Društvo

Krizni štab: Nema promene – zimski raspust ostaje po starom

Foto: FoNet

Foto: FoNet

Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da zimski raspust ove godine bude održan od 31. decembra do 24. januara, kako je i ranije bilo predviđeno.

„Sagledali smo i kakva je učestalost, rasprostanjenost i potencijalne epidemiloške komplikacije kada je u pitanju novi soj koronavirusa. Doneta je odluka da se određene mere primene kada su u pitanju putnici u međunarodnom saobraćaju“, rekla je posle sednice Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepvačević.

Ona je rekla da će se mere odnosti na putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesotoa, Namibije i Zimbabvea.

Svi putnici koji dolaze iz ovih zemalja, iako nema direktnih letova, ali i kada dolaze u tranzitu, – na njih će se sprovoditi mere na aerodromu – PCR test, u slučaju da su negativni treba da budu 14 dana u karantinu u mestu prebivališta u našoj zemlji, a nakon sedam dana radi im se još jedan PCR i ako su pozivitvni, biće prebačeni u odgovarajuću kovid ambulantu ili bolnicu, rekla je Kisić Tepavčević.

„To su sve mere koje su danas donesene, ključan je apel za građane da se vakcinišu“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je na današnji dan vakcinisano više od 57 posto punoletnih građana prvom dozom, drugom njih 54 odsto, a trećina građana primila je tri doze.

Istakla je i da je nizak obuhvat vakcinisanih u dobu 18 do 30 godina, gde je tek svaki treći vakcinisan.

Ona je apelovala i na roditelje da vakcinišu decu jer je tu procenat vakcinisanih od 12 do 17 godina ispod 5 odsto.

Istakla je i da je vakcina Fajzer registrovana za primenu u dečjoj populaciji.

Kisić Tepavčević je rekla da nije doneta mera o proširenoj upotrebi kovid propusnica jer je u zemlji bolja epidemiološka situacija.

„Svima nam je jasno da je virus prisutan 24 sata i ograničenje u bilo kom vremenskom intervalu nije kompletna mera, ali da kovid pripusnice imaju značaja govori efekat kad je u pitanju podsticaj mlađoj populaciji na vakcinaciju, što se desilo i u našoj zemlji“, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Istakla je da budući da u ovom momentu imamo bolju epidemilošku situaciju nije donesena mera o proširenoj upotrebi kovid propusnica.

Kada su u pitanju predstojeći praznici, sve mere predostrožnosti koje smo imali do sada, rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala da nažalost i ove godine treba da se uzdržimo od proslava na kakve smo navikli.

Poslednjih dana beleži se pad broja novoobolelih od koronavirusa u Srbiji, a broj preminulih kreće se oko 50. Lekari upozoravaju da se, i pored manjeg broja novozaraženih, ne bi trebalo opuštati i da se može očekivati skok obolelih kada počnu veća praznična okupljanja.

Jedan od potencijalnih budućih rizika je novi soj koronavirusa – omikron koji još nije stigao u Srbiju, ali se očekuje da će se i on pojaviti.