93 sekunde Društvo

Kroz Erasmus program, osnovci putuju Evropom (VIDEO)

Foto:Boom93/S.Lisac Učenici koji su putovali u Litvaniju
Zahvaljajući Erasmus programu u koji je uključena Osnovna škola „Sveti Sava“, učenici su u prethodnom periodu obišli Litvaniju i Španiju, a prema rečima koordinatora ovog projekta nastavnika Petra Pantića, tokom naredne godine, imaće prilike da posete više od 10 zemalja u Evropi.

Tokom prethodnog perioda učenici škole su sa nastavnicama obišli Litvaniju, gde su imali prilike da se upoznaju sa kulturom i istorijom ove zemlje, ali i da steknu nove drugare.

Prema rečima Jelke Vučinić, nastavnice engleskog jezika, projekat „Naše različitosti su naše bogatstvo“ obuhvata četiri države, a omogućio je deci da budu među jedinima iz naše države koja su u ovom trenutku dobila mogućnost da putuju.

Foto:Boom93/Jelka Vučinić, nastavnica engleskog jezika

„Projekat je veoma značajan zato što su deca iz naše škole u ovom periodu epidemije među prvima koji su uspeli da odu u inostranstvo i upoznaju se sa drugom decom, odnosno da predstave svoju školu u najboljem svetlu i da prenesu delić naše kulture Litvancima, Severnoj Makedoniji, Turskoj i Rumuniji“, navodi nastavnica.

Deca su tokom sedam dana boravka uspeli sebe da predstave, ali i da prikupe informacije o drugoj deci i njihovim kulturama.

Prema njenim rečima, veliki je uspeh dobiti ovakav projekat, a za sve njih ovo je bila prilika da se upoznaju razne mogućnosti kako učenja tako i promocija same škole.

Uspeli su da vide mesta koja kao turisti ne bi imali mogućnost da vide.

„Posetili smo selo Nidu gde se pravi ćilibar, a deca su dobila priliku da prave svoje amajlije i da prvi put u rukama drže ćilibar. Takođe obišli smo seosku školu gde su pravili tradicionalne litvanske lutkice. Posetili su akvarijum gde su neki od njih prvi put videli delfine i ajkule“, rekla je ona.

Suzana Petrović učiteljica koja je takođe putovala sa decom, kaže da su u Litvaniji posetili rusku školu sa čijim nastavnicima su razmenili iskustva.

Foto:Boom93/Suzana Petrović, učiteljica

„Deca su imala nekoliko različitih radionica. Upoznali se sa likovnim tehnikama koje do sada nisu znali. S druge strane oni su prezentovali svoju školu i svoj grad putem prezentacije koju su pripremili ovde. Prikazali su svoje kolo, a na radionicama deca su se priključivala i učila korake tradicionalnih igara drugih naroda“, navodi Petrović.

Školski sistem u Litvaniji se ne razlikuje mnogo od našeg, navodi Petrović i dodaje da nisu imali prilike da prisustvuju časovima.

„Časovi su organizovani isto kao i kod nas. Mada mi nismo imali prlike da prisustvujemo njihovim časovima iz bezbednosnih razloga. Tako da su oni nama organizovali časove u jednoj posebnoj prostoriji i na neki drugi način, ne onako kako inače rade. Nismo mogli da vidimo kako izgleda njihov čas sa njihovom decom, ali ovo što smo imali prilike da vidimo je vrlo slično našem radu i recimo da je isto. „

Najjače utiske sa putovanja poneli su učenici, koji su upoznali druge kulture, sličnosti i razlike, a kako kažu ostali su i u kontaktu sa svojim novim drugovima.

Foto:Boom93/S.Lisac

Posete učenika Litvaniji i Španiji su pripreme za narednu godinu, kada će učenici imati priliku da posete različite zemlje u Evropi, a ukoliko škola dobije akreditaciju za narednih 7 godina u Erasmus programu, svake godine određeni broj nastavnika i učitelja sigurno će ići što na stručno usavršavanje, što na obilazak zemalja Evrope, tako da će škola dobiti jednu evropsku dimenziju.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata mobilnosti i saradnje u oblastima visokog, opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, kao i u oblastima mladih i sporta. Novi Erazmus+ program traje od 2021-2027. godine i predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period je oko 26 milijardi evra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend