Društvo

Krstić: Ako Grad odbije javnu raspravu o opasnom gasu, idemo na referendum

Foto. M.V.
Pokret Tvrđava predao je potpise Skupštini Grada Smedereva za zabranu transporta opasnog gasa kroz Smederevo. Inicirana je i javna rasprava o ovom problemu.

Nikola Krstić ispred pokreta Tvrđava rekao je za Boom 93 da očekuju reakciju lokalne vlasti, te da će u najskorijem roku zabraniti transport opasnog gasa, jer je to i preporuka Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Pokret Tvrđava je pokrenuo peticiju za zabranu transporta opasnog gasa kroz centar Smedereva, i za 5 dana je sakupio 1209 potpisa građana.

“Ovom peticijom ćemo inicirati javnu raspravu u Skupštini Grada o ovom problemu, na šta imamo pravo po Zakonu o lokalnoj samoupravi. Ukoliko Grad odbije da organizuje javnu raspravu, mi ćemo započeti kampanju za prikupljanje 9800 potpisa (10% biračkog tela) koliko nam je potrebno da bi lokalna vlast raspisala referendum po ovom pitanju, što moraju da urade po zakonu”, rekao je Krstić.

Pokret Tvrđava objavio je studiju Procene rizika od eksplozije tečnog naftnog gasa, a u kojoj je rađena simulacija eksplozije, te je procenjeno da bi poginulo 10 ljudi, bilo teško povređeno 70, a materijalna šteta bi iznosila 560 miliona dinara, uz značajno oštećene građevine u centru  Smedereva, poput Tvrđave, zgrade opštine, muzeja i crkve.

Neposredni povod za peticiju je bilo iskliznuće 2 vagona cisterne sa tečnim naftnim gasom, na samom gradskom šetalištu. Vatrogasna brigada je brzom reakcijom sprečila tragediju. Takvo isto iskliznuće vagona sa TNG-om je 2016., u bugarskom selu Hitrino, izazvalo eksploziju u kojoj je poginulo 8 ljudi, bilo povređeno 30, a mesto je sravnjeno sa zemljom.

Problem postoji od 2014. godine, kada je inspektor MUP-a za vanredne situacije podneo krivične prijave povodom ovog slučaja. On je tada proganjan i dobio je status uzbunjivača. Od tada lokalna vlast nije uradila ništa da bi zaštitila živote građana Smedereva i čini se da ne postoji svest nadležnih o opasnosti od ovog problema.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend