetima ne pomera i dodao da će prijemnih ispita za buduće studente biti i ove godine.

Šarčević je naveo da smatra da ne treba da se pomera upis koji je ranije najavljen oko 22. juna i dodao da su osnovci i srednjoškolci u istom režimu, obavljaju svoje poslove i niko nije favorizovan tako što uči na neki drugi način.

„Imaćemo od kraja maja značajnu podršku – mesec dana maturantima tako da mogu da se pripremaju i bez privatnih časova, mogu da dobiju vrhunsku pomoć koju im pružaju nastavnici“, rekao je ministar.

11:40 Važnost recepata jeste produžena, ali svi hronični bolesnici koji imaju redovnu terapiju prvo treba da se obrate izabranom lekaru u svom Domu zdravlja za produženje recepata, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS) posle brojnih pitanja koja su uputili pacijenti sa hroničnim oboljenjima.

Prema rečima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Stari grad dr Branke Lazić, hronični bolesnici treba telefonom ili mejlom da kontaktiraju izabranog lekara kada im je terapija pri kraju.

Ona je rekla da će izabrani lekar, posredstvom informacionog sistema (ISIS), „produžiti važnost trajanja recepata najduže do devet meseci“. Opširnije OVDE.

11:30 U četiri državne ustanove za smeštaj starih lica u Beogradu trenutno boravi 1.800 ljudi i za sada u njima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavila je sekretarka za socijalanu zaštitu Nataša Stanisavljević za TV Pink.

„U Beogradu imamo 132 privatna doma, a slučajevi novog virusa su prijavljeni u dva, u Zemunu i na Čukarici, i tu imamo 25 zaraženih korisnika. Privatni domovi nisu u nadležnosti Grada Beograda, ali bez obzira na to mi brinemo o svakom čoveku“, rekla je Stanisavljevićeva.

11:25 Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je danas da je moguće da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe u junu.

„To bi mogao da bude početak juna, imamo sve spremno da to bude završeno do kraja juna“, rekao je on za TV Prva.

Šarčević je napomenuo da je zabrinut za više od 100.000 nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava. Opširnije OVDE.

11:13 Osobama koja od danas budu dolazila u Sloveniju biće određen karantin u trajanju od sedam umesto dosadašnjih 14 dana.

Ova ograničenja neće vrediti za prekogranične radnike, prevoz tereta i za tranzitne putnike koji će u istom danu napuštati prostor Slovenije, objavila je slovenačka agencija STA.

Stranim državljanima koji pri prelazu granice priznaju da su zaraženi ili da imaju izražene simptome bolesti neće biti dopušten ulaz u Sloveniju, dok će se slovenački državljani u tom slučaju morati lekaru ili zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

11:02 Čak i ukoliko ukinemo vanredno stanje do kraja maja u toj najgoroj opciji i počemo sa radom u junu, neće biti smanjenja plata i penzija, poručuje Vučić.

„Prihodi su drastično umanjeni, rashodi drastično uvećani zbog ulaganja u opemu, lekove. Mi nećemo da smanjujemo plate u javnom sektoru, nećemo da smanjujemo penzije i gledaćemo da privatnom sektoru mnogo pomognemo“, rekao je Vučić.

10:58 U КBC „Dr Dragiša Mišović“ trenutno se od koronavirusa leči 28 dece, a među njima su i četiri bebe. Zaražena deca imaju od 15 dana do 17 godina. Rukovodilac Dečje klinike КBC „Dragiša Mišović“ doktorka Olivera Ostojić kaže za RTS da su deca dobrog opšteg stanja, kao i da su do sada imali dvoje mališana sa težom kliničkom slikom, ali da su oni sada dobro.

Olivera Ostojić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da se do sada u Dečjoj klinici КBC „Dragiša Mišović“ lečilo 45 dece obolele od koronavirusa, ali da je već dvadesetak njih otpušteno kući, jer su imali dva puta negativan test. Opširnije OVDE.

10:50 Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, gostujući na TV Prva, da je prema podacima koje ima protekla noć bila teška, i da vidi da su izbila neka nova žarišta, pre svega u južnom Banatu i delu istočne Srbije.

Da nema tih žarišta, procenat u testovima bi bio dosta manji, ako ih stavimo pod kontrolu, verujem da će taj procenat da pada, rekao je.

Imamo rastući broj ljudi na respiratorima, za nas je važno da se krene da se smanjuje taj broj, a da raste broj ljudi u privremenim bolnicama, dodao je, navodeći da su beogradske kovid-bolnice pune. Opširnije OVDE.

09:53 Nakon što je sinoć u opštini Suva Reka na Kosovu registrovan još jedan slučaj koronavirusa, na osnovu odluke kosovskog ministarstva zdravlja, odlučeno je da se ova opština stavi u karantin, prenosi KoSSev.

Ove navode potvrdio je predsednik opštine, Balji Muharemaj (Bali Muharremaj), dodajući da su sela Semetište i Blace proglašena epicentrom širenja infekcije. „Dakle, prema odluci koju je dostavilo Ministarstvo zdravlja, ovom merom zabranjuju se ulasci i izlasci iz opštine Suva Reka, takođe je na teritoriji opštine zabranjeno kretanje građana i privatnih vozila u periodu od 17 do 6h. osim za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju neophodnih namirnica“, naveo je.

09:42 Kod jedne osobe, korisnika Doma za stare u Smederevu, potvrđena je zaraza koronavirusom, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac, prenosi RTS.

U smederevskoj bolnici trenutno je hospitalizovano ukupno 14 korisnika Doma za stare. Svi su smešteni u dve odvojene bolničke jedinice Odeljenja za slučajeve sumnjive na zarazu.

Osim jednog potvrđenog slučaja, ostali čekaju rezultate testiranja. Opširnije OVDE.

09:27 U KBC „Dr Dragiša Mišović“ trenutno se od koronavirusa leči 28 dece, a među njima su i četiri bebe, rekla je za RTS rukovodilac Dečje klinike KBC „Dragiša Mišović“ doktorka Olivera Ostojić, koja dodaje da su deca dobrog opšteg stanja i da su do sada imali dvoje mališana sa težom kliničkom slikom, ali da su i oni sada dobro. Doktorka je dala savet roditeljima  s kojim simptomima da odmah odvedu decu lekaru.

08:24 Član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da poslodavci koji otpuštaju radnike neće dobiti nikakvu pomoć Republike Srpske.

Dodik je rekao je da je RS dobila 38 odsto sredstava od 330 miliona evra iz novog kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Sredstva koja dobije Republika Srpska biće deo garantnog fonda za oporavak malih i srednjih preduzeća posle epidemije virusa korona.

Na primer, neka prodavnica koja treba da krene sa radom će dobiti dovoljno novca da kupi robu i da ima za taj mesec, nakon epidemije, dovoljno da plati svoje radnike, rekao je Dodik i ponovio poziv poslodavcima da ne otpuštaju radnike.

08:10 Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, od sinoć do sada registrovano je još 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Šapcu je ukupno 36 lica zaraženo virusom KOVID 19, sapštio je Nebojša Zelenović, komandant Štaba za vanredne situacije grada Šapca.

„Osam zdravstvenih radnika infektivnog odeljenja Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu pozitivno je na virus KOVID 19″, navodi se u saopštenju.

U izveštaju Opšte bolnice, koji je od ove zdravstvene ustanove tražio Štab za vanrede situacije, navodi se da Bolnica radi punim kapacitetom i da može da zbrine sve hitne i neodložne pacijente.

Pored osam zdravstvenih radnika za koje je od juče utvrđeno da su pozitivni na koronavirus, za još devet lica je potvrđeno da su zaraženi virusom KOVID 19 i reč je o kontaktima osoba za koje je ranije utvrđeno da su pozitivni na ovaj virus.

08:00 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je je pandemija prirodna katastrofa, „žešća od bilo kakve druge kataklizme“.

„Kad imate zemljotres on zahvati određeno područje, tamo je katastrofa i tamo je strašno. Ali dođu sa svih strana da pomognu. U pandemiji nema pomoći, jer se svi zatvore i ostanete svoji na svome“, rekao je Kon večeras u emisiji TV Prva.

On je rekao da je greška što je pandemija u Srbiji dočekana bez rezervne zaštitne opreme i bez obnovljenih akcionih planova za svaku ustanovu, jer kako je objasnio, ako smo se pripremili onda ćemo moći i da se zaštitimo.

Prema njegovim rečima zdravstvene ustanove koristile su ono što je bilo pripremano za pandemiju ptičijeg i svinjskog gripa. Epidemilog Branislav Nestorović rekao je da se u pandemiji virusa korona sa „mirnodopskog“ prešlo na „ratno zdravstvo“.

Informacije od predhodnog dana mo\ete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend