Društvo

Krizni štab preporučio deset dana karantina za decu koja se vraćaju iz inostranstva

Republički krizni štab doneo je odluku da se pojedine ranije donete mere popuste, i da se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do 1 sat posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa. Krizni štab preporučio deset dana karantina za decu koja se vraćaju iz inostranstva.
ilustracija/pixabay

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje da 10 dana provedu u samoizolaciji.

Prema njenim rečima, ukoliko se taj period poklopi sa polaskom u školu, ta deca će nastavu pratiti onlajn.

„Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije“, pojasnila je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od poptuno online pristupa do nastave u školskim klupama.

„Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešnenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo kolko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci“, rekla je ona.

U školi su, dodala je, takođe napravljene struktne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

Krizni štab je odlučio da se makismalan dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima  u otovrenom i zatvorenom prostoru povećava sa 10 na 30 osoba.

Darija Kisić Tepavčević je je rekla da su te odluke donete zbog sve povoljnije epidemiološke situacije u zemlji.

Upozorila je da je virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji i da moramo da nastavimo da se pridržavamo svih preventivnih mera kako bismo sprečili njegovo dalje prenošenje.

Ističe da relakscija mera koje će uslediti ne treba nikakako da znači da treba da se opustimo.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend