Društvo

Kraj grejne sezone, hoće li i cena peleta uskoro biti snižena?

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Temperature su poslednjih dana u Požarevcu prolećne, pa se očekuje da se i sezona grejanja polako privodi kraju. Boom93 je istraživao, da li će sa završetkom grejne sezone i cene peleta početi da padaju budući da su prošlu sezonu obeležile najviše cene ove vrste ogreva od kako se proizvodi.

Na pojedinim stovarištima u gradu peleta trenutno nema, a kako nam je rečeno, budući da poslednjih dana spoljne temperature variraju, količine koje su bile dostupne su prodate.

„Trenutno ima peleta, ali je teško da će se cena sniziti, budući da standard nije kao nekad. Paleta u kojoj ima 1.050 kilograma peleta je do skoro bila 300 evra, sada je 280 evra, toliko imamo mogućnosti da spustimo cenu. Nakon toga očekuje se porast cene, jer je nakon poskupljenja električne energije i ostalih sirovina koje nam trebaju za proizvodnju to je i očekivano“, navode na jednom od stovarišta u gradu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Kao savet građanima koji su uveli grejanje na pelet, svi proizvođači napominju da je pelet najbolje kupiti van sezone, u leto kada je cena najpovoljnija, a u odnosu na sadašnju niža i do 70 odsto, mada se sada već postavlja pitanje kolika će biti cena po toni i van sezone.

Cena peleta po toni na stovarištima u Požarevcu trenutno se kreće od 32.900 do 37.330 dinara ukoliko ga ima u prodaji. Poređenja radi, krajem septembra tona peleta je koštala od 26.500 do 27.000 dinara po toni, dok je van sezone prošle godine za istu količinu bilo potrebno izvojiti oko 21.000 dinara. Cena džaka od 15 kilograma trenutno je od 540 do 560 dinara.

Tokom prethodne godine van sezone tona peleta mogla je da se kupi za 21.000 dinara, a kako potvrđuju na više stovarišta u gradu, teško da će ove godine građani moći da računaju na ovako nisku cenu.

Kako je Boom93 već pisao u februaru pre velikih poskupljenja goriva i svega ostalog, proizvođači peleta i stovarišta očekivali su da cena peleta više neće rasti, a da bi od aprila trebalo da cena po toni krene da pada uz očekivanja da će bar u nekom trenutku cena za tonu peleta dostići prošlogodišnju u julu od 21.000 dinara. Međutim, kako je u Srbiji sve poskupelo, sigurno je da će građani za sledeću grejnu sezonu morati da spreme ili više novca ili da smanje količinu peleta koju će kupiti.