Društvo

Lajčak: Očekujem da Vučić i Kurti u ponedeljak prihvate evropski plan za Kosovo

N1/Printscreen

N1/Printscreen

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da očekuje da će Beograd i Priština na sastanku u Briselu, u ponedeljak, 27. februara prihvatiti evropski plan za Kosovo.

„Plan, koji verujem da ćemo da prihvatimo u ponedeljak, postaće obavezujući i za jednu i za drugu stranu. To nije privremeni sporazum, posle njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa koji treba da se završi potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma, pre ulaska Srbije i Кosova u Evropsku uniju“, rekao je Lajčak u intervjuu Tanjugu.
Lajčak je istakao da će dokument biti dostupan javnosti kada bude prihvaćen od obe strane, odnosno i Beograda i Prištine.
Upitan da li zakazani sastanak 27. februara znači da je postignuta saglasnost i Beograda i Prištine u vezi sa finalnom verzijom francusko-nemačkog plana, Lajčak je kazao da se od septembra razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Кurtijem o evropskom predlogu.

„U poslednje vreme predsednik Vučić u januaru, a premijer Кurti u februaru su rekli da prihvataju taj predlog. Znači vreme je sazrelo da organizujemo sastanak u Briselu i očekujemo od naših partnera da zvanično i javno prihvate taj predlog i da razgovaramo o njegovoj implementaciji što je cilj našeg sastanka u ponedeljak“, istakao je Lajčak.

Upitan da li je u tom smislu sastanak 27. februara u Briselu presudan, odnosno po principu uzmi ili ostavi, Lajčak kaže da ne bi razgovarao o formalnostima.

„Bitno je da obe strane prihvate taj plan i formalno i javno kažu da prihvataju taj plan, a onda da razgovaramo o svim ostalim detaljima, a pre svega o ispunjavanju tog plana“, rekao je Lajčak.

Ocenio je da je predstojeći sastanak u Briselu veoma značajan, jer će od stavova strana u pregovorima zavisiti sledeći koraci.