Društvo

Kovid ambulanta: Smanjuje se broj prvih pregleda, više kontrola na dnevnom nivou

Broj pregleda u požarevačkoj kovid ambulanti i dalje je visok i kreće se oko 180 na dnevnom nivou. Međutim, prema rečima koordinatora doktorke Katarine Milićević, procentualno se smanjuje broj prvih pregleda, što je ohrabrujuće, dok je u porastu broj kontrolnih pregleda koji se obavljaju.
Boom93/T.S.

Kako je navela Milićević, sa smanjenjem broja prvih pregleda ujedno je samnjen i pritisak na Opštu bolnicu, jer je ujedno i smanjen broj pacijenata koji se transportuju na bolničko lečenje.

„Sada je taj broj dnevno oko 10 pacijenata, koje mi pošaljemo za bolnicu, međutim ne ostaju svi oni na bolničkom lečenju, već se neki od njih nakon trijaže u bolnici šalju na kućno lečenje. U utorak su naši lekari poslali šest pacijemata u bolnicu“, navodi koordinator.

Što se tiče pacijenata, i dalje je virus prisutan u svim starosnim grupama, ali kako je smanjen broj prvih pregleda, ujedno su i simptomi nešto lakši i ima manje pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Kako ističe Milićević, sada se javljaju drugi problemi sa kojima se suočavaju kako pacijenti tako i lekari u kovid ambulanti.

„Nakon izlečenja od koronavirusa i prestanka zaraze, nakon ove bolesti ostaju određene posledice po zdravlje takvih pacijenata. Problem nastaje što sada njih treba da pregledaju doktori koji rade u zelenoj zoni, jer takvi pacijenti imaju zdravstvene probleme koji se ne leče u crvenoj zoni, jer oni više nisu zarazni i trebalo bi da idu na redovne preglede kod lekara kako bi se lečenje posledica koje su ostale nakon preležane korone. Sada ti pacijenti malo lutaju od bolnice do Doma zdravlja, ali to je problem na novou čitavog zdravstva koji se nadamo da će uskoro biti rešen novom organizacijom, kako bi ti pacijenti mogli da odu na redovne preglede“, zaključuje Milićević.

Pored velikog broja pregleda koji se obavljaju, smanjen je kapacitet kojim radi sam Dom zdravlja jer je jedan broj zdravstvenih radnika bolestan i nalazi se na bolovanju, dok je jedan deo poslat u bolnicu, na ispomoć u crvenu kovid zonu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Pa,normalno stanje,haos u stabilizaciji! Nikada nemojte da zaboravite da zbog loših uslova života svakoga dana u Srbiji umire oko 290 osoba!
    Šta spada pod loše uslove života,predugačak je spisak,ali nabrojaću samo nekoliko, loš kvalitet pitke vode,loš kvalitet hrane,loš kvalitet vazduha,stalni stres,loši uslovi rada,stalni mobing,niska primanja,depresija, neadekvatne terapije hroničnih oboljenja,posledice bombardovanja,trovanja teškim metalima,konstantno izlaganje bioagensima,….!

%d bloggers like this:
Send this to a friend