Društvo

Kreću radovi na brzoj saobraćajnici, početak radova kod petlje Požarevac

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice petlja Požarevac – Požarevac – Veliko Gradište – Golubac zvanično će početi u petak 5. novembra.

Obeležavanje početka radova zakazano je za 11 časova kod petlje Požarevac, a na ceremoniji, pored izvođača radova i predstavnika Vlade Srbije, prisustvovaće i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vlada Srbije, Ministarstvo infrastrukture i Javno preduzeće „Koridori Srbije“ su krajem avgusta potpisali ugovor o izgradnji ove saobraćajnice sa kineskom kompanijom Šandong.

Vrednost radova iznosi 337 miliona evra, a oni treba da budu završeni do novembra 2024. godine.

Kuda će proći brza saobraćajnica

Nova saobraćajnica počinje od isključenja sa autoputa kod požarevačke petlje i uglavnom prati postojeću trasu takozvanog „beogradskog puta“ i obilaznice za Veliko Gradište, a nakon prelaska Mlave samo u nekim delovima prati sadašnju saobraćajnicu, obilazeći sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Postojeći put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Širina jedne vozne trake bi trebalo da bude 3,50 metra, a zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima planirana je izgradnja većeg broja različitih objekata, kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti.

U koridoru novog državnog puta Prve-be (IB) kategorije moguće je formiranje odmorišta sa prostorom za parkiranje, benzinskim pumpama, javnim govornicama i po potrebi restoranima i prodavnicama. Obostrano, na 66 kilometru saobraćajnice planom je predviđeno formiranje odmorišta .

Biće dozvoljeno zadržavanje postojećih stanica za snabdevanje gorivom, pri čemu će svi elementi uređenja lokacija i njihove rekonstrukcije biti definisani izradom urbanističkog projekta.

U pitanju su stanice na 6.kilometru sa desne strane kod Male Krsne, na 6.kilometru sa leve strane kod Male Krsne, na 10.kilometru sa desne strane kod Dragovca. Takođe, pumpa na izlazu iz Požarevca sa desne strane u smeru ka Beogradu, na izlazu iz sadašnjeobilaznice se zadržava u funkciji.

Prostornim planom je utvrđen položaj ukupno 24 raskrsnica i petlji, kao i 22 podvožnjaka i nadvožnjaka na budućoj trasi.

Gradilišni kamp na izlazu iz Požarevca

Skupština grada Požarevca usvojila je odluku Gradskog veća da se preduzeću „Koridori Srbija“da zemljište u zakup bez nadoknade.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Grad Požarevac planira da zemljište površine od 3 hektara i 80 ari ustupi preduzeću „Koridori Srbije” za formiranje gradilišnog kampa, koji će kasnije biti dat na korišćenje kompaniji koja će graditi ovu saobraćajnicu.

Samim tim kineska kompanija Šandong je ovlašćena  da preduzima radnje na izgradnji gradilišnih kampova.