Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

Ukratko

 • Ukupan broj osoba preminulih od posledica koronavirusa je 203
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa je 9.791 
 • Broj izlečenih od koronavirusa je  1.971
 • U Braničevskom okrugu (prema podacima od utorka) 125, od toga u „Zabeli“ 83, u Požarevcu 33 potvrđena slučaja
 • Poslanici Skupštine Srbije izglasali su ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na stazi od 15. marta
 • Skupština Srbije ukinula vanredno stanje
 • Na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja
 • Stariji od 65 godina će moći da se kreću kada god požele

Brojevi telefona za pomoć starijim licima

 • Gradska uprava Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51
 • Gradska uprava Kostolac 061/173-81-85
 • Crveni krst Požarevac 012/542-066
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu


19:22 Snažno preporučujem starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima da izbegavaju korišćenje gradskog prevoza, a ako baš moraju, neka to čine uz zaštitnu opremu, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.


18:51 Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje Leskovac Aleksandra Nikolić iznela je konačne podatke o broju obolelih u korejskoj fabrici „Jura“.


18:30 Pacijenti sa koronavirusom koji su proglašeni za oporavljene, a na testiranju su pozitivni na virus, nisu se ponovo zarazili već i dalje izbacuju mrtve ćelije iz pluća, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.


18:10 Gotovo mesec dana četrdesetak radnika Gerontološkog centra u Nišu, od 12. aprila, je neprekidno u ovom domu u kome je novi koronavurus usmrtio više od 40 korisnika.


17:14 Broj preminulih od posledica bolesti kovid 19 u protekla 24 porastao je za četiri na ukupno 90.

Prema podacima sa sajta worldometer broj zaraženih u BiH povećan za 40 na 2.027.

Od kovida 19 do sada se oporavilo 954.


16:51 U Kliničkom centru Niš od koronavirusa leči se ukupno 147 pacijenata, od kojih je devet priključeno na respirator, objavila je ta ustanova. Kako se navodi svih devetoro pacijenata je u jako teškom stanju.

U starom delu KC Niš smeštena su 123 pacijenta, a u novoj zgradi se leče 24 pacijenta.


16:20 „Javni prevoz mogu da koriste svi građani, a ne samo zaposleni. Za korišćenje javnog prevoza mogu da se koriste sve postojeće karte, kao i pre odluke o ukidanju javnog prevoza u vanrednom stanju. Pošto javni prevoz mogu da koriste svi građani ukidaju se redari koji su uvedeni na osnovu instrukcije Republičkog Kriznog štaba da se kontroliše ko koristi javni prevoz“, istakao je gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.


16:01 U Severnoj Makedoniji preminuo je još jedan pacijent sa koronavirusom i broj umrlih od te bolesti se popeo na 89, izjavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

„Danas imamo skok novodijagnostikovanih pacijenata i pratićemo to narednih dana da vidimo da li je slučajnost, neka varijacija ili će biti trend. To su rezultati od samo jednog dana i iz njih ne možemo ništa da zaključimo“, rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije.


15:45 U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata evidentirano šest novih slučajeva zaraze, ukupno 2.125.

Od posledica infekcije preminula je još jedna osoba, 86 od početka pandemije.

Ukupno je ozdravila 1,641 osoba, 40 više od srede.

U samoizolaciji je 18.000 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da će se otvoriti auto-škole.

Zbog zahteva ugostitelja, dozvoljen je rad i onima koji nemaju otvorene bašte i terase.


15:18 Vlada Srbije donela je danas odluku da su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti kovid-19, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera, a jedna od njih je i da su za vreme boravka u parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju, građani dužni da održavaju međusobno rastojanje od dva metra. Opširnije OVDE.


15:16 U našoj zemlji su u prethodna 24 sata od koronavirusa preminule još tri osobe, a novozaraženih je 57. Opširnije OVDE.


14:10 Epidemija koronavirusa u Sloveniji nastavlja da jenjava, o čemu govori podatak da je u poslednja 24 sata potvrđen samo jedan novi slučaj oboljevanja, a da preminulih nije bilo, objavljeno je na sajtu tamošnje vlade.

U toj zemlji obolelo je ukupno 1.449, a preminulo 99 osoba, prenosi STA.

Od ukupnog broja obolelih, 52 se nalaze u bolnici, od kojih je 13 na odeljenju intenzivne nege.


13:25 Tokom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, Prekršajnom sudu u Nišu i odeljenjima tog suda u Aleksincu u Ražnju privedeno je 335 osoba zbog nepoštovanja zabrane kretanja.

Najviše prekršaja zabeleženo je u Nišu – 229, Aleksincu 55, a u Ražnju, Svrljigu, Doljevcu, Merošini i Žitorađi po deset.


13:06 Penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć 100 evra biće isplaćeno automatski. Ostali koji žele da im se isplati novac, mogu se prijaviti od 15. maja do 5. juna. Kako bi se izbegle zloupotrebe, izmenjena su pravila prijave za 100 evra pomoći. Opširnije OVDE.


12:55 Klinički centar Kragujevac primio je u stalni radni odnos 117 lekara i 128 medicinskih tehničarakoji su, u vreme vanrednog stanja, volontirirali u korona klinikama te zdravstvene ustanove, saopšteno je.


12:31 Vojska Srbije pripremiće planove o dezangažovanju i vraćanju na svoje redovne aktivnosti, u skladu sa odlukom parlamenta o ukidanju vanrednog stanja, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.


12:02 Posle 53 dana ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, objavljeno je u Službenom glasniku. Borba sa koronavirusom se nastavlja. Do sada je zabeležen 9.791 slučaj kovida 19, dok je 203 ljudi preminulo od posledica infekcije. U našoj zemlji život se polako vraća u normalu, ali su neke vanredne mere ostale na snazi. Opširnije OVDE.


11:22 U Čačku nije bilo novozaraženih korona virusom u poslednja 24 sata, saopštio je gradski Radni tim za praćenje koronavirusa.

U Opštu bolnicu u Čačku na infektivno odeljenje u poslednja 24 sata primljen je jedan pacijent zbog koronavirusa, a dva su poslata na dalje lečenje u Klinički centar u Kragujevac.

Na infektivnom odeljenju čačanske bolnice trenutno se nalazi 11 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom ili imaju te simptome, a isto toliko pacijenata smešteno je u pivremenoj bolnici u sportskoj hali „Mladost“ u prigradskom naselju Atenica.

U samoizolaciji kod kuće nalazi se 59 Čačana.


11:00 U Crnoj Gori nema novoobolelih od koronavirusa, pa je broj do sada potvrđenih nepromenjen – 324, podaci su Instituta za javno zdravlje.

Od jučerašnjeg preseka pa do 08.30 laboratorije Instituta analizirale su 130 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije koronavirusom.

Broj oporavljenih je 265, dok je trenutno obolelih 51.

Pod nadzorom je 1.206 osoba, a od početka epidemije zvanično je saopšteno da je osam osoba preminulo od ovog virusa.


10:30 Na Infektivnoj klinici u Prištini jutros je preminuo još jedan pacijent oboleo od kovida-19, čime se broj smrtnih slučajeva na Kosovu od ove bolesti povećao na 27. Preminuo je pacijent iz Dragaša koji je bolovao od više hroničnih bolesti.

Na Infektivnoj klinici u Prištini se trenutno leči 12 pacijenata zaraženih koronavirusom. Od početka epidemije na Kosovu testirano je 9.085 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od kojih je 860 bilo pozitivno, uz 27 smrtnih slučajeva.


10:12 U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 465 uzoraka na koronavirus, od kojih je 20 pozitivnih  – 11 novih slučajeva i devet retestiranih, rekla je direktorka te zdravstvene ustanove Sebija Izetbegović.

Izetbegovićeva je navela da su novi slučajevi zaraze virusom korona potvrđeni u Maglaju, Travniku, Vitezu i Hadžićima.

Prema njenim rečima, svi uzorci iz Doma zdravlja Ilidža, koji su uzeti od korisnika staračkih domova su negativni, prenose federalni mediji.


09:35 Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da se ukidanjem vanrednog stanja i zabrane slobode kretanja završava prva, najteža faza borbe protiv širenja koronavirusa, a da se od danas ulazi „u novu fazu borbe protiv COVID-19, a to je život sa virusom“.

„Borba protiv virusa nije završena. Iz vremena naredbi ulazimo u vreme preporuka, i umesto apela da ostanemo kod kuće, sada apelujem da svi građani ostanu odgovorni! Da se pridržavaju mera zaštite stručnjaka, jer će tako čuvati i sebe i druge. Sada je sva odgovornost na nama“, poručila je u pisanoj izjavi Mihajlović.

Ona je sugerisala da se građani, vraćajući se na posao, poštuju propisane mere zaštite jer će tako na najbolji način nastaviti da pomažu i lekarima, medicinskim sestrama i čitavom zdravstvu da sačuvaju živote građana.


09:30 U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj potvrđen je korona virus kod još 28 osoba, što je ukupni broj povećalo na 1.043.

Novi slučajevi su potvrđeni među 519 testiranih uzoraka. Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja tog entiteta BiH, reč je o 12 osoba muškog i 16 ženskog pola.

Preminule su još tri osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusam saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Svi preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja.

Od početka pandemije kovida 19 u RS umrle su 53 , a oporavila se 391 osoba.


09:18 Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da se ukidanjem vanrednog stanja i zabrane slobode kretanja završava prva, najteža faza borbe protiv širenja koronavirusa, a da se od danas ulazi „u novu fazu borbe protiv COVID-19, a to je život sa virusom“.

„Borba protiv virusa nije završena. Iz vremena naredbi ulazimo u vreme preporuka, i umesto apela da ostanemo kod kuće, sada apelujem da svi građani ostanu odgovorni! Da se pridržavaju mera zaštite stručnjaka, jer će tako čuvati i sebe i druge. Sada je sva odgovornost na nama“, poručila je u pisanoj izjavi Mihajlović.

Ona je sugerisala da se građani, vraćajući se na posao, poštuju propisane mere zaštite jer će tako na najbolji način nastaviti da pomažu i lekarima, medicinskim sestrama i čitavom zdravstvu da sačuvaju živote građana.


09:10 Član Kriznog šraba, doktor Branimir Nestorović izjavio je da koronavirusa sigurno neće biti tokom leta, a da se ne zna da li će se javiti na jesen, mada on sumnja i u to. On je dodao da su lekari o virusu učili „u hodu“ i da je zbog toga bilo mnogo grešaka.


09:00 Članica državnog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je da u tom telu još nije tačno definisano kada će i kako biti otvorene granice i ukinut karantin za one koji ulaze u zemlju.

Kisić je u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, rekla da otvaranje granica ne zavisi samo od naše zemlje, nego je potreban konsenzus sa drugim državama, koje su do sada donosile različite preporuke, tako da treba videti koji će režim najefikasniji.


08:45 Tri muškarca pozitivna na koronavirus preminula su u poslednja 24 časa u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Preminuli su 78-godišnji pacijent iz Čelinca, 66-godišnji pacijent iz Dervente i 87-godišnji pacijent iz Banjaluke. Iz Univerzitetskog kliničkog centra su naveli da su preminuli imali više hroničnih udruženih oboljenja.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend