Društvo Ekonomija

Kostolac ponovo iznad republičkog proseka, najveći rast plata u opštini Kučevo

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Prosečna zarada u Požarevcu u novembru iznosila je 73.858 dinara, što je rast za oko 5.000 dinara u odnosu na zarade ostvarene u oktobru, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Ipak, najveći rast plata zabeležen je u poslednjih nekoliko meseci u opštini Kučevo. 

Gradska opština Kostolac je nakon oktobarske zarade koja je posle dužeg perioda bila ispod republičkog proseka, u novembru opet bila jedina opština koja je po prosečnoj zaradi bila iznad proseka republike. Zaposleni u Kostolcu su u novembru u proseku zaradili 79.712 dinara.

Ovo je i najveća zarada na nivou celog Braničevskog okruga. Na nivou okruga je prosečna zarada 68.356 dinara neto.

Кada je reč o najnižim zaradama, imaju je zaposleni u opštini Petrovac na Mlavi 56.853 dinara bez poreza i doprinosa, što znači da Кostolčani imaju u proseku oko 200 evra veće plate.

Ovo je takođe novi podatak, jer je u poslednjih godinu dana najniža prosečna zarada bila ostvarena u opštini Golubac. Ukoliko se uporede prosečne zarade za novembar za ove dve opštine, može se videti da su zaposleni u opštini Golubac ostvarili platu koja je za oko 2.000 dinara veća od one u Petrovcu na Mlavi.

Najveći rast plata poslednjih meseci u opštini Kučevo

Ostale opštine u okrugu ostvarile su zaradu koja je daleko ispod proseka republike, ali je zato opština Kučevo uspela da prosečne zarade svojih građa u poslednjih nekoliko meseci uveća za skoro 10.000 dinara.

Opština Kučevo je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku zvanično opština sa najvećim godišnjim rastom u 2022. godini. Prema rečima predsednika prosečne zarade građana su sa 49,5 hiljada, porasle na 59.000 dinara, koliko su iznosile u prethodnom periodu. U novembru je i ovaj rekord premašen, a zarada iznosila 62.206 dinara.

„Rast zarada je postignut najpre direktnim dolaskom investitora u našu opštinu, a zatim i podrškom lokalne samouprave kroz program lokalnog i ekonomskog razvoja i zapošljavanje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, rekao je ranije za Boom93 predsednik ove opštine Ivan Rajičić.

Međutim, ova statistika odnosi se na zarade koje ne predstavljaju realne iznose srpskih plata. Prosek, kako je poznato, značajno dižu oni koji imaju vrlo visoka mesečna primanja, ali postoji zvaničan podatak koji Republički zavod za statistiku obračunava i koji je mnogo realniji pokazatelj zarada u Srbiji.

To je medijalna zarada, iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Prema novim podacima, medijalna zarada je u novembru u Srbiji bila 59.580 dinara bez poreza i doprinosa i beleži skroman rast proteklih meseci.

Očekuje se da će narednog meseca biti objavljen novi rekord prosečnih zarada, budući da će Republički zavod za statistiku obelodaniti iznose koji se odnose na decembar. U decembru se tradicionalno isplaćuju uvećane zarade usled bonusa i drugih dodatnih primanja zaposlenih.

Prosečna neto zarada koja je ostvarena u novembru na nivou Srbije iznosila je 78.326 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend