Društvo

Lakićević: Sa četiri uređaja u domaćinstvu moguće uštedeti 20 odsto energije

FOTO: Envato elements/valeriygoncharukphoto

FOTO: Envato elements/valeriygoncharukphoto

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević izjavio je da je Ministarstvo predložilo niz mera štednje za lokalne samouprave, javna preduzeća, privredu i domaćinstva, navodeći da je sa samo četiri uređaja u domaćinstvu moguće uštedeti 20 odsto energije.

Lakićević je za RTS rekao da je ključ u promenama navika, dodavši da se preporuke za štednju u domaćinstvima odnose na četiri glavna uređaja – bojler, mašinu za veš, šporet i frižider.

„Svaki od ovih uređaja samo time ako bismo smanjili temperaturu u bojleru za jedan podeok, ako bismo obratili pažnju na kuvanje, ako bismo temperaturu u frižideru podesili na četiri stepena – mogli bismo da uštedimo po pet odsto energije“, dodao je Lakićević.

Prema njegovim rečima, da bi računi bili manji, uređaji treba da se uključuju kada je jeftina struja – u Beogradu je od ponoći do 8 sati, u Vojvodini od 23 do 7, a u centralnoj Srbiji od 22 do 6 ujutru.

Pred nama je teška zima, ističe Lakićević i dodaje da su upravo zbog toga i donete preporuke kako bi se uštedela struja tamo gde je to moguće i to pre svega menjanjem navika.

„Te preporuke nisu obavezujuće i poslate su prema svim jedinicama lokalnih samouprava, javnim preduzećima i javnim ustanovama da naprave planove za štednju energije“, rekao je Lakićević i ukazao da su iz planova štednje izuzeti vrtići, škole, bolnice, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite.

„One se primenjuju samo tamo gde je moguće i očekujemo da svako od ovih subjekata odredi mere koje će da primenjuje“, naveo je Lakićević.

On je istakao da država svakodnevno uvozi struju, da je pre neki dan uvezeno sedam odsto i da je za to plaćeno oko 2,5 miliona evra

„Konstantno celog leta mi imamo uvoz električne energije. Tokom leta je razlog što su niske akumulacije, sada je malo počela da raste potrošnja, proizvodnja električne energije iz uglja nije dovoljna i iz tog razloga uvozimo. Naše projekcije su da ćemo za ovu zimu uvoziti struje za više od dve milijarde evra“, rekao je Lakićević.