Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

19:07 Pošto je danas u Hrvatskoj zabeleženo rekordnih 116 novih slučajeva koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je nove mere vezane za pojačani nadzor okupljanja, povećanje kriterijuma za ulazak u Hrvatsku iz susednih zemalja i obavezu nošenja maski u ugostiteljstvu i trgovini, javila je agencija Hina.

„Razgovaramo o svim potrebnim merama i danas će biti utanačene“, rekao je Beroš novinarima nakon sastanka Naučnog odbora u Banskim dvorima, i ujedno najavio mogućnost ponovnog održavanja redovnih konferencija za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

„Okupljanja poslednjih dana uzrokuju povećani broj obolelih i u našim novim merama smo se okrenuli tome, ali tako da ih nećemo zabraniti već ćemo naglasiti sve epidemiološke mere koje su do sada donele rezultate“, kazao je Beroš.

Organizatori okupljanja moraće da se malo više potrude da se poštuju epidemiološke mere i voditi evidenciju o broju i imenima svih učesnika kako bi se olakšao posao epidemiolozima ako ipak izbije zaraza. Takodje se predvidja veći nadzor okupljanja kako ona ne bi postala izvor zaraze.

„Razmatrali smo i situaciju na granicama. Ona je znatno poboljšana ali s obzirom na progresiju epidemiološke situacije u susednim zemljama svakako ćemo povisiti kriterijume za ulazak u Hrvatsku i uvesti samoizolacije u trajanju od 14 dana, i izolacije koje će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja“, rekao je Beroš.

Najavio je da će biti doneta nova uputstva oko upotrebe maski u odredjenim delatnostima za koje je procenjeno da predstavljaju najveći rizik za širenje infekcije, poput ugostiteljstva i trgovine.

Prema njegovim rečima, nema restrikcija, već selektivnih mera.


18:50 Prema podacima republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije u ovom trenutku otvoreno je 16 prihvatnih i centara za azil za izbeglice i migrante, što je četiri manje nego u vanrednom stanju početkom godine, jer je i manji broj migranata u zemlji, a u tim centrima smešteno je 4.882 ljudi.

Prema nacionalnoj strukturi najviše je migranata iz Avganistana, 39 odsto, zatim Sirije 19, Bangladeša 12, Pakistana sedam odsto i Irana pet odsto.

Kako je agenciji Beta rečeno u Komesarijatu za izbeglice i migracije od početka epidemije korona virusa nije bilo pozitivnih slučajeva medju izbeglicama i migrantima.

„Tokom vanrednog stanja testirano je 27 osoba sumnjivih na korona virus i svi su bili negativni. Kako će nadalje biti ne znamo, ali činimo sve da se zaražavanje ne unese u centre u kojima borave migranti. Što se testiranja tiče, svaki sumnjiv slučaj testira se u nadležnoj medicinskoj ustanovi“, navode u Komesarijatu.

U vezi sa aktuelnom situacijom sa pandemijom korona virusa, Komesarijat za izbeglice i migracije navodi da je pre tri nedelje u centre ponovo počeo da vraća režim pojačane higijene i drugih preporučenih mera epidemiološke zaštite.

„To znači da su i migranti uključeni u pojačano čišćenje, provetravanje prostorija, dezinfekciju, da su obezbedjene zaštitne maske i dezinfekciona sredstva te da su svakodnevno, kroz dnevni bilten na njihovim jezicima, koji im se šalje, štampa i deli, obavešteni o situaciji sa pandemijom u svetu i u Srbiji, kao i sa svim merama koje država preduzima radi suzbijanja zaraze“, navode u Komesarijatu.

Migrantima su data i uputstva kako treba da se ponašaju da bi zaštitili sebe i druge, a upozoreni su i da moraju da poštuju kućni red, da iz centra mogu da izlaze samo uz dozvolu Komesarijata, a da svaki simptom bolesti odmah prijave radnicima Komesarijata kako bi moglo pravovremeno da se reaguje.

Kako se navodi, u prihvatnim centrima postoje medicinski timovi, kao i prostorije za izolaciju.


18:47 Opšta bolnica u Čačku danas je proglašena za kovid bolnicu, u kojoj će se lečiti samo pacijenti zaraženi korona virusom i sa tim simptomima, dok će pacijenti sa ostalim tegobama biti lečeni u bolnici u Gornjem Milanovcu, rekao je danas načelnik Infektivnog odeljenja čačanske bolnice Branko Jovanović.

On je dodao na konferenciji za novinare da je tu odluku donelo Ministarstvo zdravlja jer je epidemiološka situacija u Čačku i okolnim gradovima zabrinjavajuća.

Jovanović je rekao da je na kovid odeljenjima u čačanskoj bolnici trenutno hospitalizovan 121 pacijent, od kojih je desetoro je na respiratoru.

On je dodao da su protekle noći u čačanskoj bolnici preminuli muškarac star 87 i žena od 71 godine koji su imali simptome korona virusa, koji još uvek nije potvrdjen.

Prema njegovim rečima na bolničkom lečenju od korona virusa je dosta mladjih pacijenata, starosti od 20 do 40 godina sa ozbiljnom kliničkom slikom, odnosno jakom upalom pluća.


18:20 U Skoplju je izlečen pacijet kojem je korona virus izazvao upalu mozga, što je retkost i tek šesti takav slučaj na svetu, objavio je danas ministar zdravlja Severne Maedonije Venko Filipče.

On je na Fejsbuku (facebook.com/filipce.venko) napisao da je taj mladi pacijent izlečen u Gradskoj opštoj bolnici „8. septembar“ u Skoplju.

„Ovo je šesti poznat slučaj u svetu da je kovid 19 razvio ovakvu kliničku sliku – kažu doktori koji su spasili život madom čoveku. Ovo je retkost u svetu i lepa vest medju medicinskim radnicima u ovoj ustanovi koji mesecima svakodnevno vode bitku sa kovidom-19“, istakao je Filipče.

Prema informaciji iz bolnice „8. Septembar“, koje je prenela Televizija Telma, taj 20-godišnji pacijent, pozitivan na kovid, donet je pre dve sedmice sa Klinike za neurologiju kolima hitne pomoći i uz pomoć kolica sa simptomima sličnim moždanom udaru.

„Iz respiratornog trakta virus kovid-19 je preko krvi uspeo da stigne i da napadne mozak, izazivajući ozbiljnu kliničku sliku. Doktori, sestre i medicinski personal su srećni što su ga danas ispratili kući ozdravljenog i sa osmehom“, rekao je lekar te bolnice Ilija Zdravkov.


17:37 Grupa od desetak lekara i medicinskih tehničara iz Bosne i Hercegovine stigla je danas u Novi Pazar gde će tamošnjim i doktorima iz drugih delova Srbije pomoći u lečenju pacijenata inficiranih korona virusom.

Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu Rusmir Baljić izjavio je na konferenciji za novinare da će zdravstveni radnici iz BiH u Novom Pazaru „ostati koliko god to bude potrebno“.

„Iako ni kod nas nije dobro stanje, nije falilo dobrovoljaca za dolazak u Novi Pazar. Tu smo da pomognemo, da zamenimo ove heroje u belom koji su izneli ovaj pik epidemije. Slična je organizacija rada, imamo iskustvo i naš tim lekara i tehničara će imati šta da pokaže narednih desetak dana“, naveo je Baljić.

On je kazao da je sa predstavnicima Opšte bolnice u Novom Pazaru obišao tu zdravstvenu ustanovu i uverio se da „opreme ne nedostaje“, kao i da se u lečenju pacijenata koristi terapija kao i u ostalim državama.

Osim lekara i tehničara, u Novi Pazar je iz BiH stigao kontigent pomoći u vidu 40 bolničkih kreveta, od kojih su 10 električnih i biće montirani u respiratornoj jedinici.

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Djerlek najavio je da u ponedeljak u tu zdravstvenu ustanovu stiže 45 doktora i sestara iz drugih gradova Srbije.

„Oni će zameniti ostale radnike iz Srbije koji su premoreni. Nećemo dozvoliti da nam ljudi ostaju po mesec dana. Oni i kolege iz Bosne i Hercegovine su fantastično pojačanje u ljudstvu”, dodao je Djerlek.

U poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je 10 osoba inficiranih korona virusom, pet iz tog grada, tri iz Sjenice i dve iz Tutina.

Trenutno na lečenju se nalazi 290 obolelih od kovida, od kojih je na mehaničkoj ventilaciji osmoro.

Prema rečima Djerleka, u poslednja dva dana izlečeno je „80 do 90 obolelih“.


17:15 Štab za vanredne situacije Novog Pazara izdao je danas naredbu za hitnu nabavku pumpi za dezinfekciju sa mehaničkim pritiskom za potrebe registrovanih stambenih jedinica.

„Kontraktiraćemo upravnike zgrada da preuzmu besplatne pumpe, a dezinfekciona sredstva mogu preuzeti na punktovima u gradu“, saopštio je Štab.

Organ koji ima zadatak da upravlja krizom izazvanom širenjem zarazne bolesti kovid 19 saopštio je i da se na posebnom namenskom računu za te svrhe trenutno nalazi 4,5 miliona dinara.


17:00 Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, Vlada Srbije usvojila je danas odluku o posebnim epidemiološkim merama u Beogradu koje izmedju ostalog, predvidjaju okupljanje najviše 10 osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru.

Odlukom o odredjivanju posebnih mera zaštite stanovništva na teritoriji Grada Beograda predvidjeno je i da u svim javnim zatvorenim prostorima za svako lice mora da se obezbedi minimum četiri kvadratna metra.

„Ugostiteljski objekti koji nemaju baštu (trgovinski objekti, tržni centri, frizerski saloni, teretane, kladionice) od danas su u obavezi da rade najkasnije do 21 čas, a ponovo mogu da budu otvoreni od 6 časova ujutru. Objekti sa baštom mogu da rade do 23 časa uz maksimalno poštovanje svih mera zaštite“, navodi se u odluci.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila i Nacionalnu strategiju za razvoj pravosudja za period 2020-2025. godine i Akcioni plan za pregovaračko Poglavlje 23 – pravosudje i osnovna prava u okviru pristupnih pregovora sa EU, kao „strateški važna dokumenta za nastavak reformi u oblasti vladavine prava“.

„Cilj Strategije je nastavak procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz jačanje pravne države, obezbedjivanje dostupnosti pravde i pravne sigurnosti, kao i ostvarivanje kvalitetne i efikasne zaštite prava i sloboda gradjana“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Evropska komisija dala ocenu i mišljenje na revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23 i da je taj akt usaglašen sa njenim preporukama.


16:25 U Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu aktuelnu epidemilošku situaciju ocenjuju kao nesigurnu i sa visokim rizikom za prenošenje koronavirusa. U poslednja 24 sata u Požarevcu su evidentirana 2 nova slučaja zaraze. Više informacija možete pročitati OVDE.


15:44 Gradski štab za vanredne situacije Novog Sada je na sednici u petak usvojio niz novih mera zaštite koje, kako se navodi, stupaju na snagu odmah.

„Kako bi se dodatno sprečilo širenje infekcije, počev od petka je zabranjeno organizovano okupljanje više od deset lica na javnim prostorima u zatvorenom prostoru i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje metar i po“, navodi se u saopštenju.


15:37 Od četvrtka u 15 časova u Srbiji je zvanično preminulo još 18 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj preminulih 370, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus je testirano 8.646 osoba, a registrovano je 380 potvrđenih slučajeva.

Na respiratorima je 130 osoba.

U Srbiji su od početka epidemije potvrđena 17.722 slučaja infekcije.


15:16 Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus poručio je da Covid-19 nije pod kontrolom u većem delu sveta, a situacija se zapravo pogoršava.


15:03 U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirusom zaraženo je osam korisnika i 31 zaposleni, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 640, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene iznosi 230.


14:46 U poslednja 24 sata u Nišu je preminula jedna osoba zaražena koronavirusom, a broj pacijenata u kovid bolnicama Kliničkog centra povećan je sa 250 na 277, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

U saopštenju se dodaje da je od ukupnog broja hospitalizovanih u kovid bolnicama virus laboratorijski potvrđen kod 105 pacijenata, među kojima je i dvoje dece.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, šestoro pacijenata je u teškom stanju i priključeno je na aparate za veštačku ventilaciju.


14:30 U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je 310 novih slučajeva koronavirusa, od čega u Federaciji BiH 196 i u Republici Srpskoj 114. To je rekordan broj zaraženih od početka pandemije u BiH.


14:21 U kovid bolnici u Požarevcu trenutno su smeštena 132 pacijenta, od kojih 55 iz Braničevskog okruga i 77 iz drugih gradova Srbije, saopšteno je iz Opšte bolnice. Od poslednjeg izveštaja bilo je dvadesetak novih prijema, a primetan je porast broja pozitivnih na koronavirus među hospitalizovanim pacijentima.

Dve osobe nalaze se na respiratorima, dok se klinička slika pacijenata i dalje kreće od lakših do najtežih simptoma.

Kako je u saopštenju navedeno pored crvene zone u kojoj se nalaze kovid pacijenti, sve službe u zelenoj zoni funkcionišu, ali se u njima prevashodno zbrinjavaju hitni i onkološki pacijenti. Opširnije OVDE.

14:00 Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, od 37 uzoraka testiranih u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo pozitivno je 13 uzoraka.

Kako su saopštili, u četvrtak je preminuo jedan pacijent u Opštoj bolnici „Studenica“, tako da je ukupan broj preminulih od posledica koronavirusa sada osam.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, stiglo je i 16 rezultata od 63 uzorka poslata u laboratoriju „Vatreno oko“, od kojih je 11 pozitivno, tako da su na teritoriji grada Kraljeva ukupno evidentirane 244 osobe pozitivna na Covid 19.


13:27 U smederevskoj Opštoj bolnici „Sveti Luka“, hospitalizovano je ukupno 120 pacijenata, što je skoro duplo više u odnosu na juče. Oko 90 njih je iz drugih gradova.

Kako je za RTS izjavio vršilac dužnosti direktora Nenad Đorđević, kapaciteta ima za još oko desetak pacijenata.

Na respiratoru se trenutno nalazi sedam osoba.


12:58 Ne prepustaju se slučaju osobe koje se po preporuci infektologa šalju u kućnu izolaciju jer imaju blage simptome ili su asimptomatski.

Kontrolu nad njima preuzimaju policija i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Neki ponekad nemaju dovoljno razvijenu svest i odgovornost prema opasnim zaraznim bolestima, pa krše mere izolacije koje su zakonom jasno definisane. Opširnije OVDE.


12:46 Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je od početka epidemije jučerašnji dan bio najgori u Vojvodini, kad je reč o broju novozaraženih i umrlih od kovida 19.

„Od poslednjeg preseka juče u 15 sati do sada u Vojvodini je od kovida umrlo četvoro ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije“, rekao je Gojković novinarima u Beogradu.

Dodao je da se u Pokrajini već četiri dana dana beleži trocifren broj novozaraženih. „Juče smo imali najviše zaraženih – 122“, rekao je Gojković i naglasio da je su kovid centri u Vojvodini skoro puni.

Gojković kaže da ukoliko se nastave okupljanja u velikom broju u zatvorenom i otvorenom prostoru broj zaraženih može da se duplira, a takav udar zdravstveni sistem neće moći da izdrži. „Čak i da otvorimo nove bolnice nećemo imati zdravstvene radnike, blizu smo toga da pređemo crvenu liniju za koji se bojim da neće biti povratka“, upozorio je Gojković.


12:27 Broj pacijenata u kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu povećan je sa jučerašnjih 250 na 277, a protekla 24 časa preminuo je jedan pacijent sa potvrdjenim korona virusom, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

U saopštenju se dodaje da je od ukupnog broja hospitalizovanih u kovid bolnicama virus Kovid-19 laboratorijski potvrdjen kod 105 pacijenata. U izveštaju se ne navodi da li je bilo preminulih pacijenata u kovid bolnicama kod kojih virus nije laboratorijski potvrdjen.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, šest pacijenata je u jako teškom stanju i priključeno je na aparate za veštačku ventilaciju. Medju 105 obolelih kod kojih je virus potvrdjen je i dvoje dece.


12:19 U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 138 novih slučajeva obolelih od kovid-19, medju kojima je 65 iz Novog Sada, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine. Navodi se da je od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do 10. jula, u Vojvodini registrovan ukupno 2.331 slučaj koji je potvrdjen PCR metodom, od kojih je u Novom Sadu 884.

U poslednje dve nedelje zabeležen je najveći rast, a u Novom Sadu je trenutno više od 500 aktivnih slučajeva, dok je u Vojvodini preko 1.000.

Za poslednjih deset dana u Novom Sadu je registrovano 515 novih slučajeva, a u Vojvodini 949.

U saopštenju Instituta se navodi da se novooboleli registruju u svim okruzima u Vojvodini, te da raste i broj obolelih koji se upućuju na bolničko lečenje zbog teže kliničke slike i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.


Dodao je da to nije kraj spiska privremenih bolnica koje će biti otvorene i još jednom apelovao na građane da se pridržavaju mera, jer su bolnički kapaciteti skoro popunjeni i da se radi sve da se nađu kapaciteti i zbrinu svi pacijenti.

Lončar je zamolio sve da shvate da bolnički kapaciteti imaju svoja ograničenja, a da su u Beogradu popunjeni. Napomenuo je da su pacijenti koji su noćas došli, primljeni u Smederevu, Požarevcu, Mladenovcu i drugim gradovima.


12:05 Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da između 50.000 i 70.000 ljudi u Beogradu direktno zavisi od rada ugostiteljskih objekata i zato je odlučeno da u vanrednoj situaciji bašte kafića i restorana mogu da rade do 23 sata.

Prošle nedelje, podsetio je on, donete su mere koje se tiču javnog prevoza i obavezno nošenja maski u javnom prevozu, kao i u svim zatvorenim prostorima.

Vesić je dodao da se nada da će za dve nedelje situacija biti mnogo bolja, te da će mere moći postepeno da se ukidaju, prenosi Beoinfo.


11:48 Dva lica su preminula u čačanskoj bolnici, ali se, za sada, ne može sa sigurnošću potvrditi da su bili zaraženi koronavirusom, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, dr Aksentije Tošić.

On je naveo da se za njih još uvek očekuju rezultati testiranja, ali se sumnja da su oboleli od kovida 19. Nije mogao da precizira koje su starosne dobi jer, trenutno, ne raspolaže tim podacima, objavio je infolider.

„Od dvanaest rezultata koji su stigli iz laboratorije pet je pozitivno na koronavirus“, naveo je Tošić i dodao da bi u toku dana trebalo da pristignu analize ostalih uzoraka koji su ranije poslati.


11:42 Britanska vlada je uklonila Srbiju sa liste zemalja za čije državljane nije obavezna mera karantina po dolasku u Veliku Britaniju. Vlada u Londonu je saopštila je Srbija više nije na listi zbog porasta broja zaraženih korona virusom, zbog čega su u zemlji ponovo uvedene restriktivne mere.

Srbija je bila na spisku zemalja „niskog rizika“ kada je u pitanju zaraza korona virusom, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju. Mera ukidanja 14-dnevnog karatina za te zemlje stupa na snagu danas. SAD nisu na listi.


11:38 Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa ponovo će se od ponedeljka, 13. jula, svakodnevno obraćati javnosti na pres konferencijama u 15 sati, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

Krizni štab će redovno obaveštavati javnost o situaciji sa korona virusom, nakon pogoršanja epidemiološke slike u Srbiji. Opširnije OVDE.


11:25 U Kliničkom centru Vojvodine u poslednja 24 časa rođeno je 26 beba, od toga 15 devojčica i 11 dečaka.

Takođe, juče u toku prepodneva, dve pacijentkinje pozitivne na koronavirus su porođene carskim rezom. Operativni tok u oba carska reza je protekao uobičajeno, a postoperativni tok kod obe porodilje je uredan.

Novorođenčad su dobrog opšteg stanja i pod nadzorom neonatološkog tima Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV. Obe pacijentkinje imaju početne respiratorne tegobe i blagu kliničku sliku.


11:13 Štab za vanredne situacije opštine Malo Crniće doneo je niz odluka u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Donete su sledeće odluke i preporuke:

  1. Preporučuje se zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 10 lica, ako nije -moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, odnosno da za svako lice bude obezbeđen prostor od 4 metra kvadratnih o čemu su dužni da vode računa vlasnici radnji
  2. Preporučuje se odlaganje organizovanja svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija na području Opštine Malo Crniće;
  3. Preporučuje se ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima na teritoriji opštine Malo Crniće da ograniče radno vreme, tako da ti objekti ne rade od 23,oo do 6,00 sati narednog dana;
  4. U Predškolskoj ustanovi „14. oktobar“ primenjivati sve mere zaštite u punom obimu

Više informacija možete pročitati OVDE.


11:05 Dvanaest pozitivnih na kovid i jedna preminula osoba, najnoviji je bilans epidemiološke situacije u Pirotskom okrugu prema podacima Zavoda za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka, pirotskom Zavodu su dostavljeni rezultati za 34 uzorka koji pokazuju da je 11 gradjana zaraženo kovidom, dok se za jedan uzorak ponavlja testiranje, prenele su Južne vesti. Juče, 9. jula je umrla jedna osoba iz Pirota kod koje je potvrdjena kovid infekcija. Osoba je starosti 86 godina sa hroničnim bolestima – saopštavaju iz Zavoda.

Prema dostupnim informacijama, ovo je 15. preminuli od kovida u okrugu. Najviše novozaraženih je u Pirotu – 10, dok je i dvoje Belopalančana pozitivno na kovid. U Dimitrovgradu i Babušnici nema novih slučajeva pozitivnih na kovid. Od 10. juna do 9. jula registrovano je 84 laboratorijski potvrdjenih novoobolelih osoba iz 68 porodica. Svi pozitivni na kovid su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica, kažu u Zavodu. Od početka epidemije na području Pirotskog okruga ukupno je laboratorijski potvrdjeno 240 osoba pozitivnih na kovid – u Pirotu 171, Babušnici 29, Beloj Palanci 38 i Dimitrovgradu 2.


10:55 Ministarstvo za rad donelo je pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije korona virusa, koji će stupiti na snagu sutra.

Poslodavci treba do 10. avgusta da donesu plan primene mera, u skladu sa pravilnikom. Pravilnikom o preventivnim merama, za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti propisuju se preventivne mere koje je poslodavac dužan da primeni radi sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti i otklanjanja rizika za bezbedan i zdrav rad zaposlenih, kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini, kada nadležni organ proglasi epidemiju zarazne bolesti. Opširnije OVDE.


10:46 Zbog širenja epidemije virusa kovid-19, zaposleni u kragujevačkoj fabrici „Zastava oružje“ od ponedeljka će koristiti dvonedeljni kolektivni godišnji odmor, rekao je predsednik fabričkog sindikata Dragan Ilić.

Kao član Kriznog štaba fabrike, on je precizirao da je virsom kovid-19 zaraženo 25 radnika, dok je više od njih 120 u samoizolaciji.

„Zaključili smo da je, u situaciji kada je opasnost od širenja infekcije izuzetno velika, najbolje da zaposlene ne izlažemo dodatnom riziku“, objasnio je Ilić.

Kako je pdosetio, „mnogi radnici dolaze na posao javnim prevozom iz okolnih mesta, pa postoji mogućnost distribucije virusa u oba smera“.

Kolektivni godišnji odmor, koji je planom rada bio predviđen za poslednju nedelju jula i prvu nedelju avgusta, trajaće od 13. do 27. jula.


10:22 Za poslednjih nedelju dana broj pacijenata koji se dnevno jave kovid ambulanti prokupačkog Doma zdravlja zbog respiratornih infekcija, se gotovo udvostručio, kazali su danas Agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.


10:15 U Novom Pazaru teška noć – preminulo je 10 pacijenata zaraženih koronavirusom, potvrđeno je RTS-u.

Kako ističe dr Mirsad Đerlek, koordinator Regionalnog kovid-centra, reč je o starijim bolesnicima iznad sedamdeset godina života, koji su uz infekciju koronavirusom imali i propratne hronične bolesti.

Osim toga, kako Đerlek tvrdi, pacijenti su došli u bolnicu u poodmakloj fazi bolesti izazvane koronavirusom.


09:52 Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević potvrđuje da je situacija gora u tom gradu nego pre četiri meseca i navodi da je 117 pacijenata u bolnici, od koji je 20 stiglo juče.

Radi se, dodaje, o relativno mlađim ljudima, sa teškom kliničkom slikom, koji imaju obostranu upalu pluća. Njih 60 odsto je na kiseoniku.

Dimitrijević apeluje na ljude da drže rastojanje, nose maske i peru ruke.


09:37 Prema najnovijim podacima, u Kraljevu su još dvadeset četiri osobe obolele od kovida 19, ukupno 244. Stigli su rezultati 37 uzoraka koji su 8. jula poslati u Veterinarski institut u Kraljevu i 13 je pozitivno. Stigao je i deo rezultata od prethodnih dana iz laboratorije Vatreno oko u Beogradu. Od 50 uzoraka 11 je pozitivno na virus.

Zoran Mrvić, direktor opšte bolnice u Kraljevu, navodi da je oslobođeno 80 kreveta internog odeljenja i da je sada na raspolaganju 100 kreveta za kovid pacijente.

„Mi nismo zvanično kovid-bolnica. U slučaju da su u pitanju teži pacijenti, imaćemo saradnju sa Kragujevcom. Sada radimo klasičnu kiseonične terapiju“, kaže Mrvić.

Trenutno se, kako napominje, u ambulantama prihvataju hitna hirurška stanja i maligna oboljenja. „Trenutno imamo 12 zaraženih radnika i imamo 16 u izolaciji. Te infekcije su se većinom desile spolja, osim jednog slučaja koji je na radnom mestu“, navodi Mrvić.


09:31 Šabačka bolnica raspolaže sa 500 kreveta za kovid pacijente, i to ne samo za one iz Šapca, već i gradova u okruženju, rečeno je na konferenciji za novinare kriznog štaba. Radi se na proširenju kiseoničkih mesta, oformljeni su lekarski timovi, a medicinskog osoblja ima dovoljno.

Pacijenti sa težim simptomima koji nisu oboleli od kovida 19 biće upućivanju u bolnice u Valjevu, Loznici, Sremskoj Mitrovici.

Dragana Radojčić iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu navodi da je juče testirano 140 ljudi, a da je 97 pozitivnih, što znači da je to blizu 70 odsto.

„Nažalost, još uvek imamo uzorke koji nisu završeni, nije završeno testiranje u laboratoriji Vatreno oko, njih imamo još 152 uzorka“, navodi Radojčićeva.

Navodi da raste broj obolelih u celom Mačvanskom okrugu. „Ono što je novo, do sada smo imali Bogatić u prethodnom periodu bez ijedne obolele osobe, a sada već imamo 15 novoobolelih. Pratimo sve njihove kontakte“, ističe Radojčić.


09:19 Zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa, u Vranju je na odeljenju Psihijatrije otvorena četvrta kovid bolnica, sa 60 ležajeva. U Pčinjskom okrugu radi pet kovid bolnica – četiri u Vranju, jedna u Surdulici.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranjudr Svetlana Stojanović kaže za RTS da je epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu i dalje nepovoljna.

„Zavod za javno zdravlje uzima uzorke iz sedam kovid ambulanti. U četvrtak je pristiglo 50 rezultata, od kojih su 20 pozitivnih – 14 iz Vranja, dva iz Vladičinog Hana, dva iz Bujanovca i jedan iz Trgovišta“, navodi Stojanovićeva.

Naglašava da raste broj umrlih. U Vranju ih je bilo 21, u Surdulici dve osobe, a u Vladičinom Hanu jedna.

Prema njenim rečima, u kovid ambulantama uVranju broj pacijenta ne raste ali i ne opada.

„Očekujemo pad u narednom periodu, a kasnije i broj zaraženih“, kaže Stojanovićeva.

Od početka epidemije u Pčinjskom okrugu registovana su 845 kovid pacijenta od čega 684 u Vranju, 70 u Surdulici, 44 u Vladičinom Hanu, 32 u Bujanovicu, sedam u Preševu, pet u Trgovištu i tri u Bosilegradu.

Dneveno se pregleda 220 pacijenata, a puna je i peta kovid bolnica u Surdulici sa 63 kreveta.


09:10 U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 195 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su pozitivni na koronavirus, od kojih je 13 na respiratorima, saopštio je KCV.

Najveći broj hospitalizovanih pacijenata je iz Novog Sada, a zatim slede pacijenti iz Vrbasa, Subotice i ostalih mesta u Vojvodini.


08:40 Na Kosovu je tokom poslednjih 24 sata preminulo osam osoba, čime je broj preminulih povećan na 94. Istovremeno je u laboratoriji Nacionalnog instituta javnog zdravstva Kosova testiran 401 uzorak iz klinika KBCK i kontakata ranije zaraženih, a od tog broja 207 osoba je pozitivno na Kovid-19, čime je ukupan broj zaraženih do sada 4.307. Danas su izlečene 32 osobe, tako da je sada ukupan broj oporavljenih 2.095 slučajeva, dok je broj aktivnih slučajeva 2.118.

Danas pozitivni slučajevi su iz opštine Priština 77 slučaja, opštine Gnjilane 27, opštine Prizren 22, opštine Kosovo Polje 11, opštine Lipljan 9, opštine Djakovica 8, opštine Srbica 7. Pozitivni na Kovid-19 su i iz opštine Peć 5 slučaja, opštine Orahovac 5, opštine Vučitrn 4, opštine Vitina 4, opštine Klina 4, opštine Kamenica 4, opštine Mitrovica 3, opštine Obilić 3, opštine Podujevo 3, opštine Glogovac 2, opštine Klokot 2 i po jedan slučaj iz opština Dečane, Dragaš, Kačanik, Uroševac, Gracanica, Mališevo i Štimlje.


08:15 Od 215 uzoraka, koji su u četvrtak do ponoći, stigli u Institut za javno zdravlje Kragujevac, 79 je bilo pozitivno na koronavirus.

Među 73 novozaraženih u Šumadijskom okrugu, 73 su iz Kragujevca, 7 iz Topole, 4 iz Knića, po dva iz Aranđelovca i Batočine i po jedan iz Rače i Lapova. Među testiranim uzorcima, po dvoje pozitivna su iz Raške i Novog Pazara i po jedan iz Leposavića i Niša.

U Šumadijskom okrugu od početka epidemije je ukupno zaraženo 858 pacijenata, u Kragujevcu je 700, Aranđelovcu 47, Kniću 44, Rači 25, Topoli 21, Batočini 16 i Lapovu 5 pacijenata.


08:00 Pandemija Covid-19 je test za svet, a čovečanstvo ne uspeva da se izbori sa njom zbog nedostatka vođstva i jedinstva, rekao je u veoma emotivnom govoru generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.


Informacije od jučerašnjeg dana možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend