Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

23:41  Crna Gora ponovo proglasila epidemiju

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da ponovo proglasi epidemiju koronavirusa na teritoriji, saopštila je vlada te zemlje. U saopštenju se navodi da se od 22. jula uvodi više novih privremenih mera čiji je cilj dalje sprečavanje zaraze, dok se istovremeno ublažavaju mere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik.  VladaCrne Gore ističe da je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno na celoj teritoriji Crne Gore, uključujući i decu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mera.


23:07 Istraživanje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP) je pokazalo da je tokom maja u većem delu SAD stvarni broj zaraženih KOVIDOM-19 bio više od 10 puta veći od broja prijavljenih slučajeva. Studija je bazirana na testovima antitiela na KOVID-19 u uzorcima krvi 16.000 ljudi u 10 regiona SAD.  Studija je objavljena na portalu Američke medicinske asocijacije „JAMA Internal Medicine“


22:59  Ministar finansija Siniša Mali je gostujući u emisiji Oko ekonomija naveo da od jeseni kreće Program „Moja prva plata“ za koju je, kako kaže izdvojeno dve milijarde dinara. Opširnije OVDE


21:36  Svim zdravstvenim radnicima u Srbiji koji obole od KOVIDA-19, država će obezbediti isplatu punog iznosa zarade, a ne samo 60 odsto, kao za obično bolovanje, piše večeras sajt Lozničke novosti, jer se u tamošnjoj bolnici u ponedeljak saznalo da će plate obolelim medicinskom osoblju biti smanjene. Opširnije OVDE


20: 21 Uvedena vanredna situacija u Vrnjačkoj Banji Lokalna samouprava proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine Vrnjačka Banja u cilju preventivne zaštite stanovništva i gostiju tog mesta, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u okruženju prouzrokovane širenjem koronavirusa. Opširnije OVDE


19:38  Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju trenutno je smešten 61 pacijent sa simptomima korona virusa, a kod njih 18 je potvrdjeno prisustvo virusa, saopštili su danas iz te zdravstvene ustanove.

„Svi hospitalizovani imaju obostranu upalu pluća i srednje tešku kliničku sliku, a zbog problema sa disanjem osam pacijenata je priključeno na kiseonik“, naveli su iz te bolnice.


19: 34 U Severnoj Makedoniji u poslednjih 24 sata registrovani su 163 novozaraženih koronavirusom, od kojih je trećina u Skoplju, prenose tamošnji medije. Aktivnih slučajeva u ovom trenutku je 4.040.

Od početka epidemije u toj zemlji ukupan broj zaraženih iznosi 9.412, a izlečenih 4.940.


18: 42 U Austriji će od petka ponovo biti obavezno nošenje maski u supermarketima, bankama i poštama, saopštila je vlada. Nošenje maski do sada je bilo obavezno u apotekama i javnom prevozu radi zaštite od korona virusa.

U Austriji je u ponedeljak prvi put od 29. maja broj hospitalizovanih premašio 100. Prema današnjim podacima, zaraženih je manje od 20.000, dok je umrlo 710 osoba.


18:35  Veća šansa da kovid pozitivna trudnica rodi zdravu bebu. Načelnica Dnevne bolnice u GAK „Narodni front“ Ana Mitrović Jovanović rekla je za RTS da u toj ustanovi imaju dobro iskustvo sa kovid pozitivnim trudnicama, kao i da je veliki broj njih na kućnom lečenju. „Ne smemo da paničimo, u GAK Narodni front imamo dobro iskustvo, na prijemnom odeljenju imamo pet trudnica, dve su već porođene“, rekla je doktorka.

Prema njenim rečima, kovid pozitivna mama ne mora da rodi kovid pozitivnu bebu. „Veća je šansa da će roditi zdravu bebu. Sa druge strane, najveći broj kovid pozitivnih trudnica može da bude kod kuće sa vrlo lakom simptomatskom terapijom i da lako prođe infekciju“, objasnila je doktorka Mitrović Jovanović.


18:30 U Kraljevu su od kovida 19 preminula još tri pacijenta. Na kovid odeljenju Opšte bolnice „Studenica“ leče se 82 pacijenta, četvoro je na klasičnom respiratoru, a još jedan pacijent na neinvazivnom.

Dobra vest je da je u poslednja 24 časa 13 pacijenata otpušteno, a šest primljeno. Pet pacijenata je prebačeno u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu. Od analiziranih 130 uzoraka u Veterinarskom institutu, 53 su pozitivna. Od početka epidemije u Kraljevu je zvanično 921 osoba obolela od koronavirusa. Pomoćnik direktora kraljevačke bolnice dr Miroslav Milenković kaže da u bolnici ima još 18 slobodnih kreveta i da je oslobođeno odeljenje psihijatrije, ali napominje da pacijenti ne mogu na svim mestima dobiti terapiju kiseonikom. Kako je za 90 odsto njih ta terapija neophodna, Milenković kaže da će se u skladu sa potrebama pacijenti i dalje transportovati u druge bolnice.

 


15:28 U poslednja 24 sata registrovano su u Srbiji još 352 pozitivna slučaja na korona virus i još devet preminulih od posledica te bolesti. Ukupno je u našoj zemlji do sada bilo obolelo 21.605 građana, od koji je 491 smrtni slučaj. Više informacija možete pročitati OVDE.


15:15 U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirana su 63 korisnika i 56 zaposlenih, saopšteno je danas.

Po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od početka epidemije u Srbiji su izlečena 643 korisnika i 237 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite. Prisustvo virusa potvrdjeno je u gerontološkim centrima u Obrenovcu, Knjaževcu, Subotici, Mataruškoj Banji, domu „Srem“ u Rumi, domu Bežanijska kosa u Beogradu kao i u službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd.

Inficiranih ima i u Domu za smeštaj starih lica u Dimitrovgradu, Domu za smeštaj starih lica u Surdulici, Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ u Kragujevcu, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, centrima za socijalni rad u Vranju, Novom Pazaru, Šapcu i Leskovcu kao i u Centru za socijalni rad za opštine Žabalj i Titel. Infekcija je registrovana i u centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, Ćupriji i Beogradu, Centru za socijalni rad u Beogradu, u odeljenjima Zvezdara, Vračar, Barajevo, Mladenovac i Lazarevac, radnoj jedinici Sigurna kuća pri Centru za socijalni rad „Solidarnost“ u Pančevu i radnoj jedinici Stacionar pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu.

Potvrdjenih slučajeva infekcije ima i u Domu za smeštaj odraslih i starijih „Terza Eta“ u Priboju, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Una Dom“ u Beogradu, Domu za smeštaj odraslih i starijih „MeliorVita“ u Jakovu, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Trem“ u selu Donji Dušnik u opštini Gadžin Han. Prisustvo virusa registrovano je i u Domu za smeštaj odraslih i starijih „Dom Topalović“ u Kladovu, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Adam plus“ u Kovačici, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Zlatno srce“ na Umci, Ustanovi za decu i mlade „Šabac“ u Šapcu, Domu za decu i lica ometena u razvoju „Dr Nikola Šumenković“ u Stamnici.

Inficiranih ima i u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce u jabuci“ u Jabuci kod Pančeva, Ustanovi za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ u Velikom Popovcu i Agenciji za pružanje usluge pomoć u kući NANA S.V. iz Beograda.


15:04 Ambasada Belgije u Beogradu i Belgijsko-srpsko privredno udruženje (BSBA), zajedno sa Fondom B92, donirali su medicinsku i zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Surdulici u vrednosti od 12.200 evra, saopšteno je danas iz Fonda B92.

Povodom Dana državnosti Belgije, 21. jula, belgijske kompanije i ambasada Belgije prikupili su sredstva za nabavku četiri infuzione – špric pumpe za Kliničko – bolnički centar „Zemun“, video laringoskop za Zdravstveni centar Surdulica, kao i 700 zaštitnih mantila za KBC „Zvezdara“.

Dve belgijske kompanije, „New Image“ i „Metech“, u saradnji sa Tehničkom školom u Smederevu, isporučili su nekoliko stotina zaštitnih vizira koji će biti distribuirani u nekoliko kovid bolnica.

Ovoj akciji priključilo se još nekoliko belgijskih kompanija koje posluju u Srbiji, medju kojima su i TARA International Consulting, Internacionalni centar za transfer znanja i tehnologije – ICTTI i Elicio Wind.

Ambasador Belgije u Beogradu Koen Adam istakao je da je u teškim vremenima nužno da se vodi računa o zdravstvenim radnicima, kao i da mu je drago što je Fond B92 deo donacije usmerio u zaštitnu opremu koju će oni koristiti.

Predsednik Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić kazao je da je posle donacije KBC „Dr Dragiša Mišović“, ambasada Belgije odlučila da obeležavanje svog nacionalnog dana posveti solidarnosti sa Srbijom, zdravstvenim radnicima i pacijentima.


14:55 Specijalizant radiologije iz Novog Pazara Nedžad Kršić izjavio je danas da situaciju oko korona virusa treba što pre uozbiljiti i utvrditi činjenice.

Kršić, koji je jedan od potpisnika Otvorenog pisma lekara, koji traže smenu republičkog Kriznog štaba, kazao je za radio Sto plus da je neophodno da se prizna kakvo je stanje sa korona virusom u Srbiji.

„Moj osnovni motiv da podržim inicijativu još oko 350 lekara iz cele Srbije je i da se prizna šta je i kakvo je stanje sa korona virusom“, rekao je on.

Zdravstveni radnici koji su svojim potpisima stali iza Otvorenog pisma naveli su da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi zbog čega zahtevaju da se istraže navodi o zataškavanju podataka.

Oni su tražili i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.


14:28 U prethodnih 24 sata u Kruševcu su registrovane dve novooblele osobe od korona virusa, nakon čega se u Opštoj bolnici u tom gradu nalazi ukupno 95 osoba sa tom dijagnozom, pokazali su najnoviji podaci kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Svi oboleli su smešteni na Infektivno odeljenje kruševačke bolnice.

Od početka pandemije u Kruševcu su registrovane 502 obolele osobe, u Aleksandrovcu 152, Brusu 84, Varvarinu 30, Ćićevcu 27 i Trsteniku 23.

Do sada je u Rasinskom okrugu od korona virusa preminulo 39 osoba, 27 muškaraca i 12 žena, navodi se u najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kruševac.


14:22 Na teritoriji Pčinjskog okruga još 31 osoba je pozitivna na koronavirus, pokazuju najnoviji rezultati 116 uzoraka koji su stigli u Zavod za javno zdravlje u Vranju.

Na koronavirus iz Vranja je pozitivno 28 osoba, iz Bujanovca dve, a iz Surdulice jedna.

Epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna u okrugu i na teritoriji grada Vranja, navode epidemiolozi.


14:06 U poslednja 24 sata u Regionalnom kovid centru u Novom Pazaru preminulo je pet osoba, od kojih su dve od kovida, dok kod tri ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti, saopštio je danas Štab za vanredne situacije.

Trenutno se na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi 199 pacijenata, od kojih je pet na mehaničkoj ventilaciji (respirator), dok ih je devetoro na haj-flou (High Flow) ventilaciji.

Na bolničko lečenje primljeno je 16 osoba, 27 pacijenata otpušteno kući, dok je na Dečju kliniku u Beogradu transportovan jedan pacijent.

U kovid ambulanti pregledana je 351 osoba, odradjen je 161 radiološki snimak pluća, kao i 135 seroloških (brzih) testova od kojih je 76 bilo pozitivno.

U poslednja 24 sata uzeto je i 40 briseva za PCR testiranje.


14:01 U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini je od posledica korona virusa preminulo pet osoba, tri u Federaciji BiH i dve u Republici Srpskoj.

Broj žrtava od početka pandemije korona virusa porastao je na 256. U poslednja 24 časa u BiH je registrovano ukupno 188 novozaraženih osoba, od toga u Federaciji BiH 143, a u Republici srpskoj 43.

U Federaciji BiH testiran je 1.561 uzorak, od kojih su 143 pozitivna na Kovid-19. Novi slučajevi registrovani su u sedam kantona tog entiteta BiH – Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 77.012 uzoraka, a korona virus potvrdjen je kod 4.892 osobe.U protekla 24 časa u Republici Srpskoj je testirano 270 laboratorijskih uzoraka, a virus je potvrdjen kod 45 osoba.

Najviše novozaraženih je u Banjaluci, 12, zatim u Zvorniku sedam i Foči šest.Institut za javno zdravlje Republike Srpske preporučio je nošenje zaštitnih maski i na otvorenom, u situacijama u kojima nije moguće držati fizičku distancu od dva metra.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da se ne razmatra uvodjenje vanrednog stanja u tom entitetu BiH zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom korona virusa.


13:54 U poslednja 24 sata u Valjevu je potvrđeno 48 novih slučajeva virusa, čime je od početka epidemije do danas u tom gradu zabeleženo ukupno 709 zaraženih, od čega od 17. juna 513.

Kako je navedeno na sajtu Grada, a saopštio Krizni štab Valjeva, zaraženi su prosečne starosti 44,7 godina.

Na kućnom lečenju se nalazi 392 osobe, dok se u bolnici leči 27. U prijemno urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo pregledano je 91 sumnjivih i verovatnih slučajeva na kovid-19, od kojih je osam hospitalizovano.

Trenutno je hospitalizovano ukupno 93 pacijenta sa sumnjom na kovid-19 i laboratorijski potvrđena, i to na infektivnom 43 i pulmologiji 50.

Broj zaraženih radnika u zdravstvenim ustanovama od 1. juna do 20. jula je 23, a 16 je u kućnoj izolaciji zbog kontakta sa pozitivnim licem, dok su dve osobe izlečene.

Od početka epidemije preminula je 21 osoba.

U poslednja 24 časa, u ostalim opštinama Kolubarskog okruga laboratorijski je potvrđeno 13 novih slučajeva pozitivnih na virus, i to u Lajkovcu jedan, Mionici dva, Ubu tri i Ljigu sedam.


13:26 U proteklih 24 sata koronavirus je registrovan kod još šest osoba u Kikindi, a trenutno je 71 osoba pozitivna. Najveći broj njih 42, od toga šestoro dece, sa lakšom kliničkom slikom nalazi se u samoizolaciji na kućnom lečenju.

Pet ljudi sa težom klinikom slikom prebačeno je u Klinički centar Vojvodine, a 26 je na lečenju u Opštoj bolnici u Kikindi.

Kako nezvanično saznaje RTS u Zavodu za javno zdravlje u Kikindi, trijažom i kontrolom kontakata utvrđeno je da je najveći broj novozaraženih putovao u centralnu Srbiji ili imao kontakte i putovao u Beograd.

Doktorka Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda kaže da od novog naleta koronavirus krajem juna na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga obolela je 91 osoba, od toga je 80 sa teritorije grada Kikinde,

„Osam osoba je do sada izlečeno, sedmoro sa teritorije Kikinde, međutim nažalost dvoje pacijenata iz Kikinde je preminulo, a jedna osoba se nalazi na respiratoru koja ima pridružene hronične bolesti“, dodala je Karaćeva.


12:51 Obaveza dvonedeljnog karantina, ali i upozorenje vlada da bi po povratku iz Srbije mogli da ostanu bez posla, odvratilo je gastarbajtere iz Nemačke i Austrije da se tokom letnjih meseci upute u Srbiju i druge zemlje regiona. Opširnije OVDE.


12:35 U protekla 24 sata koronavirus je registrovan kod još šest osoba u Kikindi, a trenutno je 71 osoba pozitivna.

Najveći broj njih, 42, od toga šestoro dece, sa lakšom kliničkom slikom nalazi se u samoizolaciji na kućnom lečenju, rečeno je RTS-u u Zavodu za javno zdravlje.

Pet ljudi sa težom klinikom slikom prebačeno je u Klinički centar Vojvodine, a 26 je na lečenju u Opštoj bolnici u Kikindi.

Kako nezvanično saznaje RTS u Zavodu za javno zdravlje u Kikindi, trijažom i kontrolom kontakata utvrdjeno je da je najveći broj novozaraženih putovao u centralnu Srbiju ili imao kontakte i putovao u Beograd.

Doktorka Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda kaže da je od novog naleta koronavirusa krajem juna na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga obolela 91 osoba, od toga je 80 iz Kikinde.

„Osam osoba je do sada izlečeno, nažalost dvoje pacijenata je preminulo, a jedna osoba se nalazi na respiratoru koja ima pridružene hronične bolesti“, dodala je Karaćeva.


12:28 U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još šest osoba inficiranih koronavirusom, dok je 40 osoba izlečeno, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Novoinficirani su iz Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka.

U srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice nije bilo novoinficiranih u poslednja 24 časa.

Na lečenju u bolnicama je 119 pacijenata, od kojih 109 u Kosovskoj Mitrovici, četiri su u Nišu, četiri u Beogradu i u Kragujevcu dvoje.

Među pozitivnima su i četiri trudnice i više medicinskih radnika.

U izolaciji je 338 pacijenata.


12:03 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da su se u Gerontološkom centru u Subotici pojavili novi slučajevi zaraze koronavirusom.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Đorđević je posle obilaska Gerontološkog centra u Subotici rekao da „svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku i da su zbrinuti na adekvatan način“.


12:01 Epidemiolog Milorad Dramićanin iz ivanjičkog Doma zdravlja izjavio je danas da je u tom gradu trenutno 51 slučaj zaraze korona virusom potvrdjen PCR testom, ali da je po njegovoj proceni zaraženo oko 1.000 Ivanjičana.

Dramićanin je za agenciju Beta naveo da su Ivanjici do 1. jula registrovane samo četri osobe pozitivne na kovid-19, medjutim, „posle masovnih okupljanja koja su se dešavala od 19. do 21. juna, epidemija se rasplamsala“.

„Do 1. jula smo imali jedan smrtni slučaj od posledica kovida-19, a sada imamo šest preminulih. U čačanskoj bolnici je smešteno oko 30 inficiranih Ivanjičana sa upalom pluća“, rekao je epidemiolog.

On je naveo da se svi pacijenti s lakšom kliničkom slikom nalaze na kućnom lečenju i da se čekaju laboratorijski nalazi za 20 testova.

Dramićanin je istakao da se u poslednja dva dana situacija naglo popravlja jer u kovid ambulanti sve manje ljudi traži lekarsku pomoć.

„U poslednjih 15 dana imali smo 100-140 pregleda dnevno, a juče je bilo svega 20 pregleda pacijenata koji su se po prvi put javili zbog simptoma korona virusa. Danas smo, takodje obavili znatno manji broj pregleda, tako da je moj utisak da se epidemija polako stišava“, ocenio je Dramićanin.

Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović je rekao Beti da Centar za hemodijalizu, gde postoji 27 korisnika, funkcioniše normalno.

„Ivanjica je posle nedavnih poplava bila 11 dana bez vode, medjutim sada je vodosnadbevanje normalizovano i Centar za hemodijalizu redovno opslužuje sve pacijente“, naglasio je predsednik.

Lazović je naveo da zbog epidemije korona virusa veliki problem imaju i malinari u tom kraju, jer je sve manje radne snage za berbu malina.


11:48 Porodilja (27) iz okoline Niša koja je danima bila na respiratoru u sedmom mesecu trudnoće, preminula je jutros, potvrđeno je Blicu. Opširnije OVDE.


11:30 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da su se u Gerontološkom centru u Subotici pojavili novi slučajevi zaraze korona virusom.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Djordjević je posle obilaska Gerontološkog centra u Subotic rekao da „svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku i da su zbrinuti na adekvatan način“.

Djordjević je dodao i da je dosadašnja saradnja sa lokalnom samoupravom i Gradom Subotica dala odlične rezultate, i da veruje da će tako biti i u ovom slučaju, u sprečavanju daljeg širenja kovid-19.


11:20 Još jedan pacijent Opšte bolnice u Čačku, star 89 godina, preminuo je od posledica infekcije korona virusom, saopštio je danas čačanski Radni tim za praćenje korona virusa.

Na kovid odeljenjima te bolnice smeštena su 173 pacijenta, od kojih je 11 priključeno na respiratore.

Iz čačanske bolnice u druge kliničke centre prebačeno je devet pacijenata sa teškom kliničkom slikom koju je izazvala infekcija korona virusom.

U poslednja 24 sata u prijemnoj ambulanti Optše bolnice u Čačku pregledano je 88 pacijenata sa simptomima korona virusa, a na bolničko lečenje primljeno je 17.

Sa kovid odeljenja čačanske bolnice u poslednja 24 sata otpušteno je 17 pacijenata, navodi se u saopštenju Radnog tima.


11:15 Prema poslednjim podacima, u četiri kovid bolnice u Vranju hospitalizovano je 175 pacijenata, među kojima nema dece, a jedna osoba je preminula od kovida 19, saopšteno je na zvaničnoj stranici grada Vranja.

Kako se navodi, trenutno je slobodno 40 kreveta u kovid bolnicama.

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti u Vranju obavljen je 271 pregled, od čega prvih pregleda 95, a kontrolnih 176.

Uzorkovana je krv kod 128 lica za laboratorijsku analizu i sačinjeno je 198 rendgenskih snimaka pluća. Urađena su i 94 brza testa, kao i 54 pi-si-ar testa.

Na kućno lečenje otpušteno je 12 pacijenata, dok su tri pacijenta transportovana u Klinički centar Niš.


10:49 „Polažemo velike nade u vakcinu, i nadamo se da bi prve vakcine možda mogle da budu na tržištu do kraja ove godine. Međutim, to ne znači da će biti dovoljno količina za sve“, izjavio je u Novom danu Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

„Još uvek je situacija jako kritična, pogotovo u Americi. Tu ne mislim samo na SAD, već i na južnoameričke države poput Brazila, Perua i Čilea. Takođe, u Južnoafričkoj republici jako brzo raste broj novoobolelih. Imamo povećanje brojeva obolelih i u Iranu, Rusiji, Indiji, tako da ima jako puno zemalja gde se virus brzo širi. Za razliku od njih, ima i zemalja gde su vrlo dobro radili i gde imaju malo obolelih. To su Vijetnam, Gruzija i Slovačka“, navodi Ivanuša.


10:31 Štab za vanredne situacije opštine Preševo zbog epidemije koronavirusa proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine.

Naređeno je da se prekine rad restorana, kafića i gastronomskih objekata od 20 sati do 5 ujutru.

U skladu sa odlukama Štaba, direktor Doma zdravlja u Preševu ovlašćen je da koordinira rad dežurnih apoteka i zabranjeno je da se izdaju lekovi bez recepta.

Privatnim ordinacijama u Preševu naređeno je da obaveste opštinsku upravu ili Dom zdravlja u Preševu za svaki slučaj pojavljivanja pacijenata sa simptomima na koronu.

Načelnik opštinske uprave u Preševu ovlašćen je da smanji radno vreme za radnike u javnom sektoru za vreme vanredne situacije i oslobodi radnike starije od 60 godina, majke sa malom decom i radnike sa hroničnim bolestima, prenosi Fonet.


10:24 U ovom trenutku virus bukvalno divlja Srbijom, ocenio je za Blic penzionisani epidemiolog Zoran Vučinić koji navodi da za 35 godina karijere ovakav potencijal virusa nije sreo.

Sada je važno sačuvati zdravstvene radnike, da postoji poverenje u epidemiologe, ali i medije, rekao je Vučinić i istakao da je i on mislio da će tokom leta biti drugačija slika virusa.

Da je virus veštački napravljen, lako bi bio rešiv, smatra on i naglašava da je virus „ušao u slepu ulicu“.

„Mnogi virusi uđu u organizam, naprave dar-mar i mi ih izbacimo, nestanu. Brine me gde on ide i gde će se zaustaviti. Plašim se da korona nije pokazala svoju punu snagu“, rekao je Vučinić.


10:15 Deca će nositi maske ako to propišu lekari, a u vrtićima je ostaje držanje distance, provetravanje prostora i higijena ruku, istakla je danas direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će postojati obaveza nošenja maski za deci i mališane u vrtićima i istakla zanačaj nošenja maski bez obzira na uzrast. Opširnije OVDE.


10:11 Štab za vanredne situacije Golubac zabranio organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih manifestacija. Više informacija možete pročitati OVDE.


09:52 Od danas se svi građani koji čekaju rezultate PCR testa na COVID-19 mogu prijaviti na besplatni automatski servis na Portalu eUprave i dobiti obaveštenje onog trenutka kada im bude gotov rezultat, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije.

Testiranim građanima usluga će omogućiti da primaju imejl i SMS obaveštenje da li je njihov rezultat PCR testa na COVID-19 gotov, navodi se u saopštenju i dodaje da rezultate testa građani mogu da dobiju na Portalu eZdravlja, preko adrese e-zdravlje.gov.rs . Opširnije OVDE.


09:43 U Novom Pazaru situacija se stabilizuje, a to govore i brojke. Prema poslednjim podacima, hospitalizovano je 226 ljudi, tokom jučerašnjeg dana bilo je 11 novih prijema, a iz bolnice je otpušteno sedam ljudi.

Na respiratorima je pet pacijenata, a jedna osoba transportovana je u Klinički centar u Kragujevac. Nažalost, preminule su dve osobe – jedna iz Novog Pazara i jedna iz Sjenice.

Iz Štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru poručuju da je situacija stabilizovana, ali je i dalje teška i da nema prostora za opuštanje.


09:30 Prema poslednjim informacijama, u opštini Raška kod još 11 ljudi potvrđen je koronavirus. Ukupno je na teritoriji te opštine zaraženo 160 ljudi.

Preko 50 ljudi je hospitalizovano u kliničkim centrima širom Srbije, a ostali su na kućnom lečenju.

„U ovom drugom naletu širenja koronavirusa drastično je lošija situacija nego u prvom“, rekao je predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić.

Dodao je da imaju veliki broj dnevnih predgleda u kovid ambulanti i da je to u proseku 120 pregleda, a da su tokom jučerašnjeg dana imali 139.


09.02 Grupa od oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ogradila se od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi. Više informacija možete pročitati OVDE.


08:41 U SAD sedmi dan zaredom registrovano je više od 60.000 zaraženih korona virusom za 24 sata, saopštio je kasno sinoć američki Univerzitet Džons Hopkins (Johns) koji svaki dan prenosi bilans zaraženih i umrlih.

U poslednja 24 sata korona virusom je zaraženo 61.288 ljudi, a od početka epidemije 3,82 miliona, naveo je univerzitet i dodao da je umrlo 448 osoba a od početka infekcije 140.922.

SAD koje su u svetu najviše pogodjena korona virusom, već sedam dana imaju više od 60.000 dnevno inficiranih, a prošlog petka je registrovano 77.638 zaraženih.

Epidemija se posebno širi na jugu i zapadu SAD. Veoma pogodjene su savezne države Kalifornija i Florida.


08:20 Naučnici Univerziteta Oksford objavili su danas da su prvi testovi njihove eksperimentalne vakcine protiv korona virusa pokazali da je ona izazvala zaštitnu reakciju imunog sistema kod stotina ljudi koji su je primili.

Britanski istraživači su počeli da testiraju vakcinu u aprilu, a do sada ju je primila polovina od predvidjenih 1.077 osoba, navodi Asošiejted pres.

Ta početna testiranja služe za procenu bezbednosti vakcine i uočavanje vrste reakcije imunog sistema koju izaziva, ali ne mogu da odgovore da li ona zaista štiti.

Prvi rezultati testiranja pokazali su da je ona bezbedna za ljude. Nakon što su dobili vakcine, organizmi su počeli da razvijaju antitela i T-ćelije koje se bore protiv korona virusa, navodi Bi-Bi-Si. Više informacija možete pročitati OVDE.


08:15 Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku smešteno je 170 pacijenata, saopštila je večeras ta ustanova.

U teškom stanju zbog korona virusa je 14 pacijenata, od kojih je 12 na respiratorima.

Devet pacijenata je zbog teške kliničke slike izazvane korona virusom u toku dana prebačeno iz čačanske bolnice u Klinički centar u Kragujevac.

Bolnica navodi da je u prijemnoj ambulanti danas pregledano 59 pacijenata sa simptomima kovid-19.


08:00 Institut za transfuziju krvi Srbije prikupio je više od 600 jedinica krvne plazme od ljudi koji su preboleli kovid-19, a prema najnovijim pravilima, krvnu plazmu mogu dati i osobe koje imaju pozitivan serološki test na antitela, izjavila je danas saradnica tog Instituta Milica Jovičić.

Jovičić je za RTS rekla da oni koji žele da doniraju krvu plazmu mogu da se prijave preko sajta donirajplazmu.gov.rs ili na telefon 19819, nakon čega se zakazuju preliminarna testiranja i ako se zadovolje različiti strogi kriterijumi, zakazuje se procedura plazma tereze. Više informacija možete pročitati OVDE.


Informacije od predhodnog dana možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend