Društvo

Kucate poruke dok čekate zeleno na semaforu? To vas može koštati 10.000 dinara

FOTO: Ilustracija/Pixabay
Više od 58.000 vozača u Srbiji kažnjeno je tokom prošle godine zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona, a to je, posle prekoračenja brzine i nevezivanja sigurnosnog pojasa, najčešće evidentirani prekršaj u saobraćaju, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„Mnogi vozači misle da će izbeći kaznu ukoliko tokom vožnje mobilni telefon, umesto na uhu, drže u ruci i razgovaraju preko zvučnika, ali su u zabludi jer i na taj način krše zakon. A on izričito kaže da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju tokom vožnje ukoliko ne upotrebljava opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku. Pod korišćenjem telefona podrazumeva se i kucanje poruka ili ‘surfovanje’ po internetu, što znači da vozač može biti kažnjen ukoliko iz bilo kog razloga drži telefon u ruci“, objašnjavaju u Saobraćajnoj policiji, dodajući da vozačima sa probnom vozačkom dozvolom nije uopšte dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona u vožnji.

Za nepropisno korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara, koja može biti prepolovljena ukoliko se plati u roku od osam dana.

U Srbiji je prošle godine evidentiran 1,1 milion saobraćajnih prekršaja, među kojima je bilo najviše onih koji su prekoračili dozvoljenu brzinu – više od 300.000, dok je zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa kažnjeno 174.000 vozača.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend